ΥΓΕΙΑ

Το φαινόμενο του burnout εξαιτίας της πανδημίας είναι υπαρκτό. Δεν είσαι μόνη σε αυτό

Unsplash

Ξεκίνησες την πανδημία με μια κάποια αισιοδοξία, αλλά σήμερα, έναν χρόνο μετά, νιώθεις ότι είσαι ένα ψυχολογικό ράκος; Σύμφωνα με νέα δεδομένα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι η πανδημία του burnout.

Εγώ είμαι ένα τέτοιο παράδειγμα. Κατάφερα να κρατήσω την αισιοδοξία μου και να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα μέχρι τον περασμένο μήνα. Πέρασα από το «ας κάνουμε υπομονή και όλα θα περάσουν» στο «δεν αντέχω άλλο την κλεισούρα και τους περιορισμούς, κοντεύω να τρελαθώ». Όπως φαίνεται, δεν είμαι μόνη μου σε αυτό. Πρόκειται για την παράλληλη πανδημία του burnout.

Οι λόγοι που νιώθουμε burnout

Δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβεις. Οι απανωτές καραντίνες (που στην πραγματικότητα δεν τελείωσαν ποτέ), οι έξτρα ώρες δουλειές που οδηγούν σε βέβαιη κούραση και η συνειδητοποίηση ότι η πανδημία θα διαρκέσει για καιρό ακόμη, αρκούν για να μάς κάνουν τα νεύρα κρόσσια. Το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα παραδέχεται ότι αδυνατεί να παραμείνει αισιόδοξο, και αυτό είναι κάτι με το οποίο ταυτιζόμαστε.

Burnout που μοιάζει με χειμερία νάρκη

«Έχουμε κουραστεί γιατί έχει περάσει και πολύς καιρός πια. Λες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να δώσεις στην κατάσταση την ίδια πνευματική προσοχή και καταλήγεις να ξεχνάς πράγματα ή να δυσκολεύεσαι πολύ με τον ύπνο», εξηγεί η ψυχολόγος Emma Kavanagh. Ταυτόχρονα όμως βλέπει φως στο τούνελ και θεωρεί ότι όλοι θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί, όταν τελειώσει όλο αυτό. «Θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα φέρουν ένα μακροχρόνιο τραύμα αλλά η πλειοψηφία θα εξελιχθεί σημαντικά».

Η πανδημία του στρες

Ο κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής του University of British Columbia, Steven Taylor, εξηγεί ότι αυτό το burnout οφείλεται στην πολύμηνη καραντίνα. «Πάνω που τελειώνει το πρώτο κύμα και νιώθουμε ότι θα επιβραβευτούμε για την υπομονή μας, καταφτάνει το δεύτερο κύμα και κλεινόμαστε ξανά. Αυτό προκαλεί έξτρα στρες και μάς φθείρει πνευματικά. Ζούμε τη μέρα της μαρμότας και η καθημερινότητα γίνεται κάπως θολή».

Αλλά ακόμα και οι ειδικοί που δεν συμφωνούν με τη λέξη burnout, καταλήγουν να παραδεχτούν ότι όλο αυτό μάς φθείρει σε όλα τα επίπεδα και γιγαντώνει τα όποια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε, ούτως ή άλλως, στην καθημερινότητά μας. Το άγχος σωματοποιείται και δεν ξέρουμε πόσο παραπάνω θα διαρκέσει όλο αυτό. Για την ώρα, το μόνο που θα μάς βοηθήσει, είναι να κρατήσουμε το ότι θα βγούμε πιο δυνατοί μετά το τέλος της πανδημίας. Γιατί κάποια στιγμή θα έρθει.