ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ

Δώρα Χρυσικού:«Κι εγώ τον έτρεμα τον Γιώργο Κιμούλη»

Μιχάλης Αρχοντίδης Papadakis Press

H ηθοποιός Δώρα Χρυσικού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» του Mega, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τις αποκαλύψεις σχετικά με λεκτικές και ψυχικές κακοποιήσεις, αλλά και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις ως και βιασμούς, στον χώρο του θεάτρου.

Η Δώρα Χρυσικού εξέφρασε τη χαρά της που βρέθηκε στην εκπομπή μέσω της οποίας η Ζέτα Δούκα με την καταγγελία της για τα περιστατικά λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας, που είχε υποστεί όπως υποστήριξε από τον Γιώργο Κιμούλη στη συνεργασία τους το 2008, άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων στον χώρο του θεάματος. Η Δώρα Χρυσικού ήταν συμπρωταγωνίστρια της Ζέτας Δούκα στην επίμαχη παράσταση και εξαρχής βρέθηκε στο πλευρό της.

Η Δώρα Χρυσικού για τη στάση της μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα

«Εγώ και ο Νίκος Ψαράς, από την πρώτη στιγμή, ήμασταν στο πλευρό της Ζέτας Δούκα. Όχι μόνο γιατί είναι ηθική υποχρέωση, απέναντι σε έναν άνθρωπο που επικοινωνεί ένα τραύμα, αλλά και γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια έχει μεγάλο βάρος. Δεν είναι υποκειμενική», είπε χαρακτηριστικά η Δώρα Χρυσικού.

«Θα ήταν μια ηθική ήττα για μένα», εξήγησε η ηθοποιός για το πώς δεν είχε ποτέ μια δεύτερη σκέψη για τη θέση που έπρεπε να κρατήσει την ώρα του ελληνικού #MeToo. «Όταν κάποιος επικοινωνεί την κακοποίησή του, αλίμονο αν όσοι ήταν μπροστά, φοβηθούν. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη του #ΜeΤoo. Ο φόβος πήγε από την πλευρά των επιζώντων της κακοποίησης στην πλευρά των θυτών. Η μετατόπιση του φόβου είναι κάτι πάρα πολύ θετικό», σημείωσε η Δώρα Χρυσικού.

Η ηθοποιός τόνισε ότι «Όλοι οφείλουμε να γίνουμε η συμπεριληπτική αγκαλιά και το δίχτυ προστασίας τους που θα τους παράσχει αυτή ακριβώς τη σταθερότητα ώστε να μπορούν να βγουν και να μιλήσουν . Δεν μπορώ να ταυτιστώ με τις φωνές της ειρηνοποιητικές και το “κάτσε φρόνιμα” γιατί τόσα χρόνια καθόμασταν φρόνιμα. Η ελληνική κοινωνία έχει πληγεί από τη σιωπή, την ομερτά, τον φόβο και την ενοχή, όχι από την εξωστρέφεια και την έκφραση πραγμάτων που την έχουν πονέσει».

Η ηθοποιός τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να χαθεί το μέτρο με όσα συμβαίνουν ωστόσο αυτό δεν το θεωρεί «απαραίτητα κακό», όπως είπε. «Αυτή η στιγμή κουβαλάει πράγματα πολλών χρόνων. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν απόλυτα με κόσμιο τρόπο. Κάποια στιγμή, το ταμείο θα γίνει. Ακόμα όμως δεν είναι η στιγμή. Τα θύματα μιλάνε», εξήγησε η Δώρα Χρυσικού. «Η έμφυλη βία, η κακοποιητική συμπεριφορά, διατρέχει οριζόντια την ελληνική κοινωνία. Μη χάσουμε τη χρυσή ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτά τα πράγμα ως κοινωνία», τόνισε η ηθοποιός.

«Κι εγώ τον έτρεμα τον Γιώργο»

Η Δώρα Χρυσικού επανερχόμενη στο ζήτημα των καταγγελιών της Ζέτας Δούκα, παραδέχτηκε ότι τότε, κατά τη συνεργασία τους δεν είχε ποτέ προσπαθήσει να μιλήσει στον Γιώργο Κιμούλη για όλα όσα έβλεπε να συμβαίνουν.

«Όχι, δεν μπορούσα. Εγώ τον Γιώργο τον έτρεμα. Είχε μία επιβολή πάνω μας. Εμένα ήταν το όνειρο της ζωής μου να παίξω με τον Γιώργο. Θεωρούσα πολύ μεγάλη τιμή το ότι ήμουν σε αυτόν τον θίασο, ότι θα είχα έναν ρόλο δίπλα του, ότι θα μπορούσα να μαθητεύσω στο πλευρό του», σημείωσε η ηθοποιός. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα τέτοιου τύπου στα πράγματα. Βλέπεις ότι ξεκινά μια δουλειά με τις καλύτερες προδιαγραφές, με έναν εξαιρετικό θίασο, με ένα υπέροχο έργο και ξαφνικά συμβαίνουν πράγματα ανάμεσα σε τέσσερις ανθρώπους που λες γιατί; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλα αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει»

«Εγώ δεν μπόρεσα να ψελλίσω ποτέ τίποτα, ακόμα και όταν η ίδια υπέστην το bullying. Αν δεν ήταν η Ζέτα Δούκα να απορροφήσει πολλά από τα σκάγια και την οργή του, πιστεύω ότι εγώ θα ήμουν σε πολύ πιο δεινή θέση από αυτή που ήμουν. Δεν υπάρχει τύπος θύτη, ούτε τύπος θύματος. Το γεγονός ότι εγώ δεν κατέρρευσα δεν σημαίνει ότι εγώ είμαι δυνατότερη. Έτυχε να δημιουργήσω για τον εαυτό μου αυτή την αντίσταση που μου επέτρεψε να μην καταρρεύσω. Κι εγώ πήγαινα κλαμένη στο θέατρο κι εγώ γύρναγα κλαμένη από το θέατρο κι εγώ είχα ένα τεράστιο γιατί», πρόσθεσε η Δώρα Χρυσικού.