ROLE MODELS

Η Pashtana Durrani ίδρυσε το «κρυφό σχολειό» για τις Αφγανές και η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο

Brian Bohannon/AP Images

H Pashtana Durrani μεγάλωσε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν και είναι η Αφγανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πέτυχε έναν άθλο, να μπορούν 300 μαθήτριες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με τη δική της εκδοχή του «κρυφού σχολειού».

Η Pashtana Durrani ήταν μεταξύ της λίστας των 100 γυναικών με επιρροή του BBC και των Times για το 2021. Για όλους τους σωστούς λόγους. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν πριν από δυόμισι χρόνια, το καθεστώς απαγόρευσε στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους πέρα ​​από την έκτη τάξη

Αυτή η 26χρονη Αφγανή ακτιβίστρια παλεύει για την εκπαίδευση των κοριτσιών παρά το γεγονός ότι ζει στην εξορία. Στο νέο της βιβλίο, Last to Eat, Last to Learn: My Life in Afghanistan Fighting to Educate Women, η Pashtana Durrani μιλά για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν: «Μόλις παντρευτούν, δεν φεύγουν καν από τα σπίτια τους. Για πάρα πολλούς από αυτές, ο θάνατος είναι η μόνη ευκαιρία για κινητικότητα».

 

Η ίδια είναι μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να δοθεί η δέουσα προσοχή στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Μόλις το 37% των έφηβων κοριτσιών μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν, σε σύγκριση με το 66% των αγοριών και τα κορίτσια αντιστοιχούν στο 60 % των 3,7 εκατομμυρίων παιδιών (σε σχολική ηλικία) στη χώρα. Στόχος της Pashtana Durrani είναι μέχρι το 2025, να υπάρχουν κρυφά σχολεία και στις 34 επαρχίες.

Σήμερα, η Pashtana Durrani συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση σε εκατοντάδες κορίτσια στο Αφγανιστάν παρά την τρέχουσα απαγόρευση να πηγαίνουν στο σχολείο (με την εξ αποστάσεως μάθηση μέσω ασφαλούς τεχνολογίας για να αποφύγει τον εντοπισμό των Ταλιμπάν).Οι μαθήτριες  πηγαίνουν σε αυτές τις τοποθεσίες σε μια συγκεκριμένη ώρα, αλλά με βάρδιες, επειδή δεν μπορούν να χωρέσουν όλες ταυτόχρονα — θα τραβήξουν την προσοχή. Αυτά τα νεαρά κορίτσια δεν πιστεύουν ότι το σημερινό καθεστώς μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες τους. Ούτε το αφήνουν. 

Pashtana Durrani NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 23: Pashtana Durrani attends Global Citizen Festival 2023 at Central Park on September 23, 2023 in New York City. Rob Kim/Getty Images for Global Citizen/AFP (Photo by ROB KIM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) / ROB KIM/GETTY IMAGES NORTH AMERICA via AFP
NEW YORK, NEW YORK – SEPTEMBER 23: Pashtana Durrani attends Global Citizen Festival 2023 at Central Park on September 23, 2023 in New York City. Rob Kim/Getty Images for Global Citizen/AFP (Photo by ROB KIM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Το 2018, η Pashtana Durrani ίδρυσε το LEARN Afghanistan (@LearnAfg) που ιδρύθηκε για να παρέχει με ασφάλεια εκπαίδευση σε κορίτσια μέσω tablet χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα εκτός σύνδεσης. Μέσω του LEARN, έχει αναπτύξει μοντέλα για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη διαχείριση της εμμηνορροϊκής υγιεινής. Το LEARN έχει εκπαιδεύσει 7.000 κορίτσια και αγόρια στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 80 δασκάλους στην ψηφιακή κατάρτιση και έχει εκπαιδεύσει 700 κορίτσια στη διαχείριση της εμμηνορροϊκής υγιεινής. Εκτός από αυτά τα επιτεύγματά της, είναι επίσης μέλος του Συνασπισμού Feminist Education Initiative των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση Κοριτσιών (UNGEI).

Η Pashtana Durrani ξέρει ότι η μόρφωση των γυναικών είναι το μεγαλύτερο όπλο τους

Όταν ήταν παιδί, ο πατέρας της άνοιξε ένα κοινοτικό σχολείο για κορίτσια έξω από το σπίτι τους, όπου δίδασκαν αρκετοί από τους συγγενείς της. Στο πρώτο της ταξίδι στο Αφγανιστάν, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης και παρακολούθησε μια συνομήλική της να προσπαθεί να κρατήσει σωστά ένα μολύβι. Ο ακτιβισμός Pashtana Durrani εναντίον των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης οδήγησε σε στοχευμένη βομβιστική επίθεση και σε πολυάριθμες απειλές για τη ζωή της.

 

Στα απομνημονεύματά της μιλά για τις οικογένειες που αναγκάζουν τα κορίτσια τους να παντρευτούν, αλλά και τα κορίτσια που αναγκάζονται να παντρευτούν επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουν. Και διαλύει όλες τα fake news του δυτικού κόσμου για το Αφγανιστάν: «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν. Οι γυναίκες είχαν ήδη πρόσβαση σε ψήφο από το 1919. Οι γυναίκες μπορούσαν να υποβάλουν υποψηφιότητα για εκλογές, μπορούσαν να γίνουν πολιτικοί. Στη δεκαετία του 1920, είχαμε την πρώτη υπουργό Παιδείας, τη βασίλισσα Σοράγια. Ήταν αυτή που εκπαίδευσε τον βασιλιά στην εκπαίδευση των κοριτσιών».

Η Pashtana Durrani ξέρει και τη σκληρή αλήθεια. Οι άνθρωποι πλέον το περιμένουν οι Αφγανοί να βρίσκονται σε πόλεμο. Είναι ένα γεγονός τόσο κανονικοποιημένο και απευαισθητοποιημένο. Αλλά, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο.