FEMALE TALK

Η Bette Midler καλεί σε αποχή από το σεξ κατά του νόμου περί αμβλώσεων στο Τέξας. Η νέα Λυσιστράτη

@2021 Evan Agostini/ Invision/ AP Images

Το Τέξας μπορεί να νιώθει ότι βρίσκεται κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά οι γυναίκες ευτυχώς βρίσκονται στη χρονολογία την οποία διανύουμε. Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει έρθει στην επικαιρότητα στις ΗΠΑ μετά την ανεκδιήγητη απαγόρευσή τους μετά την 6η εβδομάδα κύησης, και οι γυναίκες αντιδρούν. Ανάμεσα τους και η Bette Midler.

To Senate Bill 8, δηλαδή το νομοσχέδιο της γερουσίας αριθμός 8 έχει γίνει νόμος από τον Μάιο του 2021. Σε αυτόν προβλέπεται ότι οι αμβλώσεις απαγορεύονται από τη στιγμή που εντοπίζεται καρδιακός παλμός, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες κύησης. Στον νόμο αυτό δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για την περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο κι από τα μεσάνυχτα της 1 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ, καταστρατηγώντας μια παλιότερη απόφαση ορόσημο που είχε πάρει το ίδιο όργανο (Ανώτατο Δικαστήριο) το 1976. Σύμφωνα με αυτήν οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι την 24η εβδομάδα κύησης. Οι αντιδράσεις ακολούθησαν και ανάμεσά τους ήταν και αυτή της Bette Midler.

Βλέπεις δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του Τέξας που αντιδρούν σε αυτόν τον νόμο, είναι γυναίκες από άλλες πολιτείες που βλέπουν τα παραθυράκια καταπάτησης των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων, να ανοίγονται διάπλατα. Είναι γυναίκες απ’ όλο τον πλανήτη που αναγνωρίζουν ότι το να ανοίγει ένα νέο τόσο παλιό κεφάλαιο σχετικά με τις αμβλώσεις είναι από μόνο του μια στροφή προς το σκοτάδι, είναι πορεία προς τα πίσω, σε εκείνη την εποχή που οι αμβλώσεις γίνονταν γιατί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν παύει να είναι ανεπιθύμητη λόγω του νομικού πλαισίου, αλλά γίνονταν ανασφαλώς.

H «πρόταση» της Bette Midler με έμπνευση από την αρχαιότητα

Οι γυναίκες από άκρη σε άκρη του πλανήτη εξοργίζονται που παίρνει τόσο απίστευτα πολύ καιρό στον κόσμο να συλλάβει και να κατανοήσει την απλοϊκή φράση «Είναι το σώμα μου, είναι η επιλογή μου». Εξοργίζονται με όσους νομοθετούν χωρίς περιθώρια, χωρίς να σκέφτονται καν τις επιπτώσεις ενός βιασμού. Η Betty Midler στην δική της αντίδραση, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση τόσο αρχαία όσο και σύγχρονη. Αυτό που λέμε, διαχρονική.

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός μέσω Twitter μοιράστηκε την αντίθεσή της με τον νόμο περί των αμβλώσεων που ισχύει πλέον στην πολιτεία του Τέξας. «Προτείνω όλες οι γυναίκες να αρνούνται στους άντρες το σεξ μέχρι να βεβαιωθούν ότι έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στην επιλογή από το Κονγκρέσο», έγραψε η Bette Midler.

Σου θυμίζει κάτι αυτή η πρόταση; Παρόλο που αρχικά είχε διατυπωθεί από άνδρα, παραμένει μια ιδέα που επιβιώνει και επαναδιατυπώνεται ξανά και ξανά, από την αρχαιότητα. Ο Αριστοφάνης, στη Λυσιστράτη του είχε εμπνευστεί αυτό το τέχνασμα ως μέσο για να πείσουν οι γυναίκες τους άνδρες να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Πώς να μην είναι διαχρονική άλλωστε η πρόταση; Όταν η ανθρωπότητα μας σεξουαλικοποιεί από την αυγή της, το σεξ (ή μάλλον η αποχή από αυτό) πάντα αποτελεί μία πρόταση που φαίνεται να γίνεται κατανοητή στην «άλλη πλευρά».

«Έγινε μέσα στη νύχτα γιατί ποιος θα το σταματούσε;»

Βέβαια, σε επόμενο tweet της, η Bette Midler διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει «με όπλα, ελευθερία έκφρασης, λεφτά ή πόλεμο» και κατά τη γνώμη της, γι’ αυτό δεν το σταμάτησε και κανείς. Η Bette Midler ήταν πια φανερά εξοργισμένη με όσα συνέβαιναν.

«Έχει να κάνει με τις γυναίκες, τη ζωή τους, τα σώματά τους, την αυτονομία τους. Αυτό ήταν που επέτρεψε στο δικαστήριο να κάνει προχειροδουλειά με τρομερή περιφρόνηση, γιατί ποιος θα το σταματήσει; Το έκαναν εν μέσω της νύχτας χωρίς νοιάξιμο ή προσπάθεια γιατί πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να τις οδηγούν στην παράνοια που, φυσικά θα το ανέχονταν. Το έκαναν έτσι, μέσα στη νύχτα, χωρίς να νoιαστούν γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι “Είναι μόνο γυναίκες και τους αξίζουν αυτά που παθαίνουν”», σημείωσε μέσω Twitter.

Είναι αυτό που είπε και η Jen Psaki στη δική της «πες τα χρυσόστομη» απάντηση για το θέμα των αμβλώσεων και τη στάση του Joe Biden, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την τελευταία του απόφαση. «Δεν είναι επιλογές που θα κληθεί να κάνει ένας άντρας ποτέ». Και στη γερουσία του Τέξας το 2021, στη γερουσία που εισηγήθηκε το Sanate Bill 8, 61% των νομοθετών είναι λευκοί άνδρες, ακόμα κι αν συγκριτικά με τον πληθυσμό του Τέξας οι λευκοί άνδρες είναι ένα 41%.