KRYSTYNA PASZKO

Η 17χρονη Krystyna Paszko βοήθησε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και η ιδέα της αξίζει χειροκρότημα

Unsplash

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σημαντικό θέμα των καιρών μας. Ή μάλλον, ήρθε ο καιρός να γίνει σημαντικό θέμα και να μας απασχολήσει όλους. Και η 17χρονη Krystyna Paszko είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα με τη δραματική άνοδο περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας. Γι’ αυτό και ανέλαβε δράση. Δράση που ξεκίνησε ως μία απλή ιδέα αλλά εν τέλει βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Η Krystyna Paszko μπορεί να είναι μικρή, καθώς είναι μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία, όμως το αίσθημα συμπόνιας και προσφοράς βοήθειας είναι μεγαλύτερο. Με σκοπό να αντιμετωπίσει, λοιπόν, την κατάσταση με ό,τι μέσα είχε, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «ψεύτικο» ηλεκτρονικό κατάστημα προσφέροντας, ουσιαστικά, βοήθεια σε θύματα παγιδευμένα στο σπίτι τους. «Για πολλά χρόνια με ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνα των γυναικών και γι’ αυτό όταν διάβασα για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποφάσισα να κάνω κάτι» δήλωσε μεταξύ άλλων στο BBC.

Krystyna Paszko: «Την βρήκα καταπληκτική ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πουλήσω καλλυντικά»

«Αρχικά, άκουσα για την άνοδο περιστατικών ενδοοικογενειακής εν μέσω πανδημίας. Μετά άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο και ζητά μια ειδική μάσκα, η οποία ενημερώνει τον φαρμακοποιό ότι πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Την βρήκα καταπληκτική ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πουλήσω καλλυντικά» ανέφερε αρχικά η Krystyna Paszko στη συνέντευξή της.

Ο τρόπος λειτουργείας του eshop

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Krystyna σε ηλικία 17 ετών, αποφάσισε να λειτουργήσει το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα με το όνομα “Camomiles & Pansies” το οποίο δραστηριοποιείται στη φαινομενική πώληση καλλυντικών. Η λογική του eshop βασίστηκε στο ότι το θύμα είχε τη δυνατότητα μέσα από την περιήγηση στο eshop να αποκρύψει εκκλήσεις για βοήθεια από κακοποιητή στο σπίτι, προσποιούμενο ότι ψωνίζει στο διαδίκτυο. Επίσης, όταν ένα θύμα προβαίνει σε παραγγελία, αυτόματα η παραγγελία αποκωδικοποιείται ως έκκληση για άμεση παρέμβαση των αρχών κατ’ οίκον.

Η εξέλιξη της ιδέας σε οργανωμένο σχέδιο – Περίπου το 10% των θυμάτων είναι άνδρες

Η ιδέα της Krystyna Paszko βρήκε μεγάλη ανταπόκριση όταν αποφάσισε να τη μοιραστεί δημόσια στο Facebook, όπου και βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις. «Νόμιζα πως θα ήταν μόνο για τους φίλους μου. Σκέφτηκα πως ίσως θα βοηθήσει ένα-δυο άτομα, αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε μεγάλη απήχηση και έγινε πραγματικά δημοφιλής» ανέφερε.

🌼WITAJCIE🌼Jesteśmy nowo powstałą firmą zajmującą się tworzeniem i sprzedażą naturalnych kosmetyków. W naszych…Δημοσιεύτηκε από Rumianki i bratki – naturalne kosmetyki SKLEP στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Όταν η ίδια επικοινώνησε με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μία πολωνική ΜΚΟ, ζητώντας επιπλέον βοήθεια, όλα πήραν τον δρόμο τους. Το eshop εξοπλίστηκε με ψυχολόγους και δικηγόρους, ενώ περισσότερα από 350 άτομα έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα θύματα είναι νεαρής ηλικίας, κάτω των 40 ετών και περίπου το 10% είναι άνδρες.

«Οι πιο πολλές νεαρές γυναίκες προτιμούν να γράψουν στο Facebook από το να τηλεφωνήσουν. Είναι πιο συνηθισμένο για αυτές να χρησιμοποιούν το chat του Facebook. Οι περισσότεροι άντρες που μας γράφουν είναι έφηβοι» δήλωσε η Krystyna Paszko.

Η πρωτοβουλία της Krystyna Paszko επιβραβεύτηκε

Το project της Krystyna Paszko βρέθηκε ανάμεσα στα 23 project που βραβεύτηκαν με το Civil Solidarity Prize της ΕΕ. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά οργανισμούς κοινωνικής προσφοράς που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού για την ανθρώπινη σωματική και ψυχική υγεία. «Κάνει τον κόσμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να το σκεφτούν» ανέφερε η 17χρονη ιδρύτρια όταν έμαθε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ευχαριστώντας παράλληλα την σκληρά εργαζόμενη ομάδα της. Προς το παρόν, η ιστοσελίδα θα παραμείνει ανοιχτή.

Η πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Urszula Nowakowska, δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένη» με το project της Krystyna Paszko. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας δεν υπάρχει αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού της Urszula κατά τους πρώτους μήνες των περιοριστικών μέτρων αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019.

Στην Πολωνία καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 70.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία η συντριπτική μειοψηφία των 13.000-14.000 αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα.