FEMALE TALK

Η Sanna Marin ξέρει ότι είναι σέξι. Το πρόβλημά της είναι ότι το ξέρουν όλοι

Sanna Marin/ Instagram

H Sanna Marin, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, πολεμήθηκε με παπαρατσικές φωτογραφίες επειδή χόρευε σε κλαμπ μέχρι τις 4 το πρωί. Να θυμίσουμε ότι έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός, ήταν μόλις 34 ετών. Να θυμίσουμε ότι έβαλε τη χώρα της στο NATO. Να θυμίσουμε ότι ήταν ό,τι πιο κοντινό σε ροκ σταρ είδαμε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Πέρα από το φύλο και την ηλικία της ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Είναι φαν των Rage Against the Machine, πηγαίνει σε μουσικά φεστιβάλ, δημοσιεύει συνταγές για σάλτσες ζυμαρικών στο Facebook, μιλάει για το διαζύγιο των γονιών της εξαιτίας του αλκοολισμού του πατέρα της, δούλεψε στα 15 της σε φούρνο και η μητέρα της έκανε σχέση με γυναίκα μεγαλώνοντας την κόρη της σε ένα ΛΟΑΤΚΙ περιβάλλον.

Επίσης, μοίραζε φυλλάδια μετά το σχολείο γιατί δεν υπήρχαν πολλά χρήματα στο σπιτικό τους. Η Sanna Marin ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που πήγε στο Γυμνάσιο, τελείωσε το Λύκειο και μπήκε στο Πανεπιστήμιο. Έμαθε να λέει πάντα αυτό που σκέφτεται δυνατά κι άφοβα. Έχει αυτοπεποίθηση. Ούτε αυτό συγχωρείται εύκολα στις γυναίκες πολιτικούς. 

Η Sanna Marin διαχειρίστηκε επιδέξια τον COVID αλλά έγινε διάσημη επειδή χόρευε σέξι

Πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει γνωστή στη δημοσιότητα για τα υποτιθέμενα σκάνδαλα κι όχι ως εκείνη που δεν φοβήθηκε τον Πούτιν; Σεξισμός είναι η απάντηση που ψάχνουμε. Γινόταν πρωτοσέλιδο ως πρωθυπουργός για τα τζιν σορτσάκια και τα δερμάτινα μπουφάν. Ήταν μια μιλένιαλ πολιτικός που έκανε καλά τη δουλειά της και είχε προσωπική ζωή. Αυτό δεν επιτρέπεται στις γυναίκες πολιτικούς. Το ξέρουμε όλοι.

Δεν επιτρέπεται στις γυναίκες πολιτικούς να είναι αφιλτράριστα ο εαυτός τους. Πρέπει να φορέσουν κι αυτές τα γκρι κοστούμια των ανδρών στην πολιτική για να τις πάρει ο κόσμος σοβαρά. Αυτός είναι ο ορισμός του σεξισμού. Στα καλά νέα, στην πεντακομματική κυβέρνηση που ηγήθηκε οι άλλοι 4 αρχηγοί κομμάτων ήταν επίσης γυναίκες και κάτω των 35 ετών (4 από τις 5). 12 από τους 19 υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν επίσης γυναίκες. Αυτό ακόμη και για μια χώρα που είναι γνωστή για την ισότητα φύλων είναι πρωτόγνωρο. 

Η Sanna Marin μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία, χτύπησε η πανδημία τον κόσμο μας. Δούλευε 7 ημέρες την εβδομάδα. Ξεκινούσε τη μέρα της στις 6 το πρωί και τελείωνε στις 2 τα ξημερώματα. Στη διάρκεια της θητείας της, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Τα σύνορα της Φινλανδίας είναι δίπλα. Τι έκανε η φινλανδική κυβέρνηση; Έστειλε όπλα στην Ουκρανία. Κι έτσι αναγκάστηκε από ανεξάρτητο κράτος να μπει στο NATO. Ακόμη και σήμερα δηλώνει σε συνέντευξή της στο Elle ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον Πούτιν.

Η Sanna Marin παραιτήθηκε από την αρχηγία του κόμματός της και αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή της Φινλανδίας στα 37 της. Πήρε διαζύγιο με τον Markus Räikkönen, πρώην ποδοσφαιριστή που γνώρισε στα 18 της και έχουν ένα παιδί μαζί, την Emma. Έγινε βορά στα αδίστακτα όρνια των tabloids. 

Γιατί; Γιατί θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση να επιπλήττουν την κάθε Sanna Marin για το πώς ντύνεται, πώς συμπεριφέρεται και πώς ζει. Όταν μοίραζαν το δικαίωμα να μιλάς για την ηθική των γυναικών, παρόντες ήταν μόνο άνδρες δημοσιογράφοι. Το #ImWithSanna έγινε viral πάνω από μια φορά.

Φυσικά και η Sanna Marin λέει ότι ένιωσε σαν κάποιος να εισβάλλει σπίτι της όταν έγινε η διαρροή του βίντεο που χόρευε. Ήταν παραβιαστικό και προσωπική επίθεση. Ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της ζωής της.

«Το πρόβλημα δεν ήταν ο χορός μου. Έχουμε δει κι άλλους πολιτικούς να πίνουν, να χορεύουν, να τραγουδούν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι φαινόμουν σέξι. Ντυνόμουν διαφορετικά από αυτό που ήθελαν. Ήμουν πολύ νέα. Χόρευα με τρόπο που δεν συμφωνούσαν. Υπάρχει το αόρατο ηθικό βλέμμα της κοινωνίας που πέφτει στις ζωές των γυναικών. Θέλουν να έχουν άποψη για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, πώς κάνεις τη δουλειά σου και τι φοράς». Μεγάλες αλήθειες με τη Sanna Marin στο αμερικανικό Elle. 

H Sanna Marin σήμερα ανήκει στο Tony Blair Institute for Global Change. Είναι 38 ετών. Δεν μπορεί να την μειώσει κανένα δημοσιεύμα. Ξέρει ότι δεν είναι κακό να τα θέλεις όλα (και καριέρα και προσωπική ζωή). Το κάνουν τόσα χρόνια οι άνδρες. Ξέρει ότι μπορεί κι εκείνη.