PROFILE

Η γυναίκα που ανάγκασε τον πρίγκιπα Andrew να «παραιτηθεί» και τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Buckingham

PETER MOUNTAIN/NETFLIX

Μια γυναίκα τα έβαλε με τον πρίγκιπα Andrew και τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και δεν βγήκε ηττημένη.  Η ιστορία της Sam McAlister που έφερε την πιο διάσημη συνέντευξη στο Newsnight του BBC είναι απολαυστική. Η συνέντευξη διάρκειας 49 λεπτών και οι ερωτήσεις που εγείρει, σχετικά με τους δεσμούς του πρίγκιπα Andrew με τον προαγωγό ανηλίκων, Jeffrey Epstein, συνεχίζουν να στοιχειώνουν τον ίδιο και τη βασιλική οικογένεια κάθε φορά, που εμφανίζεται δημόσια. 

Η ταινία για την τηλεοπτική πτώση του πρίγκιππα Andrew, προσελκύσε σχεδόν 2,8 εκατομμύρια θεατές στο Netflix (μόνο της Μεγάλης Βρετανίας). Είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Sam McAlister. Αυτή η γυναίκα έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση της συνέντευξης του δούκα του York (και ουσιαστικά τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα).To Scoop αποκαλύπτει πόση δουλειά χρειάστηκε για να εξασφαλιστεί η συνάντηση του πρίγκιπα Andrew με την Emily Maitlis. H τηλεοπτική παραγωγός Sam McAlister πέρασε 13 μήνες από τη ζωή της σε διαπραγματεύσεις.

πρίγκιπας Andrew SCOOP / PETER MOUNTAIN/NETFLIX
SCOOP

Επιτέλους, το Scoop του Netflix φέρνει στο προσκήνιο αυτούς που κάνουν τις ειδήσεις χωρίς να κερδίζουν πολλά εύσημα – τη δημοσιογραφική ομάδα και τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στα παρασκήνια. Πρωταγωνιστεί η Gillian Anderson ως Emily Maitlis, η παρουσιάστρια που σχεδόν ανέκρινε τον πρίγκιπα Andrew και η Billie Piper ως Sam McAlister. Στο ρόλο του Prince Andrew, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ο αγνώριστος (και σοκαριστικά πειστικός) Rufus Sewell. 

H McAlister είναι η γυναίκα που έγραψε τηλεοπτική ιστορία 

Είναι η γυναίκα που έδειξε σε ένα ολόκληρο έθνος το 2019 ότι ο Prince Andrew δεν ήξερε τη σημασία της λέξης αυτογνωσία, προνόμιο και ενσυναίσθηση και ότι ήταν συναισθηματικά εξαρτημένος από τη μητέρα του, την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και την ιδιωτική του γραμματέα, Amanda Thirsk -η γυναίκα που  ήταν ο σύνδεσμος για την Sam McAlister για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη αυτή προτάθηκε για βραβείο BAFTA και κέρδισε το Scoop of the Year και το Interview of the Year στα Royal Television Society Awards. Ο πρίγκιπας Andrew μετά από αυτή τη συνέντευξη, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Παρόλο που εκείνος διέψευσε τις καταγγελίες και ισχυρίστηκε ότι ήταν κατασκευασμένες.

Η πρώην τηλεοπτική παραγωγός εργαζόταν στο Newsnight και εξασφάλισε για το BBC τη συνέντευξη μεταξύ της Emily Maitlis και του πρίγκιπα Andrew. Τον Ιούλιο του 2022, η Sam McAlister κυκλοφόρησε μια αυτοβιογραφία με τίτλο Scoops. Εκεί κάλυψε το περίφημο επεισόδιο του Newsnight σχετικά με τη φιλία του πρίγκιπα Andrew με τον (καταδικασμένο για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, διακινητή ανηλίκων που αυτοκτόνησε στη φυλακή) Jeffrey Epstein. Το βιβλίο μιλάει και για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους Stormy Daniels, Steven Seagal, Mel Greig και Julian Assange. Η Sam McAlister πέρασε πάνω από μια δεκαετία δουλεύοντας στο Newsnight, όπου έκλεισε συνεντεύξεις με υψηλού προφίλ άτομα, όπως ο Bill Clinton και ο Elon Musk.

Αυτή η γυναίκα είναι το μόνο άτομο που μπορεί να πει όλη την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος, για το πώς ξεκίνησε με ένα απλό email και πώς τελείωσε. Η συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, περιείχε την εκπληκτική στιγμή που ο πρίγκιπας Andrew αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι είχε κάνει σεξ με τη Virginia Giuffre, όταν εκείνη ήταν 17 ετών (η γυναίκα αυτή είναι ένα από τα πολλά ανήλικα θύματα του Epstein).

Στη συνέντευξή του στο Newsnight το 2019, ο Prince Andrew είπε ότι δεν θυμόταν ποτέ να είχε συναντήσει τη Virginia Giuffre και ότι το αφήγημά της για τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, την επίσκεψη σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και το σεξ σε ένα σπίτι στη Belgravia «δεν συνέβη». Ο δούκας είπε ότι την ημερομηνία που ισχυρίζεται ότι συναντήθηκαν, φρόντιζε τα παιδιά του, πήγε την πριγκίπισσα Βεατρίκη σε ένα πάρτι στο Pizza Express στο Woking και έμεινε το βράδυ στο σπίτι.

Στα δικαστικά έγγραφα (περίπου 2.000 σελίδες που αποσφραγίστηκαν από δικαστήριο το 2019, ενώ πρόσθετα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2020, το 2021 και το 2022), η Virginia Giuffre λέει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής εμπορίας και κακοποίησης από τον Jeffrey Epstein από την ηλικία των 16 ετών. Πραγματικότητα είναι ότι η Virginia Giuffre, της οποίας η φωτογραφία με τον πρίγκιπα Andrew συζητήθηκε στη συνέντευξη, κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με τον πρίγκιπα – ο οποίος δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και ακόμη αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μαζί της. Η ταινία λέει ότι πρόκειται για ένα «ποσό 12 εκατομμυρίων λιρών», αν και το πραγματικό ποσό δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ.

Η γυναίκα που φέρεται να κακοποιήθηκε από τον Prince Andrew

Η Virginia Giuffre υποστήριζε ότι ο Δούκας του York την κακοποίησε σεξουαλικά 3 φορές όταν ήταν κάτω των 18 ετών. Η πρώτη φορά ήταν το 2001 στο Λονδίνο. Σε μια συνέντευξη της 2019 στο BBC, είπε ότι γνώρισε τον πρίγκιπα Andrew από τον Jeffrey Epstein και την τότε κοπέλα του, τη φίλη Ghislaine Maxwell, η οποία τους πήγε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Στη δεύτερη περίπτωση, φέρεται ο πρίγκιπας Andrew να κακοποίησε την Virginia Giuffre στην έπαυλη του Epstein στη Νέα Υόρκη. Και τέλος, υποστήριζε ότι την κακοποίησε για τρίτη φορά στο ιδιωτικό νησί του Epstein, Little St James των ΗΠΑ. 

Η γυναίκα λέει στα έγγραφα του δικαστηρίου ότι εξαναγκάστηκε σε σεξ με ρητές ή σιωπηρές απειλές, επειδή φοβόταν τις ισχυρές διασυνδέσεις, τον πλούτο και την εξουσία του Jeffrey Epstein, της Ghislaine Maxwell και του πρίγκιπα Andrew. Λέει ότι ο δούκας γνώριζε την ηλικία της και ότι ήταν θύμα σεξουαλικής εμπορίας.

Η Emily Maitlis τώρα κάνει το podcast The News Agents με τους πρώην δημοσιογράφους του BBC, Jon Sopel και Lewis Goodall μετά την αποχώρησή του από το Newsnight το 2022 και είναι εκτελεστικός παραγωγός στην παραγωγή του Scoop