ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ghislaine Maxwell: Κρίθηκε ένοχη. Βοηθούσε τον Epstein στην κακοποίηση ανηλίκων

Mathieu Polak/Sygma/Sygma via Getty Images/ Ideal Image

Ένοχη κρίθηκε για τις 5 από τις 6 κατηγορίες που αντιμετώπιζε η Ghislaine Maxwell, η σύντροφος και συνεργάτιδα του Jeffrey Epstein και κατά τον ίδιο, καλύτερή του φίλη. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για την βοήθεια που παρείχε στον Jeffrey Epstein να κακοποιεί σεξουαλικά, έφηβα κορίτσια, σφραγίζοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο την πτώση της από την καλή κοινωνία της Βρετανίας, στο πάτωμα του κελιού της.

Η 60χρονη Ghislaine Maxwell είχε κατηγοηρηθεί από 4 έφηβες ότι τις στρατολόγησε και τις αποπλάνησε μεταξύ του 1994 και του 2004 για τον Jeffrey Epstein, τον πρώην σύντροφό της που αυτοκτόνησε το 2019 σε ένα κελί φυλακής του Manhattan, όσο περίμενε την εκδίκαση της δικής του υπόθεσης για σεξουαλική κακοποίηση.

Κρίθηκε ένοχη για τις 5 από τις 6 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μεταξύ των οποίων και μία κατηγορία για sex trafficking. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 65 ετών, ενώ αναμένεται να ασκήσει έφεση. Η δίκη της είναι για πολλούς η στιγμή της δικαίωσης για κάθε θύμα του Epstein ο οποίος δεν πρόλαβε να δικαστεί για τα εγκλήματά του.

Κατά τη διάρκειά της, οι δικαστές άκουσαν τις σκληρές και επώδυνες καταθέσεις των 4 γυναικών που έβαλαν στο επίκεντρο της κακοποίησης που είχαν υποστεί από τον Epstein τη Ghislaine Maxwell. Οι δικηγόροι της ισχυρίστηκαν ότι τα έκαναν όλα για τα χρήματα της αποζημίωσης για την κακοποίησή τους.

«Τα χρήματα ποτέ δεν θα διορθώσουν όσα μου έκανε αυτή η γυναίκα», κατέθεσε μία από τις γυναίκες που είχε κατηγορήσει την Maxwell για την αποπλάνησή της πριν συναντήσει τον Epstein σε ηλικία 14 ετών το 2002.

Η Ghislaine Maxwell κατάφερε να συνεχίζει να ζει ανενόχλητη για πολύ καιρό

Ο Jeffrey Epstein είχε προφυλακιστεί για κατηγορίες sex trafficking τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εναντίον του είχε καταφέρει να κακοποιήσει δεκάδες ανήλικα κορίτσια, στο πλαίσιο του κυκλώματος sex trafficking που κατηγορήθηκε πως είχε δημιουργήσει. Τον επόμενο μήνα βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

Ghislaine Maxwell Ο Jeffrey Epstein και η Ghislaine Maxwell σε μία φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη κατά την αναζήτησή της από τις αρχές. / @2021 John Minchillo, File/ AP Images
Ο Jeffrey Epstein και η Ghislaine Maxwell σε μία φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη κατά την αναζήτησή της από τις αρχές.

Έκτοτε, τα εγκλήματά του κέρδισαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Η προσοχή στράφηκε κυρίως στην Ghislaine Maxwell, μία Βρετανίδα της μεγαλοαστικής τάξης, η οικογένεια της οποίας καταστράφηκε οικονομικά πριν την μετανάστευσή της στη Νέα Υόρκη. Ήταν αχώριστη με τον Epstein. Σύμφωνα με τα θύματά του, όχι μόνο γνώριζε τα πάντα, αλλά τον βοηθούσε να δημιουργήσει το δίκτυο κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών.

Τα θύματα του Epstein απαιτούσαν η δικαιοσύνη να στραφεί προς την Maxwell και να ερευνήσει τη συμμετοχή της στην υπόθεση. «Ο Jeffrey δεν είναι πια εδώ, αλλά οι γυναίκες που τον βοήθησαν είναι», είπε μία από τις γυναίκες που κατηγόρησαν επωνύμως τον Epstein σε έναν δικαστή τον Αύγουστο του 2019.

Το όνομα της Ghislaine Maxwell έχει αναφερθεί ξανά και ξανά στις καταθέσεις των θυμάτων του Epstein. Η Miami Herald αναφέρθηκε στην Ghislaine ως «Η μαντάμ του Epstein», ενώ το προσωπικό της έπαυλης του Epstein στο Palm Beach την ήξεραν ως «Η κυρία του σπιτιού». Για εκείνον ήταν το πιο έμπιστο πρόσωπο στη ζωή του.

Από τη βίλα στο New Hampshire στο κελί της φυλακής

Η Ghislaine Maxwell κατάφερε για χρόνια να κρατήσει κρυφά τα ίχνη της και να αποφύγει τη σύλληψη. Τελικά ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2020 σε μία απομονωμένη βίλα στο Νew Hampshire. Αγόρασε το σπίτι πρόσφατα και συνέχιζε να ζει μια χλιδάτη ζωή όσο τα θύματα του Jeffrey Epstein προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους. Από το 1996 που διατυπώθηκαν οι πρώτες κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου εναντίον του Epstein μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια. Και τώρα ήρθε μία πρώτη στιγμή δικαίωσης.