ROLE MODELS

Η Κατερίνα Βρανά στάθηκε στα πόδια της κι έστειλε το πιο σπουδαίο μήνυμα για τα άτομα με αναπηρία

Papadakis Press/Δημήτρης Πελέκης

Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν stand up comedian βίωσε τη σοβαρότερη περιπέτεια υγείας της, όταν βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία. Η διάτρηση εντέρου που προκλήθηκε από σκωληκοειδίτιδα προκάλεσε σηψαιμία με αποτέλεσμα να μπει σε τεχνητό κόμμα. «Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, αλλά δεν πέθανα. Αυτό άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα, είχε αναφέρει η Κατερίνα Βρανά σε συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλού και την εκπομπή The 2night Show, ενώ παράλληλα σχολίασε και την τωρινή της κατάσταση: «Μιλάω λίγο πιο γρήγορα, πιο καθαρά, κάνω μικρά βήματα, δεν πέφτω».

Σχεδόν 4 χρόνια έχουν περάσει, λοιπόν, από την ημέρα που η ζωή και η καθημερινότητά της έμελλε να αλλάξει παντοτινά. Από εκείνη την ημέρα κι έπειτα η Κατερίνα Βρανά δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Παρά τα προβλήματα όρασης, κίνησης και ομιλίας, βγαίνει στη σκηνή σε αναπηρικό αμαξίδιο και κάνει τον κόσμο να γελάει. Μιλάει για όλα όσα βίωσε με ένα χιούμορ αξεπέραστο και κοφτερό. Και αυτήν τη φορά, στάθηκε όρθια στο σανίδι του θεάτρου Ήβη και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της παράστασης Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε από τη γη, στην οποία πρωταγωνιστεί με τον Γιώργο Καπουτζίδη σε σκηνοθεσία της Θέμιδος Μαρσέλλου.

Η Κατερίνα Βρανά στάθηκε στο ύψος της και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα

Με πίστη στο θαύμα της θέλησης, με πάθος να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα, ανακαλύπτοντας παράλληλα την αναπηρία της, και με πείσμα που ταιριάζει στο προφίλ μίας δυνατής γυναίκας, το «πιο αστείο κορίτσι του κόσμου» απέσπασε ένα δυνατό χειροκρότημα όταν εμφανίστηκε όρθια στη θεατρική σκηνή. 

Οι υποκριτικές της ικανότητες αλλά και το γεγονός πως κατάφερε να σταθεί στα πόδια της επί σκηνής, ήταν δυο πολύ καλοί λόγοι για να μας συγκινήσει η Κατερίνα Βρανά την Κυριακή 28 Νοεμβρίου. Η stand up comedian, σε κάθε της εμφάνιση αποδεικνύει πως η αναπηρία δεν είναι κάποιο ανυπέρβλητο «εμπόδιο». Είναι για εκείνη μία νέα κατάσταση που διαχειρίζεται.

«Να δούμε και άλλους ηθοποιούς με αναπηρία να παίζουν στο θέατρο»

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος της παράστασης μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη, η Κατερίνα Βρανά έστειλε το δικό της σπουδαίο μήνυμα. Αυτό της ένταξης ηθοποιών με αναπηρία στον καλλιτεχνικό χώρο. Το ξερίζωμα και τη συθέμελη διάλυση των ταμπού που υπάρχουν, είναι εν έτει 2021 επιτακτική ανάγκη.

«Ήταν καλά αλλά λίγο αγχωτικά. Πιστεύω πολύ τα παιδιά με τα οποία παίζω», δήλωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Βρανά. «Συνεργάστηκα με τον Γιώργο γιατί δεν ήξερα κανέναν άλλον στην Ελλάδα. Έλειπα χρόνια και τον έβλεπα μέσα από το νοσοκομείο. Μιλάω, στέκομαι σαν μεθυσμένη, αλλά τα παιδιά με στηρίζουν. Είναι καταπληκτική ομάδα, όλοι. Υπήρχαν πολλά προβλήματα αλλά και το θέατρο και η ομάδα και η παραγωγή έκαναν τα πάντα για να με βοηθήσουν», πρόσθεσε η ίδια κι εμείς την ευχαριστούμε για όλα όσα μας διδάσκει.