OPINIONS

Ο Βεζένκοφ είναι το αγόρι της Νικόλ Ελευθεριάδου

Nicole Eleftheriadou/Instagram

Η 25χρονη Νικόλ Ελευθεριάδου μετράει τίτλους: ως παίκτρια του Ολυμπιακού έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Ελλάδας κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης LEN Trophy, ως παίκτρια της Εθνικής 3 πρωταθλήματα Ευρώπης. Την ευχαριστούμε που εξασφάλισε την πρόκριση στην Εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Η Εθνική κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και κέρδισε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Και κάποιοι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι «η κοπέλα του Βεζένκοφ έγραψε ιστορία». Κι αν θέλετε να εξηγήσετε σε κάποιον τι σημαίνει σεξισμός, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ψάχνω να βρω έναν λόγο που να δικαιολογεί τον ετεροπροσδιορισμό της Νικόλ Ελευθεριάδου. Δεν έχω καταφέρει να βρω. Βλέποντας μια γυναίκα αθλήτρια, κορυφαία στο είδος της, να πετυχαίνει μια ιστορική πρόκριση για την Εθνική της χώρας σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ο σύντροφός της;

Η Νικόλ Ελευθεριάδου είναι η κυρά Βεζένκοφ για το κοινό που σε διαβάζει μάλλον.

Που το έχεις ποτίσει με τόσο σεξιστικό λίπασμα εδώ και πόσα χρόνια, ώστε το έχεις καλλιεργήσει να πολλαπλασιάζεται μόνο με θέματα, που του σβήνουν την ακόρεστη, παβλοφική δίψα για αίμα, σπέρμα και μισογυνισμό. Μια βόλτα κάτω από τα σχόλια των θεμάτων στα sites, που έγραψαν για την αθλήτρια ότι είναι «η κοπέλα του Βεζένκοφ», είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη. 

Νικόλ Ελευθεριάδου Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC | 24 Media

Υπάρχει η εξίσου ανόητη άποψη με τον συγκεκριμένο τίτλο για τη Νικόλ Ελευθεριάδου (που φυσικά μετά τη δημόσια κατακραυγή άλλαξε) που υποστηρίζει ότι η Google θα αναγνωρίσει πιο εύκολο το όνομα Βεζένκοφ για να «κλικαριστεί» η ειδησούλα πιο πολλές φορές. Κι αυτό είναι μια εύκολη καραμέλα για εκείνους που λένε «αυτά θέλουν να διαβάσουν, αυτά τους δίνω». Όχι. Τα πάντα στη ζωή μας είναι θέμα επιλογών. Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα. 

Δεν ξέρω αν ο αντίστροφος σεξισμός του τίτλου του LadyLike θα γίνει αντιληπτός ως ειρωνεία. Ξέρω όμως ότι η Νικόλ Ελευθεριάδου έχει αφιερώσει τη ζωή της στο όραμά της κι ότι η τροπαιοθήκη της είναι στολισμένη. Δεν χρειάζεται και μεγάλη αντιληπτική ικανότητα για να καταλάβει κανείς ότι οι πρωταθλητές σίγουρα δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι και τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια τους (οι πολιτικοί τους θυμούνται για λόγους δημοσιότητας μόνο αν φέρουν μετάλλιο στη χώρα, η μεγάλη μερίδα του τύπου που απευθύνεται σε ένα μαζικό -κυρίως τηλεοπτικό κοινό- τους θυμάται μόνο αν είναι για κάποιο καλό ή κακό λόγο στην επικαιρότητα). 

Ξέρω ότι για να φτάσει η Νικόλ Ελευθεριάδου σε αυτό το επίπεδο έχει ως παιδί θυσιάσει τον ελεύθερο χρόνο της για να κάνει διπλές προπονήσεις (ξεκίνησε το πόλο στα 12 της). Ξέρω ότι ως γυναίκα έχει θυσιάσει τον προσωπικό χρόνο της κι έχει πει «όχι» σε ξενύχτια και βόλτες γιατί είχε αγώνες. Ξέρω ότι κάνει συγκεκριμένη διατροφή (αν μπορείς να κόψεις κι εσύ τη ζάχαρη, τα μακαρόνια και τα γλυκά από τη ζωή σου, σε θαυμάζω), ξέρω ότι καταπονεί το σώμα της (πέφτει ξύλο κάτω από το νερό στο πόλο), ξέρω ότι έχει κλάψει άπειρες φορές επειδή δεν μπήκε εκείνο το γκολ. Και ξέρω ότι έγραψε ιστορία γιατί  λίγο πριν το τέλος του αγώνα έκανε σουτ από τα 6 μέτρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τι σημαίνει αυτό; Η Νικόλ Ελευθεριάδου εξασφάλισε το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων στην ομάδα της

Νικόλ Ελευθεριάδου Marcel ter Bals/DeFodi Images/Getty Images/Ideal Image

Τι πρέπει να μάθετε κι εσείς για τη Νικόλ Ελευθεριάδου; Το 2018 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με την Εθνική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη, ενώ 3 χρόνια πριν, το 2015, φόρεσε στον λαιμό της το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού. Τι άλλο πρέπει να ξέρετε κι εσείς (πριν μάθετε ότι είναι η σύντροφος κάποιου); Ότι παράλληλα με τις προπονήσεις, τους αγώνες, τα ταξίδια, σπούδαζε. 

Θα σου πω μερικά ακόμη πράγματα, που καλό θα ήταν να μάθεις για τη Νικόλ Ελευθεριάδου. Στις δηλώσεις της στις κάμερες, στην επιστροφή της αποστολής της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα από το Αϊντχόφεν, έχοντας στις αποσκευές της το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την πρόκριση στο Παρίσι και την επιστροφή σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια, είπε 2 πράγματα που καταδεικνύουν την ποιότητά της. «Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ να χάσει η ομάδα» και «η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα είναι ομαδικό». 

Τι έμαθα χάρη στους συστημικούς σεξιστικούς τίτλους; Ότι ο Σάσα Βεζένκοφ είναι το αγόρι της Νικόλ Ελευθεριάδου.