FEMALE TALK

H Angelina Jolie μοιράζεται το γράμμα μίας γυναίκας από το Αφγανιστάν και την αγωνία της με όλους μας

@2022 Bebeto Matthews/ AP Images

Tον περασμένο Αύγουστο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν. Στρέψαμε το βλέμμα μας εκεί με αγωνία και μιλήσαμε για τις γυναίκες της χώρας και τα δικαιώματά τους που έγιναν παρελθόν εν μία νυκτί. Κι όπως συνήθως συμβαίνει στον δυτικό κόσμο και στην σύγχρονη ζωή με την κατακερματισμένη μας προσοχή, οι περισσότεροι σταδιακά γύρισαν και πάλι τα μάτια τους στα «δικά τους». Όχι όμως όλοι, όχι η Angelina Jolie.

Η Angelina Jolie έχει έντονη ανθρωπιστική και ακτιβιστική δράση εδώ και χρόνια. Η ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι επιπλέον πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Είναι επόμενο, λοιπόν, άνθρωποι απ’ όλο τον πλανήτη να προσπαθούν να μοιραστούν τις μαρτυρίες τους μαζί της. Αυτό έκανε και μία νεαρή γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Η Angelina Jolie μοιράστηκε μέσω της αφιερωμένης σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα σελίδα της στο Instagram, ένα απόσπασμα από το γράμμα της γυναίκας. Προστάτευσε την ταυτότητά της και απηύθυνε μία έκκληση σε όλους μας. Να στρέψουμε ξανά το βλέμμα σε αυτό το μέρος του κόσμου όπου η ζωή για τις γυναίκες δεν έχει γίνει απλά δυσάρεστη, αλλά εφιαλτική κι επικίνδυνη.

«Μία νέα γυναίκα που ζει στο Αφγανιστάν, μου έστειλε αυτό το γράμμα. Θα προστατέψω την ταυτότητά της, αλλά θα πω ότι δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στο σχολείο της από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία. Τώρα, που οι γυναίκες συλλαμβάνονται μόνο και μόνο επειδή παίρνουν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, γράφει “Μπορεί να μην έχω ποτέ ξανά τη δυνατότητα να βγω από το σπίτι ή να μιλήσω επειδή είμαι κορίτσι”», ανέφερε αρχικά η Angelina Jolie.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν διαδηλώνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου για να προστατεύσουν τα δικαιώματα που είχαν κερδίσει κατά την απουσία των Ταλιμπάν από την εξουσία. Ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω για εκείνες, παρόλο που οι Ταλιμπάν διαβεβαίωναν ότι θα είναι πιο μετριοπαθείς αυτή τη φορά στη διακυβέρνηση της χώρας τους. Σταδιακά όμως, απέκλεισαν ολοένα και περισσότερα κορίτσια από την εκπαίδευση. Τους συνέστησαν να μη δουλεύουν αν τις θέσεις τους μπορούν να τις καλύψουν άνδρες, ενώ σχεδόν εξαρχής τους είπαν ότι αποκλείεται μία γυναίκα να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην κυβέρνησή τους.

Η Angelina Jolie συνέχισε την ανάρτησή της, αναφέροντας ότι θα παραθέσει αυτούσιο ένα απόσπασμα της επιστολής που έλαβε. «Νιώθω ότι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλήσουν ή να προβάλουν τις σκέψεις τους. Οι γυναίκες έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους αφού δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τίποτα στη χώρα. Λίγες εβδομάδες πριν, όταν οι Ταλιμπάν συνέλαβαν δύο από τις γυναίκες που ύψωσαν τη φωνή τους για να ζητήσουν τα δικαιώματα μας κι ελευθερία, σκέφτηκα απλά πως στο τέλος δεν θα έχω ξανά τη δυνατότητα να βγω έξω ή έστω να μιλήσω αφού είμαι κορίτσι», ανέφερε η Αφγανή που απευθύνθηκε στην ηθοποιό.

«Σας παρακαλώ παρακολουθήστε τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν όπου νέες γυναίκες αρπάζονται από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα υπό την απειλή όπλου κι εξαφανίζονται, και που νέοι περιορισμοί επιβάλλονται στην ελευθερία των γυναικών και των κοριτσιών κάθε μέρα που περνάει», έγραψε στη συνέχεια η Angelina Jolie.

 

«Σας παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε η Angelina Jolie. Κι η ανταπόκριση στην έκκλησή της είναι στα χέρια και στα μάτια όλων μας.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2022 τα Ηνωμένα Έθνη σε άρθρο τους αναφέρονται στην απαγωγή ακτιβιστριών στο Αφγανιστάν που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 6 ακτιβίστριες αγνοούνται ακόμα στο Αφγανιστάν, παρόλο που οι Αρχές υποτίθεται ότι ερευνούν το θέμα. Όλες οι γυναίκες είχαν απαχθεί την ίδια ημέρα, είτε κατά τη διάρκεια ταξιδιού, είτε από το σπίτι τους. Δύο από αυτές είχαν λάβει μέρος σε ειρηνική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο Αφγανιστάν άνοιξαν πριν από λίγες μόνο μέρες κάποια από τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας. Η τρομοκρατία των Ταλιμπάν προς τις γυναίκες φαίνεται να έχει πιάσει τόπο αφού ελάχιστες ήταν εκείνες που επέστρεψαν στις αίθουσες διδασκαλίας. Τα περισσότερα σχολεία και Πανεπιστήμια έκλεισαν το καλοκαίρι, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν ξανά. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους μεταξύ του 1996 και του 2001, οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί πλήρως από την εκπαίδευση.