FEMALE TALK

Η Δόμνα Μιχαηλίδου «κάνει κόμμα» με την Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν χωράει σεξιστικό bullying το 2023»

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η απτή απόδειξη ότι οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον σεξισμό σε όποιον κλάδο κι αν δραστηριοποιούνται. Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλά γι’ ακόμα μια φορά για εκείνες τις στιγμές που δεν κρίνεται για τα έργα, αλλά για το φύλο και την εμφάνισή της.

Λίγους μήνες πριν, η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε μιλήσει στο LadyLike και τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου για το πώς αντιδρά στα σεξιστικά σχόλια που αφορούν το ντύσιμό της και πόσο αυτά την επηρεάζουν.

«Μου προκαλούν σύγχυση και με πεισμώνουν αυτές οι τοποθετήσεις. Απορώ που κάποιοι επιμένουν να εστιάζουν στο πώς ντύνεται μια γυναίκα και όχι στο τι λέει. Το πώς ντύνεται μια γυναίκα δεν δίνει ποτέ καμία αφορμή και σε αυτό δεν χωρά καμία κοινωνική συζήτηση. Η οποιαδήποτε άλλη στάση κανονικοποιεί την πιο λάθος συμπεριφορά και οδηγεί στο victim blaming. Οι γυναίκες είμαστε εδώ για να φρενάρουμε τα στερεότυπα, όχι για να τα διαιωνίσουμε. Η αλλαγή θα έρθει μέσα από εμάς. Καμία μας δεν πρέπει να συμμορφώνεται με το στερεότυπο», έλεγε τότε η Δόμνα Μιχαηλίδου

H υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε στο podcast ”Mic2” και στη δημοσιογράφο Μικαέλα Θεοφίλου και έθιξε και πάλι το ζήτημα αυτό, κάνοντας πράξη τα λόγια της. Η αλλαγή ξεκινά από εμάς τις ίδιες και όταν η δημοσιογράφος ζήτησε τη γνώμη της υφυπουργού για τα αρνητικά σχόλια που είχε δεχτεί η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε αφήνοντας στην άκρη πολιτικά συμφέροντα και πεποιθήσεις:

«Στην περιπτωση της κυρίας Αχτσιόγλου, την αξιολογώ, ειναι πολύ σοβαρή και την θεωρώ ένα από τα πολύ σοβαρά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που διαφωνώ μαζί της. Αλλά δεν το έκανα (την στήριξα) επειδή τη συμπαθώ και τη θεωρώ ιδιαίτερα αξιόλογη. Το έκανα γιατί κοινωνικά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν χωράνε τέτοια στερεότυπα, δεν χωράει bullying, και δη σεξιστικό, το 2023.

Και είτε συμφωνείς ιδεολογικά, είτε διαφωνείς πολιτικά, είτε θεωρείς ότι ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη Υπουργός στη θητεία της και μάλιστα στο δικό μου Υπουργείο, αυτό (είναι) που πρέπει όλες και όλοι να συμφωνούμε και να συζητάμε – γιατί όσο πιο πολυ συζητάμε για το τι σημαίνει σεξιστικό bullying, τόσο πιο πολύ αρχικά θα φοβάται να το εκφράσει και τελικά θα φοβάται και να το σκεφτεί και δεν θα περνάει καν από το μυαλό μας».

Σε ερώτηση της Μικαέλας Θεοφίλου για το αν έχει μάθει να απαντά για τον εαυτό της στα σεξιστικά σχόλια, η Δόμνα Μιχαηλίδου εξηγεί: «Είμαι ένας πολυ παρορμητικός άνθρωπος, το οποίο ειδικά στην πολιτική δεν ξέρω πού θα με βγάλει, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν το έχω αλλάξει.

Το σεξιστικό μπούλινγκ είναι κάτι στο οποίο έχω βρεθεί και εγώ θύμα. Όχι ότι ήμουν στα πατώματα και έκλαιγα, αλλά είναι κάτι που με εκνευρίζει και κάτι που με πεισμώνει. Γιατί μου είναι κάτι πολύ πιο συμβατό και σωστό να με κριτικάρει κάποιος για τις πολιτικές μου αποφάσεις ή για την αδυναμία που μπορέι να έχω να υλοποιήσω κάτι που έχω πει ή έχω νομοθετήσει και πολυ διαφορετικό να σε σχολιάζει με σεξιστικό τρόπο ένα σοβαρό ΜΜΕ, γιατί αυτό είναι διπλό χτύπημα.

Είναι διαφορετικό να έρχεται μια φυλλάδα της δεύτερης, τρίτης, τεταρτης ώρας να γράψει μια βλακεία την οποία εσύ να την πάρεις ελαφρά τη καρδία, αν και και πάλι θα πεις γιατί να ξυπνήσει ο μπαμπάς μου και να δει ότι “πίσω από κάθε τσαλακωμένο σεντόνι βρίσκεται η Δόμνα”. Από πού και ως πού να παίζει τέτοιος τίτλος;


Και γιατί εμένα μπορεί να μη με ενοχλεί και γελάω και να το στέλνουν στα γκρουπ του whatsapp κάποιοι φίλοι μου και να ξεκαρδιζόμαστε, αλλά δεν είναι αστείο για μεγαλυτερους ανθρώπους όταν αυτό μετά αποτυπώνεται στη μητέρα μου που μου λέει “βρε Δόμνα βάλε ταγέρ, γιατί ωραία είναι τα ρούχα σου, αλλά άμα βάλεις ταγέρ κανείς δεν θα το πιάσει. Τι θέλεις και τους δίνεις αφορμή;”

Αυτό είναι πρόβλημα. Όταν η δική μου η μητέρα που είναι πολυ προοδευτική, θα μου πει μην τους δίνεις αφορμή, σημαίνει ότι μπαίνουμε στα δικά τους τα χωράφια. Στα χωράφια του στερεότυπου, του σεξισμού.

Δηλαδή θα πούνε σε έναν άντρα μη βάλεις ζιβάγκο, βάλε κοστούμι;

Άλλο να είσαι σωστός και σέβεσαι το αξίωμα σου και το χώρο στον οποίο παρευρίσκεσαι – γιατί κι εγώ δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να πας με σαγιονάρα στα δικαστήρια. Και ως παρορμητικός τύπος που είμαι που ό,τι σκέφτομαι το λέω, με έχει ενοχλήσει και το λέω. Τώρα, αν απαντάω όσο θα ήθελα δεν ξέρω, γιατί είναι πάρα πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω και δεν κάνω, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχει χρόνος γι’ αυτό και μέσα σ’ αυτά δεν υπάρχει χρόνος να απαντάω σε κάθε μπούρδα». Και όπως λέει και η Δόμνα Μιχαηλίδου, ως μπούρδα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε σχόλιο που μας αφορά και άπτεται της εμφάνισης, της σεξουαλικής μας κατεύθυνσης, της φύσης και της σεξουαλικότητάς μας.