OPINIONS

Sanna Marin: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας με κοντό σορτς και δερμάτινο μπουφάν κι εμείς ακόμα κράζουμε ντεκολτέ και γυμνά μπράτσα

© 2022 Johanna Geron/AP IMAGES

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, στέκεται μπροστά από την ντουλάπα της. Έχει ανοίξει και τα δύο φύλλα και σκέφτεται ποιο είναι το κατάλληλο σύνολο για την περίσταση. Εντάξει, περίσταση είναι αυτή, αλλά είναι και πρωθυπουργός. Είναι και γυναίκα. Άρα; Σιγανά και ταπεινά, σιγανά πατώ στη γη.

Η Sanna Marin φόρεσε κοντό τζιν σορτς, αρβυλάκια κι ένα δερμάτινο τζάκετ για να πάει στο φεστιβάλ μουσικής Ruisrock. Εσύ δηλαδή τι θα φορούσες; Παντελόνι με τσάκιση και σταυροκούμπωτο σακάκι; Εσύ δεν είσαι πρωθυπουργός, δουλεύεις part time σε τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας επίπλων;

Παιδιά, δεν πειράζει. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να τα πούμε πάλι από την αρχή. Για να κάνουμε την επανάληψη της ημέρας. Για να σταθούμε ξανά στα αυτονόητα που τόσο αδιανόητα φαίνονται σε πολλούς.

Η φωτογράφος, Janita Autio, τράβηξε τη φωτογραφία της Sanna Marin

Σπάει τα στερεότυπα, γράφουν για τη Sanna Marin. Για μια γυναίκα 36 ετών, που θέλησε να πάει σε συναυλία, να ακούσει ροκ μπάντες, ένα απόγευμα του Ιουλίου. Γιατί την περιμέναμε με γόβες και ταγιέρ, την είδαμε όπως την είδαμε κι έδωσε γροθιά στο μαχαίρι.

Η Sanna Marin ντύνεται όπως νιώθει κι όχι όπως θα υπαγόρευε ο στιλιστικός κώδικας μιας άλλης εποχής, που θέλει τη γυναίκα καλυμμένη με τόπια ύφασμα για να δείχνει σοβαρή και κραταιά, άξια του τίτλου της.

Έχεις ακούσει ο πρωθυπουργός της τάδε χώρας σπάει τα στερεότυπα ντυμένος με τζιν και κοντομάνικο μπλουζάκι; Δεν έχεις ακούσει, όχι γιατί οι άντρες πρωθυπουργοί έχουν αλλεργία στο τζιν και στο κοντομάνικο, αλλά γιατί δεν αποτελεί νέο άξιο σχολιασμού.

Η Sanna Marin, ερχόμενη στην Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου, για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου επέλεξε υφασμάτινο παντελόνι (σε στιλ ψαράδικο το μάκρος του) κι ένα απλό χακί πουκάμισο με ανοιχτά τα δύο πρώτα κουμπιά του γιακά.

Απλή, απλούστατη και εκτός πρωτοκόλλου, ήταν κάποια από τα σχόλια του όχι του πρωτοκόλλου, αλλά βάλε κάτι να κάνει ρίμα.

«H ρητορική μίσους που αντιμετωπίζουμε συχνά σεξουαλικοποιείται»

Την ίδια στιγμή, Ελληνίδες πολιτικοί κατακρίνονται για τις στιλιστικές τους επιλογές, εντός κι εκτός Βουλής. Ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε σε κάποιους ασεβής, γιατί κατέβηκε από το αεροπλάνο που μόλις είχε πιάσει Ρόδο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, φορώντας αθλητικά παπούτσια.

Οι θεσμοί τιμώνται με τις πράξεις κι όχι με τις ενδυματολογικές επιλογές. Πνιγόμαστε από οπισθοδρομιστές και πουριτανούς που αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά (διόλου τυχαία η αναφορά στους ρασοφόρους).

«Μπορούμε να δούμε ότι όταν είσαι νέα και γυναίκα, η ρητορική μίσους που αντιμετωπίζουμε συχνά σεξουαλικοποιείται», έχει πει σε συνέντευξή της στο Reuters η Sanna Marin, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θητεία της ως επικεφαλής της χώρας.

«Είμαι αυτή που είμαι. Μια 36χρονη μητέρα και ένα νέο άτομο που έχει φίλους και κοινωνική ζωή. Παγκοσμίως, η εικόνα ενός ηγέτη εξακολουθεί να είναι πολύ αρρενωπή και υπάρχουν λίγοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που ανήκουν στη νεότερη γενιά», ανέφερε επίσης.

Η ώρα έχει φτάσει ώστε να ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας. Να καταλυθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις που ακυρώνουν προσωπικότητες και τη σκληρή δουλειά γυναικών που θέλουν να φορέσουν ό,τι τους κάνει κέφι κι όχι ό,τι πιστεύεις εσύ πως κουμπώνει με τον ρόλο τους.

Αξία μετρημένη με μεζούρα, εσείς. Αξία μετρημένη με πράξεις, εμείς. Πουλόβερ, εσείς. Ντεκολτέ, εμείς. Αναχρονιστικά σχόλια, εσείς. Μάχη να ζήσουμε ελεύθερες, εμείς. Κι όσο πάει. Για όσο χρειαστεί.