ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Εσύ ξέρεις ποια είναι η χειρονομία που σημαίνει «βοήθεια, έχω πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας»;

Unsplash

Δύο φίλες συνομιλούν με βιντεοκλήση. Η μία ζητάει από την άλλη τη συνταγή για το banana bread που φτιάχνει η μητέρα της. Δεν είναι μόνη της, ο σύντροφός της είναι εκεί. Η γυναίκα ενώ μιλάει σχηματίζει με τα δάχτυλά της μία χειρονομία. Ένα σινιάλο που φωνάζει «βοήθεια, έχω πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας».

Η οργάνωση Canadian Women’s Foundation με αφορμή την απομόνωση που έφερε η πανδημία του COVID-19 στις ζωές των ανθρώπων δημοσιοποίησε το παραπάνω πολύ χρήσιμο βίντεο, το οποίο ενημερώνει σχετικά με αυτόν τον κωδικοποιημένο τρόπο που επικοινωνεί πως η ομιλούσα αντιμετωπίζει επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι της. Μια βουβή κραυγή για βοήθεια που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλες και όλοι. Μην σκεφτείς ότι το lockdown πέρασε. Ακόμα κι αν δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στη ζωή μας, η χειρονομία αυτή αποτελεί έναν τρόπο ασφαλή για κάθε γυναίκα ώστε να ειδοποιήσει πως η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πραγματικότητα για εκείνη.

χειρονομία

Δραματική αύξηση των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στην Ελλάδα αναφέρει πως τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω lockdown έλαβε 1.070 κλήσεις ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Ανησυχητικά τα νούμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι κλήσεις προς τις γραμμές σημείωσαν αύξηση κατά 60%, με τη γυναίκα να είναι το τυπικό θύμα και τον σύντροφο στον ρόλο του θύτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και με όλα όσα δεν ξέρουμε γιατί κρύβονται καλά πίσω από κλειστές πόρτες, ακόμα κι αν αυτό το σήμα για βοήθεια είναι χρήσιμο έστω και για μία γυναίκα εκεί έξω, θα έχει εκπληρώσει τον στόχο του.