ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αφγανιστάν: Γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές για να μην βγουν από το σπίτι χωρίς χιτζάμπ

© 2023 Ebrahim Noroozi/AP Images

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θάφτηκαν ζωντανές κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, όταν ένας σεισμός 6,3 ρίχτερ χτύπησε τη χώρα στις 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ακολούθησε μία σειρά από μικρότερους, καταστροφικούς μετασεισμούς. Αιτία που οι Αφγανές παρέμειναν στα σπίτια τους παρά τον κίνδυνο, φέρεται να είναι ο φόβος τους να βγουν από το σπίτι χωρίς το χιτζάμπ τους. Βλέπεις οι γυναίκες που εμφανίζονται δημόσια χωρίς χιτζάμπ, έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του νόμου που δεν είναι διόλου ευνοϊκός για εκείνες. Παράλληλα, οι παρανοϊκοί νόμοι που το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν έχει επιβάλει στο Αφγανιστάν, δέσμευε τους άντρες διασώστες από το να τις σώσουν, καθώς δεν έπρεπε να έρθουν σε επαφή με γυναίκες που δεν γνωρίζουν προσωπικά.

Ο σεισμός στο δυτικό Αφγανιστάν κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2000 ανθρώπους. Γυναίκα διασώστρια είπε στο The Telegraph ότι οι ηθικοί κανόνες του Αφγανιστάν έκαναν τους άντρες διστακτικούς στο να βοηθήσουν τις γυναίκες, αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών θυμάτων του σεισμού.

Το 90% των θυμάτων του σεισμού στην πόλη Herat, ήταν γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν γυναίκες και παιδιά γιατί ήταν στα σπίτια τους όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος», είπε ο Dr Qasem Sadat, γιατρός στην περιοχή. Οι γυναίκες περιορίζονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους εξαιτίας των απαγορεύσεων που τους επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εδώ και 2 χρόνια. Χάνουν την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εργασία, ενώ δημόσιοι χώροι που απευθύνονταν σε εκείνες, όπως τα γυναίκεια κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής έχουν κλείσει στη χώρα των Ταλιμπάν.

Όπως είπε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, αν ο σεισμός είχε χτυπήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων θα ήταν μικρότερη, καθώς οι άνδρες θα βρίσκονταν στο σπίτι αντί να εργάζονται. Για τις γυναίκες βέβαια, δεν θα είχε αλλάξει κάτι. Για την ποσόστωση μεταξύ των φύλων των θυμάτων, ίσως.

Όπως επεσήμανε το ίδιο πρόσωπο, αρκετές γυναίκες που υπέστησαν τραυματισμούς από τον σεισμό, δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας επειδή δεν είχαν ταυτότητα ενός άντρα συγγενή τους. Επιπλέον είναι σχεδόν αδύνατο για τις γυναίκες που έχουν μείνει χωρίς στέγη, να μοιραστούν μία σκηνή με γείτονες ή με μέλη της οικογένειάς τους λόγω των ηθών των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν © 2023 Ebrahim Noroozi/AP Images

«Όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο, συχνά όμως είναι οι τελευταίες στη λίστα της διαχείρισης κρίσεων για να λάβουν βοήθεια», είπε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, Aliston Davidian σε μήνυμά της στο Associated Press.

«Οι σεισμοί όταν συνδυάζονται με την συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση γυναικείων δικαιωμάτων δεν έχει κάνει μόνο δύσκολη την κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά θανάσιμα επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχει καταστρέψει περισσότερα από 21.500 σπίτια κι έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 17.000 επιπλέον, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. 154.000 άνθρωποι βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 15 χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ 41 έχουν πληγεί μέτρια ή σοβαρά.

Όπως είπε εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Αφγανιστάν, μετά τον κυρίως σεισμό «υπήρχαν χωριά που είχαν 1000 και περισσότερους κατοίκους. Είχαν 300 σπίτια. Μόνο 100 άνθρωποι επιβίωσαν».

Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θλιβερών ειδήσεων για τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Τον περασμένο Αύγουστο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian είχε αναδείξει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες της χώρας οδηγούνται στην αυτοκτονία για να γλιτώσουν από την άκρως περιοριστική και κακοποιητική καθημερινότητά τους. Κι όταν λέω κακοποιητική το εννοώ πολύ κυριολεκτικά και χωρίς καμία υπερβολή, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 90% των Αφγανών δέχονται ενδοοικογενειακή βία στα σπίτια τους. Στα ίδια σπίτια που προτίμησαν να μείνουν κλεισμένες και θαμμένες κάτω από ντουβάρια για να μη ρισκάρουν να βγουν έξω χωρίς το υποχρεωτικό χιτζάμπ.