ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H δικαιοσύνη μπλόκαρε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις. Το σκοτάδι νικήθηκε

Μετά την αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ομοσπονδιακός Δικαστής του Τέξας έδωσε την εντολή να μπλοκαριστεί η εφαρμογή του νόμου της Πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. AP Photo Rogelio V. Solis

Το Τέξας είχε καταφέρει να γίνει τίτλος παγκοσμίως στα media, τη μέρα που πέρασε το νομοσχέδιο Senate Bill 8 (το κατέθεσε Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής) και απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης, όταν εντοπίζεται καρδιακός παλμός. Δεν αναγνώριζε εξαιρέσεις. Όπως ας πούμε, την περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Για την ιστορία, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε πάρει την απόφαση, ορόσημο επί των αμβλώσεων το 1973, όταν τις έκανε νόμιμες σε όλο το έθνος -έως την 24η εβδομάδα της κύησης. Ο νόμος του Τέξας δημιουργούσε δεδικασμένο, που επέτρεπε σε ιδιώτες (άσχετους) να κάνουν αγωγές και να διεκδικούν έως 10.000 δολάρια από όποιον στήριζε ή φρόντιζε γυναίκα που ήθελε να προχωρήσει σε έκτρωση, μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Ο νόμος έγινε γνωστός ως Heartbeat Act.

Τότε (1/9) το Ανώτατο Δικαστήριο δεν παρενέβη για να μπλοκάρει το νόμο και επικρίθηκε από τον Πλανητάρχη Joe Biden, καθώς όπως είχε πει επρόκειτο για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος που θεσπίστηκε το 1973.

Ακολούθησε η αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία ζητούσε το μπλοκάρισμα του νόμου και έτσι φτάσαμε στην Τετάρτη 6/10, όταν ο Ομοσπονδιακός Δικαστής του Τέξας, Robert Pitman έκανε δεκτό το αίτημα. Ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως η εντολή αυτή είναι σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση των συνταγματικών δικαιωμάτων των γυναικών. Στο σκεπτικό, ανέφερε κατ’ αρχάς το εξής:

«Από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο SB8, οι γυναίκες απετράπησαν παρανόμως από το να ασκούν έλεγχο στη ζωή τους, με τρόπους που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Άλλα δικαστήρια ενδεχομένως να βρουν τρόπο να αποφύγουν αυτό το συμπέρασμα στις αποφάσεις τους. Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιβάλει κυρώσεις ούτε για μια ακόμα ημέρα, για αυτήν την προσβλητική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος».

Με την εντολή του, ο Pitman είχε ως στόχο να ξεπεράσει το νέο σύστημα επιβολής των νόμων, που εφαρμόστηκε για να περιπλέξει τη νομική οδό που ακολουθούν οι υποστηρικτές του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις, προκειμένου να μπλοκάρουν τους ακραίους νόμους, μέσω δικαστικών εντολών. Αντί να αναθέσει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους την επιβολή της απαγόρευσης, ο νομοθέτης του Τέξας επέτρεψε σε ιδιώτες να κινούν νομικές διαδικασίες εναντίον κλινικών που κάνουν αμβλώσεις. Επέτρεψε τις αγωγές και εναντίον όσων βοηθούν ένα άτομο να διακόψει την εγκυμοσύνη, με όσους κινούνταν εναντίον τους να διεκδικούν αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρθηκε και ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η στέρηση αυτού του δικαιώματος από τους πολίτες, μέσω άμεσης πολιτειακής αγωγής θα ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική, η Πολιτεία σχεδίασε ένα άνευ προηγουμένου και διαφανές νομοθετικό σχέδιο για να μπορεί να γίνει αυτό».

Η εντολή του Ομοσπονδιακού δικαστή εμποδίζει οποιονδήποτε αξιωματούχο του κράτους -συμπεριλαμβανομένων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων- από το να επιβάλει την απαγόρευση. Τους απαγορεύει ρητά «να αποδέχονται ή να καταγράφουν, διατηρούν και επιβάλουν οποιαδήποτε διοικητική κύρωση και να διαχειρίζονται οποιαδήποτε αγωγή» που κατατίθεται βάσει του πολιτειακού νόμου. Διέταξε και την Πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ενημερώσει τους αξιωματούχους του δικαστηρίου, αλλά και τους ιδιώτες που επιδιώκουν να επιβάλουν την απαγόρευση πως επί του παρόντος ο νόμος έχει μπλοκαριστεί.

«Παρά την έλλειψη σαφήνειας του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας, ως προς το τι θα κάνει η Πολιτεία ενόψει της προκαταρκτικής διαταγής, αυτό το Δικαστήριο πιστεύει πως η Πολιτεία θα βρει τους σωστούς κρατικούς αξιωματούχους, δικαστές, υπαλλήλους δικαστηρίων και εργαζομένους που θα συμμορφωθούν με την εντολή».