ΣΕΞΙΣΜΟΣ

To Τέξας εξοργίζει το σύμπαν: Ο αδιανόητος νόμος για τις αμβλώσεις

Sergio Flores For The Washington Post via Getty Images

Δεν θα έλεγες πως το Τέξας φημίζεται για την προοδευτικότητά του. Αν σου πω κάποιους νόμους που ισχύουν μέχρι σήμερα, θα καταλάβεις πως δεν έχει και μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα. Ή τη λογική.

Το Τέξας είναι μία πολιτεία των ΗΠΑ (aka land of the free) που το 2021 έχει νόμους σε ισχύ, όπως αυτοί που ακολουθούν και είναι τα highlights -όχι όλοι.

– Απαγορεύεται να κυκλοφορείς ξυπόλητος δημόσια, εκτός και αν δώσεις 5 δολάρια για να εξασφαλίσεις τη σχετική άδεια

– Απαγορεύεται να έχεις στην κατοχή σου την εγκυκλοπαίδεια της Britannica, καθώς σε τόμο υπάρχει η συνταγή για να φτιάξεις μπύρα και ο νομοθέτης δεν θέλει να γίνει ζυθοποιείο το κάθε σπίτι -η ποινή είναι χρηματικό πρόστιμο και κάθειρξη

– Απαγορεύεται να πιεις τρεις γουλιές αλκοολούχου ποτού όταν στέκεσαι όρθιος (δεν διευκρινίζονται οι λόγοι)

– Απαγορεύεται να πυροβολείς βούβαλο από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου

– Απαγορεύεται να τρως τα σκουπίδια του γείτονα, χωρίς την άδεια του – θεωρείται κλοπή

– Απαγορεύεται να ξεσκονίζεις με φτερό το όποιο δημόσιο κτίριο

– Σε συγκεκριμένες πόλεις απαγορεύεται η πώληση τυριού την Κυριακή

– Όποιος θέλει να εγκληματίσει, είναι υποχρεωτικό να προειδοποιεί το θύμα του 24 ώρες νωρίτερα. Μπορεί να το κάνει γραπτώς ή προφορικώς και αν το κάνει, μειώνεται η ποινή σου.

– Ο γάμος θεωρείται νόμιμος, εφόσον ένας εκ των εμπλεκομένων φωνάξει δυνατά -τρεις φορές- σε δημόσιο χώρο, πως αυτός/αυτή που έχει δίπλα του είναι ο/η σύζυγος του/της. Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε πως άπαξ και το ζευγάρι βγει από τα σύνορα του Τέξας, παύει να ισχύει ο γάμος -εννοώ δεν τον δέχονται και άλλες πολιτείες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για ενήλικες που δεν είναι ήδη παντρεμένοι και δεν είναι συγγενείς.

Πάμε τώρα, και στον πιο εξοργιστικό απ’ όλους τους νόμους, ο οποίος ψηφίστηκε πριν λίγες ώρες στο Τέξας και αφορά τις αμβλώσεις

Το Senate Bill 8 (Νομοσχέδιο της Γερουσίας 8) που κατατέθηκε από τον -Ρεπουμπλικανό- νομοθέτη του Τέξας και έγινε νόμος από τον -Ρεπουμπλικανό- κυβερνήτη, Greg Abbot το Μάιο, απαγορεύει την άμβλωση, από τη στιγμή που εντοπίζεται καρδιακός παλμός στο έμβρυο -γύρω στις έξι εβδομάδες. Δεν αναγνωρίζει ως εξαίρεση, την περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Δεν ήταν η πρώτη περίπτωση πολιτείας που έθετε θέμα «καρδιακού παλμού» για να απαγορεύσει τις εκτρώσεις. Όλες οι προηγούμενες απόπειρες ωστόσο, απορρίφθηκαν σε δικαστικές αίθουσες. Το Τέξας πέρασε το θέμα στο επόμενο επίπεδο, με την έκδοση του να σχεδιάζεται με τρόπο που έγινε ασπίδα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και έκανε πολύ δύσκολες -έως απίθανες- τις νομικές προκλήσεις. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που ενέκρινε το νόμο με ψήφους 5-4, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.

Σημείωση: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε πάρει την απόφαση, ορόσημο επί των αμβλώσεων το 1973, όταν τις έκανε νόμιμες σε όλο το έθνος -έως την 24η εβδομάδα της κύησης. Τώρα δίνει κίνητρο για αγωγές ιδιωτών που μπορούν να γονατίσουν τη στήριξη των υπηρεσιών και τη σχετική φροντίδα. Ο Senate Bill 8 ενεργοποιήθηκε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 1/9. Για την ιστορία, οι Joe Biden και Hilary Clinton άσκησαν κριτική στο Ανώτατο Δικαστήριο που δεν έκανε έφεση, για να μπλοκάρει -έστω προσωρινά- το νόμο. Ο Πλανητάρχης δήλωσε πως «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος που θεσπίστηκε το 1973. Ο νόμος του Texas δίνει με εξωφρενικό τρόπο το δικαίωμα σε πολίτες να κάνουν αγωγές εναντίον όποιου πιστεύουν πως βοήθησε κάποια γυναίκα να κάνει άμβλωση». Η Hilary Clinton τιτίβισε (έκανε tweet) ότι «υπό τη σκέπη του σκοταδιού, επιλέγοντας να μην κάνει κάτι, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε σε έναν αντισυνταγματικό νόμο για τις αμβλώσεις να ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 2/9».

Πλέον, κάθε ιδιώτης έχει το δικαίωμα να μηνύει όποιον «βοηθάει ή υποστηρίζει» την άμβλωση, μετά τις 6 εβδομάδες κύησης και να ζητά έως 10.000 δολάρια, ανά περίπτωση. Αυτό προφανώς και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς δίνει σε όλους -στις ΗΠΑ- το δικαίωμα να έχουν άποψη για κάτι που δεν τους αφορά -με τελικό στόχο να κλείσουν οι κλινικές της πολιτείας που κάνουν τις σχετικές επεμβάσεις. Και δεν εννοώ μόνο γιατρούς και νοσηλευτές. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν διάφορες οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νέος μόνος δίνει τη δυνατότητα για παρενόχληση στους γιατρούς, τους συμβούλους, τους συγγενείς και τους φίλους γυναίκας που θέλει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, μέσω αγωγών.

Όποιος θέλει μπορεί να μηνύσει συμβούλους κρίσεων βιασμού και ενδοοικογενειακής βίας, εργαζομένους σε ιδρύματα που συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν γυναίκες που δεν έχουν πόρους ή και συγγενείς που συνοδεύουν μια γυναίκα σε ταξίδι εκτός πολιτείας, για έκτρωση. Ο μηνυτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει σεντ, εφόσον χάσει την υπόθεση.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τις γυναίκες που διαπιστώνουν την έκτη εβδομάδα πως είναι έγκυες και δεν θέλουν να προχωρήσουν με την εγκυμοσύνη, να αναζητούν βοήθεια εκτός πολιτείας, σε ταξίδια 800 χιλιομέτρων (πήγαινε-έλα). Και προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όλες -και από οικονομικής άποψης. Από το Μάρτιο του 2020, όταν απαγορεύτηκαν οι περισσότερες διαδικασίες άμβλωσης ο αριθμός των ασθενών που ταξίδεψαν εκτός Τέξας για φροντίδα, εκτινάχθηκε κατά 400%.