FEMALE TALK

12 διάσημες γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τις αμβλώσεις που έχουν κάνει

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια Busy Philipps. Invision/AP Taylor Jewell

Υπάρχει μια τρομακτική μοναξιά στο ζήτημα της άμβλωσης. Η γυναίκα νιώθει μόνη σε αυτό, επειδή είναι ένα ζήτημα που ακόμα θεωρείται ταμπού ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες. Οι αμβλώσεις είναι ένα από τα θέματα που εγείρουν φορτισμένες συζητήσεις σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ένα θέμα για το οποίο σπάνια μία γυναίκα μοιράζεται τα βιώματά της.

Με μία απόφαση που βγήκε κατά πλειοψηφία (6-3) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, ανέτρεψε τη ομολογία του 1973, που προέκυψε από τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Roe v Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκε ουσιαστικά η άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της. Η αμφιλεγόμενη, αλλά αναμενόμενη απόφαση, δίνει στην πραγματικότητα το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ χωριστά να αποφασίσει τους νόμους της που σχετίζονται με την άμβλωση, χωρίς τον φόβο ότι η εφαρμογή τους θα ανατραπεί από τη νομολογία Roe v. Wade, που για μισό αιώνα τώρα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο τριμήνων της εγκυμοσύνης.

Ήδη επί προεδρίας Trump, στις ΗΠΑ διάφορες πολιτείες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις κι αυτό στάθηκε μία από όλες τις αφορμές, για πολλές διάσημες γυναίκες να μοιραστούν τη δική τους ιστορία.  Άλλες είχαν μιλήσει νωρίτερα για τις εμπειρίες του. 12 από αυτές τις γενναίες γυναίκες που μίλησαν στη ζωή τους για τις αμβλώσεις θα δεις παρακάτω. Μοιράστηκαν τις δύσκολες αποφάσεις τους σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ενοχή για τις γυναίκες. Και ο λόγος που τις μοιράστηκαν ήταν για να πουν τη δική τους αλήθεια για τις αμβλώσεις. Μια αλήθεια που κάνει τις υπόλοιπες γυναίκες στον κόσμο να μη νιώθουν την ίδια τρομακτική μοναξιά.

Οι εξομολογήσεις τους ακόμα κι αν έγιναν πριν από πολλά χρόνια, σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Στην από εδώ πλευρά της γης, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Πολωνία, το 2021 απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις. Πλέον οι γυναίκες μπορούν να προβούν σε άμβλωση μόνο εάν μπορούν να αποδείξουν ότι πρόκειται για βιασμό, αιμομιξία ή διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Η ποινή για την άμβλωση, είναι η φυλάκιση. Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να μάχονται για την αυτοδιάθεσή τους. Στην Πολωνία, στις ΗΠΑ, στον κόσμο ολόκληρο.

Alyssa Milano

αμβλώσεις Invision/AP / Jordan Strauss

Στο podcast της εξομολογήθηκε η Alyssa Milano ότι περισσότερο από 25 χρόνια πριν επέλεξε δύο φορές να προχωρήσει σε άμβλωση. Και οι δύο αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν το 1993 με μόλις λίγους μήνες διαφοράς μεταξύ τους.

«Ήξερα τότε ότι δεν ήμουν έτοιμη να γίνω μητέρα, οπότε επέλεξα να κάνω άμβλωση. Το επέλεξα, ήταν δική μου επιλογή και ήταν η σωστή επιλογή για μένα. Δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν κάτι που ήθελα, αλλά κάτι που χρειαζόμουν όπως είναι οι περισσότερες υπηρεσίες υγείας», είπε η Alyssa Milano που τότε ήταν περίπου 20 ετών. Πλέον είναι μητέρα 2 παιδιών.

Busy Philipps

Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής της “Busy Tonight” η 39χρονη ηθοποιός μοιράστηκε την εμπειρία της για το ζήτημα. «Έκανα άμβλωση όταν ήμουν 15 ετών και σας το λέω γιατί είμαι πραγματικά φοβισμένη για τα κορίτσια και τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα» είπε η Busy Philipps με αφορμή τον νόμο που πέρασε στην πολιτεία της Georgia για τις αμβλώσεις τον Μάιο του 2019. Σύμφωνα με αυτόν, απαγορεύεται η άμβλωση αν έχει ακουστεί ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου, κάτι που μπορεί να γίνει ήδη από τις 6 εβδομάδες κύησης.

«Έτσι είναι όταν είσαι γυναίκα. Εκεί που περνάς αμέριμνη τη μέρα σου κάποιος σου θυμίζει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να αστυνομεύσουν το κορμί σου. Και μετά απλά πρέπει να πας για δουλειά», πρόσθεσε η Busy Philipps, ζητώντας από τις τηλεθεάτριες να μοιραστούν την δική τους εμπειρία με το hashtag #youknowme στο Twitter. Και πολλές το έκαναν.

Jameela Jamil

Με την ίδια αφορμή μοιράστηκε την ιστορία της η Jameela Jamil στο Twitter. «Έκανα άμβλωση όταν ήμουν νέα και ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω. Η καλύτερη για μένα και για το μωρό που δεν ήθελα και δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό συναισθηματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Τόσα πολλά παιδιά θα καταλήξουν στο σύστημα πρόνοιας. Τόσες ζωές θα καταστραφούν. Τόσο σκληρό», έγραψε μεταξύ άλλων.

Milla Jovovich

Τον Μάιο του 2019 μοιράστηκε και την δική της ιστορία με την επείγουσα άμβλωση στην οποία είχε υποβληθεί δύο χρόνια νωρίτερα, η ηθοποιός. «Με έβαλαν σε διαδικασία πρόωρου τοκετού και μου είπαν ότι θα πρέπει να είμαι ξύπνια σε όλη την διαδικασία. Ήταν μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες έχω περάσει. Ακόμα έχω εφιάλτες γι’ αυτό. Ήμουν μόνη και αβοήθητη. Όταν σκέφτομαι ότι οι γυναίκες μπορεί να περάσουν αμβλώσεις σε χειρότερες συνθήκες από αυτή που πέρασα εγώ, εξαιτίας των νέων νόμων, το στομάχι μου σφίγγεται», είπε η Milla Jovovich. Η ίδια τόνισε ότι έπαθε μία από τις χειρότερες καταθλίψεις στη ζωή της και ότι έπρεπε να δουλέψει πολύ με τον εαυτό της για να συνέλθει μετά από αυτή την εμπειρία.

«Η άμβλωση είναι στην καλύτερη περίπτωση εφιάλτης. Καμία γυναίκα δεν θέλει να το περάσει. Αλλά πρέπει να παλέψουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας σε μία ασφαλή άμβλωση αν την χρειαστούμε», τόνιζε.

 

Nicki Minaj

Το 2014 σε συνέντευξή της στο Rolling Stone η διάσημη ράπερ μίλησε για τη στιγμή που έμαθε ότι είναι έγκυος ως έφηβη. «Πήγα να πεθάνω», εξομολογήθηκε για τη στιγμή της ανακάλυψης.

«Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω περάσει», σημείωσε για την άμβλωση που επέλεξε να κάνει. «Με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή. Θα ήταν αντίφαση να πω ότι δεν στηρίζω το δικαίωμα στην επιλογή. Δεν ήμουν έτοιμη, δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε ένα παιδί», συμπλήρωσε η ράπερ.

Joan Collins

αμβλώσεις Invision/AP / Evan Agostini

Ήταν στα 20 της όταν έμαθε ότι είναι έγκυος από τον τότε αρραβωνιαστικό της Warren Beatty. Η σταρ της Δυναστείας δεν μετάνιωσε ποτέ την άμβλωση που επέλεξε να κάνει.

«Θα ήταν ο θάνατος της καριέρας μου αν το έκανα αυτό. Θα ήταν αδιανόητο να κάνω ένα παιδί. Εκείνος δεν είχε καθόλου χρήματα και εγώ δεν είχα τίποτα. Και πιστεύω ότι αν φέρεις ένα παιδί σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να είσαι υπεύθυνος απέναντι σε αυτό το παιδί», είχε πει σε συνέντευξή της το 2010.

Whoopi Goldberg

Σε ένα δοκίμιο για το βιβλίο “The Choices We Made” της Angela Bonavoglia είχε μιλήσει για τη δική της εμπειρία η Whoopi Goldberg. «Έμαθα ότι είμαι έγκυος στα 14 μου χρόνια. Δεν μου ήρθε περίοδος. Δεν είπα τίποτα σε κανένα. Έπαθα πανικό. Καθόμουν με τις ώρες σε καυτό νερό. Ήπια αυτά τα παράξενα γιατροσόφια που μου είχαν πει άλλα κορίτσια -κάτι σαν ουίσκι με λίγο χλώριο, οινόπνευμα και baking soda (το τελευταίο μάλλον έσωσε το στομάχι μου) και κάποια κρέμα. Τα ανακάτευες όλα μαζί. Αρρώστησα σφόδρα. Και εκείνη τη στιγμή φοβόμουν πιο πολύ να πω σε κάποιον τι μου συνέβαινε από το να κάνω μια παράνομη και επικίνδυνη άμβλωση, που ήταν αυτό που έκανα τελικά», έγραφε η ηθοποιός.

Gloria Steinem

αμβλώσεις Invision/AP, File / Christopher Smith

Η φεμινίστρια ακτιβίστρια είχε αποκαλύψει ότι είχε κάνει άμβλωση σε ηλικία 22 ετών πριν αυτή νομιμοποιηθεί στις ΗΠΑ. «Έκανα όλα τα χαζά πράγματα που κάναμε τότε προκειμένου να διακόψουμε μια εγκυμοσύνη, όπως το να καβαλάω ανάποδα άλογα ή το να πέσω από τις σκάλες. Είμαι ο πιο δειλός άνθρωπος που μπορείς να σκεφτείς, σε ό,τι αφορά τον σωματικό πόνο, αλλά έριξα τον εαυτό μου από τις σκάλες. Ήμουν πραγματικά απελπισμένη. Ήξερα απλά ότι αν γύριζα σπίτι και παντρευόμουν που αυτό θα έπρεπε να κάνω τότε, θα ήταν με τον λάθος άνθρωπο. Θα ζούσα μια ζωή που δεν θα ήταν δική μου», είχε πει η Gloria Steinem.

Sharon Osbourne

Παρόλο που πλέον οι αμβλώσεις θεωρούνται ασφαλείς και αποτελεσματικές όταν η Sharon Osborne πραγματοποίησε άμβλωση στα 17 της, κάποιες επιπλοκές επέστρεψαν για να τη στοιχειώσουν στη μετέπειτα ζωή της. Όπως είπε η μητέρα της ήταν εκείνη που αποφάσισε την άμβλωση και δεν τη συνόδεψε καν στην κλινική.

«Ήμουν τρομοκρατημένη. Ήταν γεμάτη με άλλα νεαρά κορίτσια και ήμασταν όλες τρομοκρατημένες και κοιτούσαμε η μία την άλλη και καμία δεν έλεγε λέξη. Ήταν φρικτό. Δεν θα το πρότεινα σε κανέναν, γιατί επιστρέφει και σε στοιχειώνει. Όταν προσπάθησα να κάνω παιδιά -έχασα τρία- νομίζω ότι ήταν επειδή κάτι συνέβη στον τράχηλό μου κατά την άμβλωση. Στην ζωή, ότι κι αν κάνεις, πληρώνεις το τίμημα κάποια στιγμή. Πρέπει να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου», είχε πει στην Daily Mail το 2004.

 

Bilie Jean King

Η πρωταθλήτρια του τένις είχε μιλήσει για την άμβλωση την οποία πραγματοποίησε στα νεαρά της χρόνια σε συνέντευξή της. «Ο λόγος που έκανα άμβλωση ήταν επειδή δεν ένιωθα καλά. Εκείνη την περίοδο ανακάλυπτα τη σεξουαλικότητα μου, προσπαθούσα να σκεφτώ τι θα κάνω τη ζωή μου. Ξεκινούσα την καριέρα μου. Απλά δεν ήθελα να φέρω ένα μωρό στον κόσμο», είχε πει.

«Αν φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, τότε για μένα, αυτός ή αυτή έρχονται πρώτοι στη ζωή σου κι αυτό είναι όλο. Δεν ήθελα το παιδί να γεννηθεί κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμουν τότε», πρόσθετε.

Naya Rivera

αμβλώσεις Invision/AP, File / Richard Shotwell

Η αδικοχαμένη ηθοποιός είχε γράψει ένα δοκίμιο για το USA Today για την άμβλωση την οποία είχε κάνει και για να εξηγήσει γιατί δεν είχε μιλήσει γι’ αυτό το περιστατικό της ζωής της στην αυτοβιογραφία της “Sorry Not Sorry: Dreams, Mistakes and Growins Up”.

«Ήξερα ότι όταν θα μοιραστώ την ιστορία μου, θα με κρίνουν για την απόφαση που πήρα. Αλλά ήθελα να πω στις άλλες γυναίκες που κάνουν την ίδια δύσκολη επιλογή ότι δεν είναι μόνες», είχε γράψει. Η Naya Rivera είχε αφιερώσει το δοκίμιο στη γιαγιά της, Clara Esther White που πέρασε «περισσότερα από 5 χρόνια να συμβουλεύει γυναίκες κατά την επιλογή τους να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους» αλλά και στην μητέρα της που ασχολήθηκε επίσης με τη συμβουλευτική στο θέμα, αλλά και ως βοηθητικό προσωπικό στην αποστείρωση υλικού που χρειάζεται για τις αμβλώσεις.

Rose McGowan

Με μία στατιστική που ανέφερε ότι 1 στις 4 γυναίκες πραγματοποιούν άμβλωση μέχρι τα 45 τους, η Rose McGowan μοιράστηκε τη δική της ιστορία στο Twitter.

«Έκανα μια άμβλωση και υποστηρίζω αυτό το μήνυμα. Δεν ντρέπομαι και ούτε εσύ θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Αυτό το 60% των γυναικών που επιλέγουν να κάνουν αμβλώσεις, ενώ είναι ήδη μητέρες, θα έπρεπε να μας λέει πολλά. Εκείνες καταλαβαίνουν περισσότερο από τον καθένα. Εγώ έπαιρνα αντισυλληπτικά και απέτυχαν. Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να φέρω ένα παιδί στον δικό μου κόσμο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο. Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου και δεν την πήρα ελαφρά τη καρδία. Αν δεν θες να κάνεις άμβλωση μην κάνεις. Αυτό είναι το σώμα μου, η επιλογή μου, η ζωή μου», έγραψε μεταξύ άλλων η ηθοποιός.