ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Lizelle Herrera συνελήφθη για φόνο επειδή έκανε άμβλωση

Montinique Monroe/Getty Images/Ideal Image

Την Πέμπτη, 7 Απριλίου του 2022, η 26χρονη Lizelle Herrera κατηγορήθηκε για φόνο επειδή φέρεται να προχώρησε σε άμβλωση. Στον απόηχο της είδησης που μας γυρνάει πίσω στον μεσαίωνα και ταυτόχρονα κάνει τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα, πορείες διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα την Κυριακή, 10 Απριλίου, στο Τέξας.

Ευτυχώς, η ιστορία έχει και την καλή της πλευρά, καθώς ο εισαγγελέας της κομητείας Starr του Τέξας, Gocha A. Ramirez, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον της Lizelle Herrera. Ωστόσο, τα ερωτήματα γύρω από τη σύλληψη παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητα.

Η Lizelle Herrera συνελήφθη για τον «θάνατο ενός ατόμου λόγω αυτοπροκαλούμενης άμβλωσης»

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Starr επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Lizelle Herrera συνελήφθη για «θάνατο ενός ατόμου λόγω αυτοπροκαλούμενης άμβλωσης». Ωστόσο, οι συνθήκες γύρω από την εγκυμοσύνη της παραμένουν ασαφείς.

Η αυτοπροκαλούμενη άμβλωση αναφέρεται σε οποιαδήποτε άμβλωση συμβαίνει εκτός ιατρικής περίθαλψης και μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση χαπιών. Σε περισσότερο επικίνδυνες περιπτώσεις, περιλαμβάνει και τις αμβλώσεις που επιχειρούνται με συμπληρώματα διατροφής, βότανα ή βιταμίνες, λήψη πολλαπλών αντισυλληπτικών χαπιών ή χαπιών επείγουσας αντισύλληψης και σωματικό τραυματισμό.

Ο Rockie Gonzalez, ιδρυτής του La Frontera Fund, ενός οργανισμού που συγκεντρώνει χρήματα για την οικονομική στήριξη των γυναικών που θέλουν να προβούν σε άμβλωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια μίας διαμαρτυρίας έξω από τη φυλακή της κομητείας Starr, ότι η μήνυση της Lizelle Herrera στον σερίφη της κομητείας Starr του Τέξας έγινε από το προσωπικό του νοσοκομείου.

«Απέβαλε σε ένα νοσοκομείο και φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε κάποιον από το προσωπικό του νοσοκομείου ότι είχε προσπαθήσει να προκαλέσει μόνη της άμβλωση. Έπειτα, αυτό το γεγονός αναφέρθηκε στις Αρχές από τη διοίκηση. Ή το προσωπικό του νοσοκομείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με την Telemundo, η εισαγγελία της κομητείας Starr, παρουσίασε την υπόθεση εναντίον της Herrera σε δικαστήριο του Τέξας που της άσκησε δίωξη, αν και το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα.

Οι ασάφειες γύρω από τις κατηγορίες και τη σύλληψη της Lizelle Herrera

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, δεν είναι σαφές ποιος νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Lizelle Herrera. Πιο συγκεκριμένα, σε μία δήλωσή του, ο Ταγματάρχης Carlos Delgado του Σερίφη της κομητείας Starr δεν διευκρίνισε ποιος νόμος βρήκε ισχύ στην περίπτωση της Lizelle Herrera, σύμφωνα με το Fox 7 Austin.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το Τέξας είχε θεσπίσει μερικούς από τους πιο «άκαμπτους» νόμους κατά των αμβλώσεων στη χώρα. Ο νόμος Senate Bill 8 (το κατέθεσε Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής) έδινε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε πολίτη να υποβάλλει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά και υποκινεί» μια άμβλωση και να ζητά έως 10.000 δολάρια, ανά περίπτωση. Απαγόρευε, δηλαδή, τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης, από τη στιγμή που εντοπιζόταν καρδιακός παλμός στο έμβρυο. Δεν αναγνώριζε, επίσης, εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Και το καλύτερο; Ο μηνυτής δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ούτε δολάριο, σε περίπτωση που έχανε την υπόθεση.

Το μπλοκάρισμα του μεσαιωνικού νόμου του Τέξας περί αμβλώσεων που έδωσε ελπίδες

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην προχωρήσει στην επιβολή του νόμου, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του Joe Biden, ο οποίος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος που θεσπίστηκε το 1973.

Η αγωγή που άσκησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του νόμου από τον Ομοσπονδιακό Δικαστή του Τέξας, Robert Pitman. Η εντολή του Ομοσπονδιακού δικαστή εμποδίζει οποιονδήποτε αξιωματούχο του κράτους -συμπεριλαμβανομένων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων- από το να επιβάλει την απαγόρευση. Τους απαγορεύει ρητά «να αποδέχονται ή να καταγράφουν, διατηρούν και επιβάλουν οποιαδήποτε διοικητική κύρωση. Να διαχειρίζονται οποιαδήποτε αγωγή» που κατατίθεται βάσει του πολιτειακού νόμου. Διέταξε και την Πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ενημερώσει τους αξιωματούχους του δικαστηρίου, αλλά και τους ιδιώτες που επιδιώκουν να επιβάλουν την απαγόρευση, πως επί του παρόντος ο νόμος έχει μπλοκαριστεί.

Η απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της Lizelle Herrera από τον Εισαγγελέα της κομητείας

Την Κυριακή 10 Απριλίου, ο Εισαγγελέας της πολιτείας Starr του Τέξας, Allen Ramirez, ανακοίνωσε πως απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της Lizelle Herrera τη Δευτέρα, 4 Απριλίου. «Κατ’ εξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας του Τέξας, είναι σαφές ότι η κα Herrera δεν μπορεί και δεν πρέπει να διωχθεί για τον ισχυρισμό εναντίον της», αναφέρεται στη δήλωση.

«Δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα»

«Αν και με αυτήν την απόρριψη της μήνυσης, η κα Herrera δεν θα αντιμετωπίσει δίωξη για αυτό το περιστατικό, είναι σαφές για μένα ότι τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό το κατηγορητήριο έχουν επηρεάσει την ίδια και την οικογένειά της. Τα ζητήματα γύρω από αυτό το θέμα είναι σαφώς αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, με βάση τη νομοθεσία του Τέξας και τα γεγονότα που παρουσιάζονται, δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα».

Παρά αυτές τις δηλώσεις που απάλλαξαν την 26χρονη από τυχόν ποινικές διώξεις, ο Εισαγγελέας δεν κατηγόρησε τον Σερίφη και το τμήμα του για την διεξαγωγή έρευνας. Σημείωσε ότι: «Το Τμήμα του Σερίφη της Κομητείας Starr έκανε το καθήκον του όσον αφορά τη διερεύνηση του περιστατικού που τους γνωστοποίησε το νοσοκομείο αναφοράς».

Τα ερωτήματα γύρω από τη σύλληψη της Lizelle Herrera στο Τέξας που συνεχίζουν να μας απασχολούν

Η Lizelle Herrera αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 500.000 δολαρίων το Σάββατο, 9 Απριλίου, με τη βοήθεια του La Frontera Fund. Η ίδια δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια δημόσια δήλωση. Ωστόσο, η αιτία και οι συνθήκες γύρω από τη σύλληψή της, συνεχίζουν να προκαλούν ερωτήματα και προβληματισμούς. Αυτά τα ερωτήματα ελπίζουμε να απαντηθούν άμεσα μετά την επίσημη άρση των κατηγοριών εναντίον της Lizelle Herrera.