ΔΩΡΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ

Δώρα Χρυσικού για το #MeToo: «Δεν μπορείς να λες ότι οι θύτες είναι ψυχικά νοσούντες»

Papadakis Press/Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν η Δώρα Χρυσικού έκανε τη δική της προσωπική αποκάλυψη, μιλώντας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς τον Μάιο του 2021 διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Πρόβλημα υγείας που ανακάλυψε όταν ξεκίνησε τη διαδικασία της εξωσωματικής. Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Άρη Καβατζίκη για την εκπομπή Πάμε Δανάη, η ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μάχη που δίνει από την πρώτη μέρα της διάγνωσης, στα συναισθήματά της, στα χειρουργεία που χρειάστηκε να υποβληθεί, στις αλλαγές του σώματός της, αλλά και στα μαθήματα ζωής που παίρνει.

3 μήνες μετά την κατάθεση ψυχής που έκανε, λοιπόν, όταν και αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια την προσωπική της πάλη με τον καρκίνο των ωοθηκών, η Δώρα Χρυσικού άνοιξε για ακόμα μία φορά την ψυχή της, παραχωρώντας μία συνέντευξη στο Τύπος TV και εξηγώντας τον λόγο πίσω από αυτήν της την απόφαση.

Η Δώρα Χρυσικού δίνει δύναμη στις υπόλοιπες γυναίκες και πάνω απ’ όλα σέβεται τους συνεργάτες της

Αρχικά, η ηθοποιός εξήγησε τον λόγο που αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της και τον αγώνα της δημόσια. «Πρωτίστως, ήθελα να δώσω δύναμη και στις υπόλοιπες γυναίκες. Ήταν όμως, και ένας δικός μου τρόπος προς την ίαση και την αποδοχή, ήταν ένας τρόπος να αποδεχτώ την εικόνα μου. Είμαι ένας άνθρωπος καθαρός, δεν θα ήθελα να είμαι κρυψίνους. Δεν ήθελα να κρύβομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δώρα Χρυσικού που αποφάσισε να πορευτεί με την αλήθεια της και στον δημόσιο λόγο.

Ακόμα ένας λόγος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή της, ήταν ο σεβασμός που τρέφει στους συναδέλφους της. «Ήθελα να τιμήσω τους συνεργάτες μου. Να μην χρεωθούν πράγματα που αφορούν την εμφάνισή μου, όπως το γεγονός ότι φορούσα μαντίλι. Κυρίως όμως ήθελα να δώσω ένα μήνυμα ότι μου έχει συμβεί αυτό αλλά να συνεχίζω να ζω και να είμαι στις επάλξεις. Έχω πάρει πολλή αγάπη. Έχω δώσε αγάπη. Μιλάω με τις γυναίκες που έχουν περάσει το ίδιο και μου λένε ότι τους έχω δώσει δύναμη και ασφάλεια», πρόσθεσε η ηθοποιός και τα λόγια της σε κάνουν να τη σέβεσαι βαθιά.

«Είμαι υπέρ της ορατότητας. Νομίζω βοηθάει πολύ να βγαίνει ο κόσμος και να μιλάει δημόσια. Μου στέλνουν τόσες πολλές γυναίκες μηνύματα. Γυναίκες που παλεύουν και αυτές με τον καρκίνο, και δεν έχω μετανιώσει ποτέ για την απόφασή μου να μιλήσω δημόσια», είπε στη συνέχεια η Δώρα Χρυσικού, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο κύκλος των χημειοθεραπειών έχει ολοκληρωθεί και η ίδια έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της. «Έχω τελειώσει πια με τις χημειοθεραπείες και είμαι καλά. Έχω ξαναβρεί τις δυνάμεις μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Όσο υπάρχει πατριαρχία, όσο υπάρχει τοξική αρρενωπότητα, όσο υπάρχει το κλίμα ότι η γυναίκα είναι κτήμα, εγώ θα λέω τον όρο γυναικοκτονία»

Παίρνοντας θέση στις γυναικοκτονίες που δυστυχώς αποτελεί πολύ συχνό θέμα επικαιρότητας, η Δώρα Χρυσικού έκανε την πιο σωστή τοποθέτηση. «Όσο υπάρχει πατριαρχία, όσο υπάρχει τοξική αρρενωπότητα, όσο υπάρχει το κλίμα ότι η γυναίκα είναι κτήμα, εγώ θα λέω τον όρο γυναικοκτονία», απάντησε η ηθοποιός στην ερώτηση για την αναγκαιότητα του όρου γυναικοκτονία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δώρα Χρυσικού βρέθηκε ανάμεσα στις γυναίκες που πήραν θέση στο κίνημα #MeToo, υπερασπιζόμενη τη Ζέτα Δούκα ως συνάδελφό της στην παράσταση για την οποία είχε προβεί σε αποκαλύψεις κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον Γιώργο Κιμούλη το 2008. Μιλώντας για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τους θύτες και τα θύματα, λοιπόν, η ηθοποιός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαι σκληρή, αλλά δεν μπορείς να βρίσκεις δικαιολογία για τους θύτες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη σε αυτό. Δεν μπορείς να εξισώνεις τους θύτες με τα θύματα. Δεν μπορείς να λες ότι είναι ψυχικά νοσούντες. Στιγματίζεις έτσι και τους ανθρώπους που παλεύουν με ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι άρρωστοι. Είναι τεράστια. Τεράστια κατάχρηση εξουσίας αυτό που κάνουν», συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Δώρα Χρυσικού: «Ανήκω και εγώ σε μια γενιά ηθοποιών που δυστυχώς η κακοποίηση μας πλασαρίστηκε σαν μεγάλη τέχνη»

«Ανήκω και εγώ σε μια γενιά ηθοποιών που δυστυχώς η κακοποίηση μας πλασαρίστηκε σαν μεγάλη τέχνη. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν ήταν ο όποιος καλός ηθοποιός ή μεγάλος θεατράνθρωπος. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η Δικαιοσύνη θα κάνει βεβαίως τη δουλειά της. Αυτοί οι άνθρωποι όμως θα μείνουν στην ιστορία ως κακοποιητές όχι ως μεγάλοι θεατράνθρωποι», είπε μεταξύ άλλων η Δώρα Χρυσικού και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί της.