FITNESS

Το μυστικό για να βελτιώσεις την ισορροπία και τη στάση του σώματός σου

Pexels

Αν και μπορεί να μην σου περνά καν από το μυαλό, η καλή ισορροπία σε βοηθά σχεδόν στα πάντα στην καθημερινότητά σου. Από το περπάτημα και το τρέξιμο, μέχρι το να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου και να σκύβεις για να δέσεις τα παπούτσια σου.

Η προπόνηση ισορροπίας, περιλαμβάνει ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες των ποδιών και του κορμού. Αυτού του είδους οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα, τον συντονισμό και την ευελιξία, μειώνοντας ταυτόχρονα το κίνδυνο τραυματισμών. Σε αυτού του είδους τις προπονήσεις μάλιστα, συχνά χρησιμοποιούνται δίσκοι ισορροπίας.

Σανίδα ισορροπίας iStock

Τι ακριβώς είναι οι δίσκοι ισορροπίας;

Οι δίσκοι ισορροπίας, είναι ένα εργαλείο γυμναστικής στο οποίο μπορείς να σταθείς, ενώ εκτελείς ασκήσεις για να βελτιώσεις την ισορροπία και τη στάση του σώματος, να δουλέψεις στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού και να αυξήσεις τη δύναμη του πυρήνα, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Οι επιλογές εκεί έξω είναι πολλές, αλλά τελικά εξαρτάται από το τι λειτουργεί καλύτερα στη δική σου προπόνηση. Μια σανίδα ισορροπίας είναι συνήθως κατασκευασμένη από ξύλο και έχει μια επίπεδη κορυφή και έναν ασταθή πυθμένα σε σχήμα θόλου στο κέντρο της σανίδας. Αυτό επιτρέπει στον πίνακα να κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν συχνά δίσκους ισορροπίας για την αποκατάσταση τραυματισμών στα πόδια και ειδικά στους αστραγάλους. Είναι επίσης ένα πολύτιμο βοήθημα προπόνησης για την πρόληψη αθλητικών τραυματισμών και την προστασία από πτώσεις σε άτομα όλων των ηλικιών.

Πρόσθετα οφέλη από τη χρήση ενός δίσκου ισορροπίας στην προπόνησή σου είναι:

  • βελτιωμένη ισορροπία και συντονισμός
  • ισχυρότεροι μύες της κνήμης, ειδικά των περονιαίων
  • αυξημένες κινητικές δεξιότητες
  • πρόληψη τραυματισμών, ειδικά για τους αστραγάλους
  • βοήθεια στην αποκατάσταση τραυματισμών
  • βελτιωμένη στάση του σώματος

Πίνακες ισορροπίας για απώλεια βάρους

Οι σανίδες ισορροπίας είναι περισσότερο γνωστές για το ρόλο τους στην πρόληψη τραυματισμών, την αποκατάσταση και την προπόνηση ισορροπίας. Ωστόσο, οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας καίει θερμίδες, επομένως η χρήση τους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της δραστηριότητας, την ένταση και το σωματικό βάρος. Για να προσδιορίσεις έναν μέσο όρο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν μετρητή θερμίδων φυσικής δραστηριότητας που σου επιτρέπει να εισάγεις το βάρος σου, τη διάρκεια και το είδος της δραστηριότητας.

Βελτίωσε την ισορροπία σου

Η ικανότητα ισορροπίας είναι συνάρτηση τριών σωματικών συστημάτων:

  • οπτικό σύστημα
  • αιθουσαίο σύστημα
  • ιδιοδεκτικό σύστημα

Συγκεκριμένα, η προπόνηση σε δίσκο ισορροπίας, μπορεί να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα, που είναι η αντίληψη της θέσης και των κινήσεων του σώματός στο χώρο. Με άλλα λόγια, είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται τη θέση, τις κινήσεις και τις ενέργειές του.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ιδιοδεκτικότητα του αστραγάλου παίζει κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία. Η χρήση σανίδων ισορροπίας ή ταλάντωσης, μπορεί να εκπαιδεύσει τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν σταθερότητα στον αστράγαλο.

Πιθανά μειονεκτήματα

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο είδος εξοπλισμού άσκησης, είναι πιθανό να γίνει κακή χρήση ή να σου φανεί υπερβολικά δύσκολο, ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένη με τον τρόπο χρήσης του.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, είναι ειρωνικά και ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο εξαιρετικό εργαλείο γυμναστικής: Απαιτεί να ισορροπείς σε μια ασταθή επιφάνεια.

Η βελτίωση της ισορροπίας και της ενδυνάμωσης των αστραγάλων, είναι δύο από τα βασικά οφέλη αυτού του τύπου προπόνησης. Έτσι, εάν έχεις αδύναμους ή τραυματισμένους αστραγάλους, προβλήματα με τα γόνατα ή τους γοφούς σου, το συγκεκριμένο είδος προπόνησης, μπορεί να σου φανεί αρκετά απαιτητικό.

Εάν έχεις μόλις ξεκινήσει να γυμνάζεσαι ή αντιμετωπίζεις προβλήματα με τους αστραγάλους, τους γοφούς ή τα γόνατά σου, αναζήτησε επαγγελματική συμβουλή από έναν φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή, για το πώς μπορείς να χρησιμοποιείς σωστά και με ασφάλεια το συγκεκριμένο fitness εξοπλισμό.