FEMALE TALK

Δώρα Χρυσικού: Αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο των ωοθηκών

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Δώρα Χρυσικού την περασμένη τηλεοπτική σεζόν πήρε θέση στο κίνημα #MeToo υπερασπιζόμενη τη Ζέτα Δούκα ως συνάδελφός της στην παράσταση για την οποία είχε προβεί σε αποκαλύψεις κακοποιητικής συμπεριφοράς. Φέτος έκανε την τηλεοπτική της επιστροφή στη σειρά Η γη της Ελιάς των Ανδρέα Γεωργίου, Κούλλη Νικολάου και Βάνας Δημητρίου. Με αυτή την αφορμή μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Πάμε Δανάη και τον Άρη Καβατζίκη και προχώρησε σε μία δική της προσωπική αποκάλυψη που αφορά την περιπέτειά της με τον καρκίνο.

Η Δώρα Χρυσικού μίλησε για τα συναισθήματα με τα οποία αντιμετωπίζει τον καρκίνο στη μάχη που δίνει από την πρώτη μέρα της διάγνωσής της. Η ηθοποιός, που διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών τον Μάιο αναφέρθηκε στα δύσκολα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε, στις αλλαγές που είδε στο σώμα της, αλλά και στα μαθήματα ζωής που παίρνει από τη δύσκολη περιπέτειά της. Όπως αποκάλυψε η Δώρα Χρυσικού, ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο ενώ βρισκόταν σε διαδικασία εξωσωματικής.

Η στάση της μετά το πρώτο σοκ χαρακτηρίστηκε από το πείσμα. Το πείσμα να μην αφήσει την ασθένειά της να πάρει τίποτα από τον εαυτό της παρά «μερικές τρίχες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή κάνω χημειοθεραπείες και είμαι προς το τέλος. Έχω ακόμα δύο από το σύνολο των έξι. Τον Μάιο διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών και έκανα δύο πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Ειδικά η δεύτερη ήταν πάρα πολύ δύσκολη, μια επέμβαση 9 ωρών. Μου αφαίρεσαν ότι είχα και δεν είχα. Μήτρα, ωοθήκες, λεμφαδένες. Λέγεται ολική υστερεκτομή συν κάτι παραπάνω γιατί μου αφαίρεσαν και πιο ψηλά το περιτόναιο και την χολή προληπτικά», ανέφερε αρχικά η Δώρα Χρυσικού.

Δώρα Χρυσικού: «Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια»

«Είναι πάρα πολύ σοκαριστικό για έναν άνθρωπο τόσο συνεπή στις εξετάσεις του να μαθαίνει στα 44 του έχει καρκίνο. Η λέξη και μόνο δημιουργεί μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια», σημείωσε η ηθοποιός για το πώς αντιμετώπισε τη διάγνωσή της. «Βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει, βλέπεις αυτό που είσαι στον καθρέφτη να αλλάζει. Αυτή τη στιγμή έχω έρθει εδώ με το μαντήλι μου διότι το φάρμακο αυτό προκαλεί πτώση των μαλλιών. Έχω χάσει τις βλεφαρίδες μου, αναγκάστηκα να κάνω τατουάζ στο φρύδι και όλα αυτά μέσα σε κατάσταση γυρισμάτων που έπρεπε να έχω την εικόνα που είχα και πριν γιατί είχαμε ήδη γυρίσει τον πιλότο για τη σειρά», εξήγησε η Δώρα Χρυσικού.

Δώρα Χρυσικού Με τη συνάδελφό της, Αντιγόνη Κουλουκάκου που παίζει επίσης στη σειρά Η Γη της Ελιάς, στην επίσημη παρουσίαση της. / Papadakis Press / Βαγγέλης Γκικόπουλος
Με τη συνάδελφό της, Αντιγόνη Κουλουκάκου που παίζει επίσης στη σειρά Η Γη της Ελιάς, στην επίσημη παρουσίαση της.

Η ηθοποιός μίλησε συγκινημένη για τα μαθήματα που παίρνει από τον καρκίνο. «Αυτό που κατάλαβα μέσα από αυτή την ιστορία είναι ότι ο καρκίνος παίρνει ότι την αφήνεις να πάρει. Είναι μια μάχη που πρέπει από την αρχή να την πιάσεις από το κέρατο και να την κερδίσεις διότι, αν καταρρεύσεις, έχεις χάσει το παιχνίδι. Καταλαβαίνεις ότι νοσείς και νιώθεις ότι ο χρόνος σου τελειώνει αλλά δεν είναι έτσι», είπε και η φωνή της έσπασε.

Η εξωσωματική και η αγέννητη ζωή που έσωσε μιαν άλλη

Η Δώρα Χρυσικού τόνισε ότι «Από την αρχή είχα πολύ μεγάλο πείσμα, δύναμη που δεν ήξερα ότι την έχω και μου κάνει εντύπωση γιατί όλοι οι κοντινοί μου άνθρωποι ήταν σίγουροι για μένα. Η μάνα μου μού είπε κάποια στιγμή “Πρέπει να παλέψεις σαν τη Μπουμπουλίνα”». Όπως ανέφερε η ηθοποιός, δίνει ακόμα μια μάχη που νιώθει ότι έχει κερδίσει ήδη.

«Έχω ψηλώσει 20 πόντους σε σχέση με τον εαυτό μου γιατί δίνω μια πολύ σκληρή μάχη και την έχω κερδίσει. Είπα από την αρχή ότι δεν θα μου πάρει τίποτα άλλο εκτός από μερικές τρίχες. Δεν θα μου πάρει ούτε την αισιοδοξία μου, ούτε την πίστη μου στη ζωή, ούτε αυτά που θέλω να κάνω και σίγουρα όχι αυτό που είμαι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ήμουν σε διαδικασία εξωσωματικής και ήμουν κάθε μήνα στο γιατρό γιατί έπρεπε να κάνω κάποιες ωοληψίες και κάποια στιγμή ο γιατρός μου είδε κάτι εκεί που δεν του άρεσε. Επί της ουσίας ένα αγέννητο παιδί, έσωσε τη ζωή μου», ανέφερε η Δώρα Χρυσικού. Η ίδια εξήγησε ότι παρόλο που δεν έχει μήτρα και πλέον δεν μπορεί να γεννήσει ένα παιδί «η διαδικασία αυτή του να φέρω έναν άλλο άνθρωπο στον κόσμο έσωσε τη δική μου ζωή κι αυτό συμβολικά μιλώντας είναι συγκλονιστικό. Δεν θα το έβρισκα αλλιώς».

Η Δώρα Χρυσικού μιλά για τη μητέρα της και «λυγίζει»

Η Δώρα Χρυσικού αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει από τη μητέρα της και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Η μητέρα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που γνωρίζω. Της χρωστάω τα πάντα γιατί αυτή βρήκε τα πάντα κι είναι ο άνθρωπος που επειδή έχω χάσει τον μπαμπά μου, είναι η ασπίδα και το τόξο μου. Όταν πήγαμε για να φτιάξουν την περούκα και είπα στην κοπέλα ότι δεν θέλω να βλέπω που θα μου ξύριζαν το κεφάλι. Και της είπε η κοπέλα “Κα Μέλπω θέλετε να βγείτε γιατί πολλοί γονείς δεν το αντέχουν”. Κι έμεινε εκεί και δεν ανοιγόκλεισε τα μάτια της. Δεν την έχω ρωτήσει πώς ένιωσε αλλά το μόνο που βρήκε να πει είναι “Μα τι ωραίο κεφάλι που έχεις κοριτσάκι μου”», είπε γελώντας ανάμεσα στα δάκρυά της.

Η Δώρα Χρυσικού κατέληξε σημειώνοντας ότι «επί της ουσίας μέσα από αυτή την ιστορία, συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα ένα παιδί». «Με έναν τρόπο είχα πέσει σε μία παγίδα να μπω στη διαδικασία να κάνω ένα παιδί επειδή ήμουν άνω των 40 κι ένιωθα την υποχρέωση και το στίγμα της ατεκνίας κι όλα αυτά. Τώρα, λοιπόν, που μου ανοίγονται όλες αυτές οι δυνατότητες, να υιοθετήσω ή να κάνω ένα παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, συνειδητοποιώ ότι είναι κάτι που δεν το θέλω», πρόσθεσε.

Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο, έχουμε ο ένας τον άλλο» ήταν μία από τις τελευταίες φράσεις της στη συνέντευξή της, μιλώντας για την εκπομπή που φιλοξένησε τόσο την εξομολόγησή της για το #MeToo, όσο και την στιγμή αυτή που μίλησε για την υγεία της. Κι αυτή η φράση είναι που πρέπει να κρατήσεις και να την κάνεις mantra σου. Δεν έχουμε καμία βεβαιότητα και κανείς δεν πρόκειται να μας εγγυηθεί ότι όλα στη ζωή μας θα κυλήσουν ρόδινα, απρόσκοπτα, χωρίς καμία αναποδιά. Αλλά έχουμε ο ένας τον άλλο και μαζί προχωράμε πιο εύκολα.