ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατερίνα Βρανά: “Ήθελα να βγω στη σκηνή, σε όποια κατάσταση και να βρισκόμουν”

Το Career Fair.4all, η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, διοργανώνεται και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απο την ethelon με την υποστήριξη του kariera.gr, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Το Career Fair.4all, επιδιώκει τη δημιουργία ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας καθώς και την ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ ατόμων με αναπηρία. Μία ακόμα ευκαιρία να μιλήσουμε για τους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους. Για τους ανθρώπους που δε θεώρησαν την αναπηρία τους εμπόδιο και την αντιμετώπισαν ως ένα ακόμα εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουν με θέληση και αποφασιστικότητα. Ένα εμπόδιο, σαν όλα τα υπόλοιπα και τίποτα παραπάνω. Η Κατερίνα Βρανά είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπνέουν και μας κάνουν να πιστεύουμε στο θαύμα της θέλησης. Η αναπηρία δεν είναι ένα ανίκητο τέρας αλλά μία ευκαιρία να ανακαλύψεις τα καλά κρυμμένα όριά σου. Ανεβαίνει στη σκηνή με το αναπηρικό καροτσάκι της, με αδυναμία καθαρής άρθρωσης και μερική όραση, λέγοντας πως όλα θα πάνε καλά. Ήταν στην Μαλαισία το 2017, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης που τελικά ήταν σκωληκοειδίτιδα. Η μη έγκαιρη διάγνωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί οξεία περιτονίτιδα και να μείνει σε κώμα για μερικές εβδομάδες προκειμένου να επανέλθουν οι λειτουργίες του οργανισμού της. Δύο χρόνια μετά, το «πιο αστείο κορίτσι του κόσμου» δε χάνει λεπτό το χιούμορ του και μοιράζει δύναμη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες επιστρέφοντας στη σκηνή, αυτή τη φορά με το αμαξίδιο;

Νόμιζα ότι θα ήταν τ’ότι δεν μπορώ να μιλήσω καθαρά αλλά τελικά αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα πάνω στη σκηνή αλλά και στην καθημερινότητά μου είναι τ’ότι δεν βλέπω καλά.

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αναθεώρησες μετά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας σου;

Δεν ξέρω αν το «αναθεώρησα» είναι η σωστή λέξη. Θα έλεγα ότι συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνεις το άγχος, την κούραση και τις ανησυχίες σου να κυριεύουν και να καταβάλλουν την ζωή σου.

Σε πρακτικό επίπεδο πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου;

Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως και σε κάθε επίπεδο. Τα κύρια προβλήματα μου είναι ότι δεν μπορώ να περπατήσω καλά, δεν έχω ισορροπία και δεν βλέπω καλά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτά επηρεάζουν τα πάντα στη καθημερινή μου ζωή. Από την μετακίνησή μου μέχρι και το να δω να πιάσω ένα ποτήρι νερό.

Το «Πιο Αστείο Κορίτσι Στον Κόσμο» έχασε ποτέ το χιούμορ του;

Φαντάζεστε να ξυπνούσα από το κόμμα και να ήμουν καλά αλλά να είχα χάσει τελείως την αίσθηση του χιούμορ μου; (γέλια) Πάλι καλά και χάρη στους δικούς μου το χιούμορ όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά νομίζω αυξήθηκε.

Η παράσταση «Σχεδόν Πέθανα» έγινε sold out μόλις ανακοινώθηκε. Ήταν κάτι που περίμενες;

Όχι, και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η ανταπόκριση του κοινού με γέμισε χαρά και συγκίνηση. Ήταν απίστευτο.

Φοβήθηκες ποτέ πως τα προβλήματα στην όραση και την ομιλία θα σου στερούσαν τη σκηνή;

Φοβόμουν ότι το πρόβλημα ομιλίας κυρίως θα με δυσκόλευε. Αλλά δεν ήταν αυτός λόγος να μην ξανακάνω παράσταση. Ήθελα να βγω στη σκηνή πάρα πολύ σε όποια κατάσταση και να βρισκόμουν. Νομίζω θ ’ανέβαινα στη σκηνή ακόμη κι αν ήμουν στο κρεβάτι και με ορό εν ανάγκη. (γέλια)

Το να διακωμωδείς την περιπέτειά σου, ξόρκισε τους φόβους σου;

Το να διακωμωδήσω την περιπέτειά μου έκανε την ίδια την περιπέτεια να φαίνεται πιο ελαφριά και σε πάρα πολλά σημεία πολύ πιο ευχάριστη.

Αν έπρεπε να είναι μόνο ένα αυτό που θα κρατήσουν όσοι δουν την παράσταση, ποιο θα ευχόσουν να ήταν;

Το γέλιο. Ότι με το χιούμορ και το γέλιο και οι πιο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται λίγο πιο εύκολα.

Η εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία, στην Ελλάδα του 2019 σε ποιους πυλώνες θεωρείς πως πρέπει να βασιστεί;

Νομίζω τα βασικά που χρειάζονται είναι αγωγή και παιδεία γύρω από τα θέματα των ΑΜΕΑ ώστε να υπάρξει κατανόηση και πρακτικές λύσεις για την ένταξή τους στον εργασιακό χώρο. Όλα είναι θέμα συνήθειας. Άπαξ κι αρχίσει να είναι ευρεία η εισαγωγή των ΑΜΕΑ σε εργασιακούς χώρους τόσο πιο εύκολο και λιγότερο αξιοσημείωτο θα είναι αυτό.

Και κάτι τελευταίο. Στόχος παραμένει να γίνεις «Κυρίαρχος του Πλανήτη»;

Εννοείται!

 

Στοιχεία παράστασης

Πού: Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), Αθήνα

Παράταση παραστάσεων: 4-5 Μαρτίου, 1-2, 8-9, 15-16 και 22-23 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος, 10€ ΑΜΕΑ