FEMALE TALK

H Jen Psaki δίνει την πιο «πες τα χρυσόστομη» απάντηση στον δημοσιογράφο που αναρωτιέται για τις αμβλώσεις

@2021 Susan Walsh/ AP Images

Είναι το δικό μας σώμα. Είναι ή δική μας επιλογή. Κάπως έτσι μπορεί να μεταφραστεί η φράση “My Body, my choice” που συχνά βλέπεις να συνοδεύει καμπάνιες που αφορούν το δικαίωμά μας στις αμβλώσεις. Η άμβλωση είναι στην πραγματικότητα ένα ολοκληρωτικά γυναικείο ζήτημα, γιατί πρακτικά αφορά μια απόφαση που ποτέ δεν θα χρειαστεί να πάρει ένας άνδρας. Αυτονόητο; Για την Jen Psaki σίγουρα. Από την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, ίσως να γίνει κάπως αυτονόητο και για τους άνδρες ανταποκριτές του Λευκού Οίκου.

Η Ελληνοαμερικανίδα (σύμφωνα με το ellines.com, γονείς της είναι η Eileen D. Medvey και ο Δημήτρης Ψάκης) εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, χρειάζεται να αντιμετωπίζει άντρες δημοσιογράφους σχεδόν κάθε μέρα. Όταν όμως τη ρώτησαν για τις αμβλώσεις, αποφάσισε να μιλήσει ειλικρινά και να πει τα πράγματα ως έχουν.

Η Jen Psaki δεχόταν πιέσεις να μιλήσει για την υποστήριξη του προέδρου Biden στο δικαιώμα των γυναικών στην άμβλωση από έναν άντρα δημοσιογράφο. Και απάντησε το αυτονόητο, ότι ένας άντρας δεν έχει χρειαστεί ποτέ «να αντιμετωπίσει αυτές τις επιλογές». Η Jen Psaki ανέφερε ότι ο Joe Biden «πιστεύει ότι είναι ένα γυναικείο δικαίωμα, ότι αφορά ένα γυναικείο σώμα και είναι επιλογή της γυναίκας», απαντώντας σε δημοσιογράφο του EWTN, ενός καναλιού της Καθολικής Εκκλησίας που ρώτησε γιατί ο Biden υποστηρίζει τις αμβλώσεις, όταν η Καθολική Εκκλησία, στην οποία και ο ίδιος πιστεύει, τους εναντιώνεται.

Η υποδειγματική απάντηση για τις αμβλώσεις που έγινε viral

Ο δημοσιογράφος συνέχισε να ρωτά ποιος πιστεύει ο Biden ότι πρέπει να προσέχει το αγέννητο παιδί. Η Jen Psaki συνέχισε να δίνει υποδειγματικές απαντήσεις. «Πιστεύει ότι είναι στην ευχέρεια της γυναίκας να πάρει αυτές τις αποφάσεις και στην ευχέρεια μιας γυναίκας να αποφασίσει μαζί με τον γιατρό της», είπε τονίζοντας τη λέξη γιατρός. Γιατί όσο κι αν αποφεύγουμε να το δούμε, το βασικό δίλημμα που τίθεται όταν συζητάμε την απαγόρευση ή μη των αμβλώσεων είναι «Να έχουν ή να μην έχουν γιατρό οι γυναίκες». Το θέμα της πρόσβασης σε γιατρούς και δομές υγείας είναι αυτό που κάνει απαραίτητη για την ασφάλεια των γυναικών την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους σε σχέση με τις αμβλώσεις.

Η Jen Psaki συνέχισε για το υπέροχο micdrop. «Ξέρω ότι ποτέ δεν αντιμετώπισες αυτές τις επιλογές και ότι ποτέ δεν υπήρξες έγκυος. Αλλά για τις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια διλήμματα αυτό είναι ένα τρομερά δύσκολο πράγμα. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ας προχωρήσουμε», σημείωσε.

Το video με την απάντησή της έγινε viral και διόλου άδικα. Βλέπεις, παρόλο που το ημερολόγιο δείχνει 2021, η συζήτηση για τις αμβλώσεις έχει ανοίξει και πάλι στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες στο Texas απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις από τη στιγμή που στο έμβρυο εντοπίζεται καρδιακός παλμός (γύρω στις 6 εβδομάδες). Ο νόμος δεν αναγνωρίζει ως εξαιρέσεις τον βιασμό ή την αιμομιξία. Όπως καταλαβαίνεις, φωνές σαν της Jen Psaki μας είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Jen Psaki, η Ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέλαβε, αφού ο Joe Biden ορκίστηκε πρόεδρος, η Jen Psaki, πρώην διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν ο Barack Obama ήταν πρόεδρος. Ο Joe Biden είχε αποφασίσει το επιτελείο των εκπροσώπων Τύπου του Λευκού Οίκου θα αποτελείται στην θητεία του αποκλειστικά από γυναίκες. Όπως καταλαβαίνεις αυτή είναι μία πρώτη φορά στην ιστορία του Λευκού Οίκου, που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της σε αυτή τη θέση η Jen Psaki είχε αναφέρει για την ομάδα που ο Joe Biden δημιούργησε: «Αυτή είναι μία ομάδα με μερικές από τις πιο ταλαντούχες, μάχιμες επικοινωνιολόγους εκεί έξω, που επίσης είναι όλες γυναίκες, η πιο διαφορετική ομάδα στην ιστορία, και επιπλέον 6 μαμάδες μικρών παιδιών».

Η Jen Psaki είναι κι εκείνη μητέρα δύο μικρών παιδιών που μεγαλώνει μαζί με τον σύζυγό της στη Virginia.