ΤΖΕΝΗ ΜΠΟΤΣΗ

Καταγγελία από Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά για γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη: «Υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα»

NDP Photo Agency

Μία νέα καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας στον χώρο του θεάτρου. Η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά, καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, για «πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα». Οι ίδιες δημοσιοποίησαν τις καταγγελίες τους με ανάρτησή τους στο Instagram. Όπως ανέφεραν αυτό που τις παρακίνησε να προβούν στη δική τους επώνυμη καταγγελία ήταν το θάρρος των γυναικών που κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση που υπέστησαν αλλά και τη σωματική και λεκτική βία.

Οι καταγγελίες είναι μία νέα σελίδα στο κίνημα #MeToo που δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Η αρχή έγινε από τον χώρο του αθλητισμού και τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ακολούθησαν οι καταγγελίες της Ζέτα Δούκα κατά του Γιώργου Κιμούλη για λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία κατά τη συνεργασία τους το 2008 στο θέατρο. Όπως ξεκαθάριζε η Ζέτα Δούκα πραγματοποιώντας τη δημόσια εξομολόγησή της, η δική της υπόθεση δεν αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση. Ήταν όμως μία αφορμή για να πάρουν επιπλέον θάρρος η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά να προχωρήσουν στην δική τους καταγγελία.

Αναλυτικά η κοινή τους ανακοίνωση

«Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε τη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν. Τζένη Μπότση
Αγγελική Λάμπρη
Λουκία Μιχαλά».

 

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των τριών ηθοποιών στο Instagram, μία ακόμα συνάδελφός τους, η Χριστίνα Σαμπανίκου δήλωσε ότι ενώνει τη φωνή της μαζί τους, καθώς είχε ανάλογη εμπειρία με τον ίδιο άνθρωπο.

Όσα είχε εξομολογηθεί στο παρελθόν η Τζένη Μπότση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης

«Όταν έναν άνθρωπο που έχει υποστεί κάτι τέτοιο με οποιονδήποτε τρόπο τον κατηγορείς, δεν είναι εύκολο. Δεν έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μια πρώτη εξομολόγηση. Να ανοίξει ένας ασκός που δεν ξέρω που θα σταματήσει», έλεγε παλιότερα σε συνέντευξή της στο TV Έθνος η Τζένη Μπότση. « Όλο αυτό με άλλαξε ως άνθρωπο και είναι κάτι που δεν έχω ξεπεράσει ακόμα, παρόλο που συνέβη σε ηλικία 21 ετών. Έχω πολύ θυμό μέσα μου και αισθάνομαι υπεύθυνη κατά έναν τρόπο γιατί έχει συμβεί και σε άλλες κοπέλες αυτό μετά από μένα. Αν έβρισκα τη δύναμη να μιλήσω νωρίτερα, ίσως να τον είχα σταματήσει», σημείωνε η ηθοποιός.

«Είχα σοκαριστεί τόσο πολύ που θυμάμαι ότι πήγαινα σε οντισιόν και ήμουν με το όπλο στο χέρι. Μάλιστα, μια φορά ένας σκηνοθέτης μου είχε πει: ‘Μα γιατί είστε σε θέση άμυνας; Μια ακρόαση κάνουμε’», συμπλήρωνε.

Η Τζένη Μπότση είχε μιλήσει και στην εκπομπή Joy για το θέμα, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε καταγγελία οργανωμένα. Κάτι που συνέβη σήμερα. «Δεν θέλω να το συζητήσω γιατί ακόμα είμαι σε λανθάνουσα κατάσταση. Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου που το είπα. Έχω μετανιώσει που δεν έχω τη δύναμη να τα πω όλα. Θα ήθελα να μαζευτούμε όλες μαζί και να τα πούμε όλα», τόνιζε η ηθοποιός.