ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες δεν μπορούν να σπουδάσουν ούτε στο εξωτερικό

@2023 /Hussein Malla, File/AP Images

Μια ατελείωτη λίστα απαγορεύσεων είναι η ζωή των γυναικών το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να τις αποκλείουν σταδιακά από τα πάντα στερώντας τους ακόμα περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με πριν.

Μετά την απαγόρευση της εισόδου τους σε πάρκα, κήπους και γυμναστήρια, αλλά και το κλείσιμο των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, ο κατάλογος των απαγορεύσεων μακραίνει κι άλλο για τις Αφγανές. Πλέον και σύμφωνα με το BBC, δεν θα τους επιτρέπεται να αφήσουν τη χώρα τους και να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Τον προηγούμενο χρόνο, οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα περισσότερα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαγόρευσαν την πρόσβαση των γυναικών στα πανεπιστήμια και σταμάτησαν πολλές γυναίκες του Αφγανιστάν από τη δουλειά τους.

Μια 20χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν, μίλησε στο BBC – με αλλαγμένο φυσικά το όνομά της για να μην κινδυνεύσει – και ως Natkai δηλώνει ότι μετά από αυτή την απαγόρευση έχασε κάθε ελπίδα της: «Αφότου οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό».

Η Natkai λέει ότι συνέχισε να μελετά, παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να πάει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Στη συνέχεια τής χορηγήθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Khalaf Ahmad Al Habtoor. Οι υποτροφίες για γυναίκες από το Αφγανιστάν ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με το BBC, συνολικά 100 Αφγανές κατάφεραν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Στις 23 Ιουλίου, η Natkai αποχαιρέτησε την οικογένειά της και πήγε στο αεροδρόμιο, αλλά το μόνο που κατάφερε να πετάξει μακριά ήταν η ελπίδα της για ένα καλύτερο αύριο: «Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τις φοιτητικές βίζες, είπαν ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητική βίζα».

Η Natkai είναι μία από τις τουλάχιστον 60 γυναίκες στις οποίες απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο. Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους. Τους επιτρέπουν να πάνε στο εξωτερικό μόνο με τους συζύγους τους ή έναν συγγενή άνδρα συνοδό, όπως έναν αδερφό, θείο ή πατέρα, γνωστό ως μαχράμ.

Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό. «Τρία κορίτσια που είχαν μαχράμ βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο», λέει η Natkai. «Αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας τούς έβγαλαν από το αεροπλάνο».

Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως, στην κοινωνία των Ταλιμπάν, είναι πολλές οι γυναίκες που σκέφτονται- και επιχειρούν- την αυτοκτονία για να λυτρωθούν από τις απάνθρωπες απαγορεύσεις που αυξάνονται μέρα με τη μέρα σε μία από τις πιο δυστοπικές κοινωνίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μία από τις Αφγανές που σταμάτησαν στο αεροδρόμιο έγραψε ένα σημείωμα που έλεγε: «Είμαστε στο αεροδρόμιο, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας αφήνει να πάμε στο Ντουμπάι. Δεν αφήνει καν όσες έχουν μαχράμ. Δεν ξέρω τι να κάνω. Παρακαλώ βοηθήστε μας.»