ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες στα «κιτάπια» του Jeffrey Epstein

© 2023 New York State Sex Offender Registry via AP, File/AP Images

Περισσότερες από 95 σελίδες καταλαμβάνει η λίστα των ονομάτων και των επαφών του Jeffrey Epstein που δόθηκε στη δημοσιότητα, με αφορμή την αποσφράγιση δικαστικών εγγράφων από μήνυση της καταγγέλουσας Virginia Giuffre κατά της καταδικασμένης συνεργάτη του, Ghislaine Maxwell. Στην ατζέντα του βρίσκονται επαφές που ανήκουν σε κάποιους διάσημους Έλληνες.

Τα δικαστικά έγγραφα που ανήκουν στην υπόθεση Epstein αποσφραγίστηκαν με σχετική απόφαση της δικαστή Loretta Preska. Ο Jeffrey Epstein είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του στις 10 Αυγούστου 2019 καθώς περίμενε την ποινή του για υποθέσεις trafficking ανηλίκων. Είχε ήδη δηλώσει ένοχος και καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και προώθησή τους σε πορνεία το 2008. Μέχρι τώρα τα έγγραφα ήταν σφραγισμένα. Πέρα από 170 ονόματα που αποκαλύπτονται μέσα από αυτά, ακόμα περισσότερα ονόματα βρίσκονται στις επαφές της ατζέντας του Epstein. Ανάμεσά σε αυτά τα πρόσωπα, που δημοσιεύονται μαζεμένα σε ιστότοπο που άνοιξε στις 4 Ιανουαρίου, βρίσκονται και Έλληνες.

1971 ονόματα με στοιχεία επικοινωνίας όπως αριθμούς και διευθύνσεις θα δεις στην ατζέντα του Jeffrey Epstein. Ανάμεσα τους είναι και κάποια ονόματα γνώριμα, καθώς ανήκουν σε Έλληνες. Στη σελίδα 23 της ατζέντας βρίσκεται το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ για τον οποίο ο Jeffrey Epstein είχε καταγράψει 6 αριθμούς τηλεφώνου, καμία διεύθυνση και το mail που ανήκε στην εταιρεία Ivory Capital Group LLC που ίδρυσε το 1998 o Παύλος Γλύξμπουργκ.

Στην ίδια σελίδα βλέπουμε το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή για τον οποίο υπάρχουν 3 τηλεφωνικοί αριθμοί και καμία διεύθυνση. Επιπλέον βλέπουμε το όνομα κι έναν τηλεφωνικό αριθμό της Όλγας Κωνσταντίνοβνα που υπήρξε πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας καθώς ήταν εγγονή του Γεωργίου Α’. Η Όλγα Κωνσταντίνοβνα απεβίωσε το 1997.

Το όνομα Δήμητρα Λαλαούνη εμφανίζεται στη σελίδα 31 της ατζέντας, ενώ αυτό της Αριέττας Λιβανού, στη σελίδα 33. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται αρκετά μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Μαυρολέων. Επίσης το όνομα Κωσνταντίνος Νιάρχος περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Jeffrey Epstein στη σελίδα 40, μαζί με 2 αριθμούς τηλεφώνου και 1 διεύθυνση στο Λονδίνο.

Η ατζέντα αυτή προήλθε από αντίγραφο που ο μπάτλερ του είχε καταφέρει να δημιουργήσει και το παρείχε στο FBI, προτού ο Epstein καταστρέψει το «μικρό μαύρο βιβλίο». Μαζί με την καταγραφή των πτήσεων και των επιβατών του ιδιωτικού του jet, η ατζέντα του αποτελεί βασική πηγή του δικτύου επαφών του.

Όπως διαβάζω στο Business Insider αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται οι επαφές του Jeffrey Epstein. Το 2020 το Business Insider είχε συνθέσει μία database με 1510 ονόματα που βρίσκονταν στη μεγάλη ατζέντα του Epstein που το FBI ανακάλυψε το 2009. Ήταν μία ατζέντα του 2004. Το 2021 ο ίδιος ιστότοπος δημοσίευσε μία ακόμα database με τη μικρότερη ατζέντα του Epstein, αυτή που είχε το 1997, στην οποία περιλαμβάνονταν τουλάχιστον 221 νέα ονόματα. Αν προσθέσεις τα ονόματα καταλαβαίνεις ότι αυτή η νέα λίστα είναι το σύνολο των επαφών που περιλαμβάνονταν σε αυτές τις 2 ατζέντες. Στον ίδιο ιστότοπο μπορείς να βρεις και τα στοιχεία των 2618 πτήσεων με τα ιδιωτικά αεροπλάνα του Jeffrey Epstein που το Business Insider είχε για πρώτη φορά δημοσίευσει το 2021.

Στα υπόλοιπα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως αυτό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton, του David Coperfield, του Michael Jackson αλλά και του πρίγκιπα Andrew της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, που είχε κατηγορηθεί για βιασμό από την (τότε ανήλικη) Virginia Giuffre. Από τα τουλάχιστον 100 άτομα που κατονομάζονται στα έγγραφα, κάποιοι προτείνονται ως μάρτυρες, άλλοι κατηγορούνται για αδικήματα και άλλοι είναι αυτοί που κατηγορούν.

O Jeffrey Epstein πέθανε δι’ απαγχονισμού στο κελί του τον Αύγουστο του 2019. Η Ghislaine Maxwell καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2022 σε 20 χρόνια φυλάκισης για το trafficking ανηλίκων που έκανε μαζί με τον Epstein και τη σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί κάποια από αυτά τα κορίτσια στα δικά της χέρια. Έχει ασκήσει έφεση για την καταδίκη της.