ROLE MODELS

Η Κατερίνα Βρανά σε ρόλο τερματοφύλακα, στέκεται στα πόδια της και το «τερματίζει» ξανά

Instagram.com/katerinavrana

«Χθες το βράδυ ανέβασα μία φωτογραφία όπου στεκόμουν όρθια στο χιόνι στην Αθήνα και αντί να θαυμάσετε το χιόνι, όλοι μου δίνατε συγχαρητήρια επειδή ήμουν όρθια. Ελπίζω να είστε χαρούμενοι τώρα, κλαίω. Μ@@@@@@ με λυγίσατε. Σας ευχαριστώ», έγραφε τον Φεβρουάριο του 2021 στο Twitter, η Κατερίνα Βρανά. H stand up comedian που τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε τα 5 χρόνια από τη μέρα που «σχεδόν πέθανε», αλλά επιβίωσε, επιστρατεύει πάντα το χιούμορ της για να μιλήσει για τα σημαντικά βήματα που κάνει μεταφορικά, αλλά κι εντελώς κυριολεκτικά, στην διαδικασία της αποκατάστασης της υγείας της.

Η Κατερίνα Βρανά είναι άλλωστε, το χιούμορ προσωποποιημένο. Η γυναίκα που κάποτε είχε ψηφιστεί με 1.000.000 ψήφους ως ο τρίτος πιο αστείος άνθρωπος στον κόσμο (και πρώτη γυναίκα), κατάφερε να «αυξήσει» το χιούμορ της μετά από την περιπέτεια της υγείας της. Το 2017 έπαθε διάτρηση εντέρου που προκάλεσε σηψαιμία και σηπτικό σοκ στον οργανισμό της όσο βρισκόταν στη Μαλαισία. Ξύπνησε από το κώμα και είχε να αντιμετωπίσει τα πολλά κατάλοιπα του σηπτικού σοκ στον οργανισμό της. «Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως και σε κάθε επίπεδο. Τα κύρια προβλήματα μου είναι ότι δεν μπορώ να περπατήσω καλά, δεν έχω ισορροπία και δεν βλέπω καλά», είχε περιγράψει σε συνέντευξή της στη Δέσποινα Δημά και το LadyLike.

«Φαντάζεστε να ξυπνούσα από το κόμμα και να ήμουν καλά, αλλά να είχα χάσει τελείως την αίσθηση του χιούμορ μου; (γέλια) Πάλι καλά και χάρη στους δικούς μου, το χιούμορ όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά νομίζω αυξήθηκε», παραδεχόταν στη συνέχεια.

Με αυτό το χιούμορ που τη διακρίνει, λοιπόν, μοιράστηκε πρόσφατα ένα video στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Ένα video που τη δείχνει να κάνει ένα ακόμα σπουδαίο βήμα κι ας μην κινείται καθόλου. «Πρέπει να έχω κάποιον δίπλα μου γιατί έχω πρόβλημα ισορροπίας», είχε πει κάποια στιγμή στην εκπομπή Μεσάνυχτα, η Κατερίνα Βρανά που από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει σταθεί πολλές φορές όρθια ακόμα και στη σκηνή του θεάτρου, όπου πρωταγωνίστησε τον περασμένο χειμώνα μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη στην παράσταση Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο.

Αυτή τη φορά στέκεται χωρίς να έχει κάποιον δίπλα της για ώρα. Με τη βοήθεια της “coach” της, όπως έγραψε στην ανάρτησή της στο Instagram, η Κατερίνα Βρανά βρίσκει τη θέση ισορροπίας της με τα χέρια της στα γόνατά της και ποζάρει μπροστά από ένα τέρμα σε ρόλο τερματοφύλακα.

«Γίνε η μπάλα, σταμάτα τη μπάλα. Το έχεις, συγκεντρώσου, συγκεντρώσου», ακούγεται η φωνή της να λέει και οι φίλοι της σουτάρουν. Όλες οι μπάλες μπαίνουν στο τέρμα κι εκείνη ρωτάει «Τις έπιασα;». Θα γελάσεις και θα συγκινηθείς ταυτόχρονα κι αυτό είναι που κάθε φορά καταφέρνει η Κατερίνα Βρανά με τις αναρτήσεις της, είτε το θέλει, είτε όχι.

«Το καλύτερο τέρμα του κόσμου σε καλοκαιρινή προπόνηση», έγραψε δημοσιεύοντας το video της που συνόδευσε με διάφορα hashtags μεταξύ των οποίων και το #disabilityrocks. Κι η Κατερίνα Βρανά είναι η δική μας ροκ σταρ της αναπηρίας, μίας λέξης που θέλει να πάψουμε να φοβόμαστε και να μπορούμε να συζητάμε γι’ αυτή ανοιχτά και με ειλικρίνεια, μπας και βελτιωθεί κάτι έστω λίγο, στην εντελώς αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία καθημερινότητα της κοινωνίας που ζούμε.

 

«Δυστυχώς, έχουμε φοβερή άγνοια κι έλλειψη παιδείας γύρω από αυτά τα θέματα ασθένειας και αναπηρίας… Νομίζω λόγω φόβου, λόγω ντροπής. Ξέρεις, δεν τα συζητάμε άνετα και δεν έχει να κάνει μόνο με νοητική στέρηση ή αυτισμό, αυτά είναι ακόμη πιο δύσκολα, γιατί καμιά φορά δεν είναι εμφανή άμεσα, είναι οι αόρατες αναπηρίες. Ωστόσο, σιγά – σιγά αρχίζουν και βγαίνουν στο φως, συζητιούνται πιο άνετα», έλεγε η Κατερίνα Βρανά σε συνέντευξή της στο περιοδικό Glow.

Κι οι δικές της αναρτήσεις σε συνδυασμό με το χιούμορ που αποτελεί το μόνιμο πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει τη ζωή, είναι ένα λιθαράκι που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε σε μία κοινωνία πραγματικά ισότιμη για όλους.