CELEBRITIES

Υπόθεση Epstein: Το όνομα του Bill Clinton αναφέρεται πάνω από 50 φορές σε έγγραφα

© 2023 Jacquelyn Martin/AP Images

Εκατοντάδες σφραγισμένα δικαστικά αρχεία που αφορούν στην υπόθεση του καταδικασμένου για παιδοφιλία, trafficking και εξώθηση ανηλίκων σε πορνεία, Jeffrey Epstein, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 10 Αυγούστου 2019, πρόκειται να δημοσιευτούν σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτά περιλαμβάνονται ονόματα ισχυρών προσώπων που μέχρι στιγμής δεν είχαν κατονομαστεί στην υπόθεση. Όπως αναφέρει το ABC News, ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα είναι κι αυτό του Bill Clinton το οποίο μάλιστα αναφέρεται περισσότερες από 50 φορές σε έγγραφα μήνυσης που είχε καταθέσει η κατήγορος του Jeffrey Epstein, Virginia Giuffre.

Η Virginia Giuffre είχε κατηγορήσει τον Epstein και τη Maxwell ότι την είχαν αναγκάσει ως ανήλικη να βιαστεί από τον πρίγκιπα Andrew. Η υπόθεση μεταξύ της ίδιας και του πρίγκιπα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έχει λυθεί εξωδικαστικά. Ο Bill Clinton και περίπου 170 ακόμα ονόματα που υπάρχουν μέσα στα έγγραφα μήνυσης της Giuffre, αναφέρονταν ως τώρα ως «άγνωστος» ή «άγνωστη», αγγλιστί John και Jane Doe, ανάλογα με το φύλο τους και αναμένεται να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά το λιγότερο άβολα.

Βλέπεις η δικαστής Loretta Preska αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον τα έγγραφα αυτά να παραμένουν σφραγισμένα. Η δικαστής έδωσε 14 μέρες διορία στους «αγνώστους» να ασκήσουν έφεση στην απόφασή της και αν αυτό δεν γίνει ή ακόμα κι αν δεν γίνει δεκτή η έφεση που θα προσπαθήσει να κάνει οποιοσδήποτε αναφέρεται σε αυτά, τότε όλα τα ονόματα θα βγουν στο φως.

Στα 170 ονόματα που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, συμπεριλαμβάνονται και αυτά πρώην υπαλλήλων αλλά και θυμάτων του Jeffrey Epstein και γενικά προσώπων που είχαν συναναστροφές μαζί του.

Πολλές από τις αναφορές στον Bill Clinton θεωρείται ότι προέρχονται από τις προσπάθειες της Giuffre να πείσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει εναντίον του Jeffrey Epstein και της συνεργού του, Ghishlaine Maxwell (έχει επίσης καταδικαστεί για τα εγκλήματά της). Επιπλέον ίσως ο Bill Clinton αναφέρεται στα σημεία που καταγράφονται οι προσπάθειες του Epstein και της Maxwell να τον πείσουν να υπερασπιστεί τον Epstein.

Σύμφωνα με το ABC δεν πρόκειται να τον εμπλέξουν σε κάποια «παράνομη δραστηριότητα». Ωστόσο ο Clinton πάντα αρνιόταν οτιδήποτε μεμπτό στις σχέσεις του με τον Epstein με τον οποίο έχει φωτογραφηθεί στο παρελθόν, ενώ πολλές φορές ταξίδευε με το ιδιωτικό του jet. Η Giuffre είχε ζητήσει να κληθεί ως μάρτυρας στη μήνυσή της, καθώς ισχυριζόταν ότι τον είχε γνωρίσει στο ιδιωτικό νησί του Epstein στην Καραϊβική. Η Ghislaine Maxwell αρνιόταν ότι ο Clinton είχε επισκεφθεί το νησί, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ποτέ δεν ήταν εκεί και γι’ αυτό δεν κατέθεσε τελικά στη δίκη. Τα αρχεία πτήσεων φαίνεται να συνάδουν με τους δικούς του ισχυρισμούς.

Ο Bill Clinton που κάποτε είχε χαρακτηρίσει δημόσια τον Epstein «και υπερεπιτυχημένο οικονομολόγο και αφοσιωμένο φιλάνθρωπο», φέρεται να διέκοψε τις σχέσεις του μαζί του το 2005 αφού ο Epstein κατηγορήθηκε ότι έφερνε ανήλικα κορίτσια στο σπίτι του στο Palm Beach για να τα αναγκάσει σε σεξουαλικές πράξεις. Η ομοσπονδιακή έρευνα που ακολούθησε εγκαταλείφθηκε και ο Epstein δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες σε τοπικό επίπεδο. Έκτοτε ήταν καταχωρημένος ως σεξουαλικός εγκληματίας. Όταν συνελήφθη ξανά το 2019 ο Bill Clinton σε δήλωσή του ανέφερε ότι δεν είχαν μιλήσει εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία κι ότι «ποτέ δεν πήγα στο ιδιωτικό νησί του, στο ράντσο του στο New Mexico ή στην κατοικία του στη Florida» και «δεν ξέρω τίποτα» για τα εγκλήματά του.

Πολλά από τα όνομάτα της λίστας είναι ήδη γνωστά ως συνεργάτες και εργαζόμενοι του Epstein, αλλά και ως άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα του στις πτήσεις του.

Οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έγγραφα μπορεί να ρίξουν φως στο πώς λειτουργούσαν ο Epstein και η Maxwell πριν από την καταδίκη του. Ωστόσο τα ημερολόγια του, που μέσα στο 2023 βρέθηκαν στην κατοχή της Wall Street Journal έδειχναν πώς ο Epstein συνέχισε να χτίζει το δίκτυο των επαφών του και μετά την αποδοχή της ενοχής του.

Ανάμεσα στα ονόματα που βρέθηκαν στα ημερολόγια περιλαμβανόταν αυτό του διευθυντή της CIA, William Burns και της συμβούλου του Λευκού Οίκου κατά την κυβέρνηση Obama, Kathryn Ruemmler, του ακτιβιστή Noam Chomsky, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Rieid Hoffman, του πρώην προέδρου του Harvard, Lawrence Summers. Επιπλέον, σύμφωνα με την Guardian σε αυτά έκαναν την εμφάνισή τους όνομάτα όπως αυτά των Woody Allen, Bill Gates, Thorbjørn Jagland (πρώην πρωθυπουργός της ΝΟρβηγίας), Ehud Barak (πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ) αλλά και του πρώην πρέδρου του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Barclays, Jes Staley.

Στην Guardian ήταν που είχε πει κι ένας γνωστός του Jeffrey Epstein το 2022, ότι τα μοτίβα συμπεριφοράς του καταδικασμένου παιδόφιλου δεν είχαν αλλάξει πριν και μετά την καταδίκη. «Δεν ήταν αλλαγμένος. Πρέπει να καταλάβετε ότι στο μυαλό του δεν πίστευε ότι είχε κάνει κάτι κακό και ότι είχε το δικαίωμα να φέρεται όπως ήθελε αν είχε τα λεφτά για να το καταφέρει», είχε πει το πρόσωπό αυτό στη βρετανική εφημερίδα.