FITNESS

Η ιδανική γυμναστική για όλο το σώμα σου

Pexels

Είτε είσαι αρχάρια στη γυμναστική, είτε fitness lover, είτε αναρρώνεις από έναν τραυματισμό, η προπόνηση με λάστιχα, είναι ιδανική επιλογή. Γιατί όμως πρέπει να τα χρησιμοποιείς και πώς;

Τα λάστιχα γυμναστικής χρησιμοποιούνται σε μία προπόνηση με αντιστάσεις. Είναι ιδανικό μέσο ενδυνάμωσης ή/και διάτασης των μυών για σένα που θέλεις να χάσεις βάρος και να αυξήσεις τη μυϊκή σου δύναμη. Τα λάστιχα γυμναστικής χρησιμοποιούνται επίσης και στη φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Λάστιχα γυμναστικής Pexels

Τα οφέλη που σου χαρίζει η προπόνηση με λάστιχα

Σίγουρα, το γυμναστήριο είναι γεμάτο αλτήρες και μηχανήματα όλων των ειδών. Αλλά τα λάστιχα γυμναστικής προσφέρουν πολλά οφέλη που τα τυπικά βάρη δεν μπορούν:

Ίδια μυϊκή δραστηριότητα, μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού

Η προπόνηση με αντιστάσεις, παρέχει παρόμοια και μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη μυϊκή δραστηριότητα με την προπόνηση με βάρη. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι καταπονεί λιγότερο στις αρθρώσεις. Πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να γυμνάσει τους μύες με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού.

Μεγαλύτερο μυϊκό ερέθισμα

Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στη γυμναστική βάρη και την προπόνηση με αντιστάσεις, είναι η μεταβλητή αντίσταση που εφαρμόζεται σε όλο το εύρος κίνησης μιας άσκησης. Αυτό σημαίνει, ότι όταν κάνεις γυμναστική με λάστιχα, οι μύες λαμβάνουν μεγαλύτερη αντίσταση στο ισχυρότερο σημείο τους στο εύρος κίνησης και επομένως δυναμώνει περισσότερο.

Σταθεροποίηση/ενεργοποίηση κορμού

Η συνεχής ένταση σε μία προπόνηση με αντιστάσεις, προσθέτει ένα στοιχείο απαιτούμενης σταθεροποίησης από το σώμα σου, κατά τη διάρκεια πολλών ασκήσεων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι συχνά θα χρειαστεί να ενεργοποιήσεις τον κορμό σου για ισορροπία.

Μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων

Χρησιμοποιώντας αλτήρες ή μπάρες, περιορίζεσαι σε ορισμένες θέσεις του σώματος, για να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της βαρύτητας. Στη γυμναστική με αντιστάσεις, μπορείς να εκτελέσεις ασκήσεις, τόσο σε κατακόρυφο, όσο και σε οριζόντιο επίπεδο. Μπορείς επίσης να προπονηθείς εκτελώντας πλάγιες κινήσεις, ιδανικές για αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και καθημερινές εργασίες.

 

 

 

Η γυμναστική με λάστιχα είναι μια οικονομική λύση

Εάν γυμνάζεσαι στο σπίτι, ένα σετ ιμάντων αντίστασης μπορεί να σε γλιτώσει από την αγορά ακριβού εξοπλισμού γυμναστικής, που επίσης καταλαμβάνει χώρο.

Ιδανικά για αποκατάσταση

Τα λάστιχα γυμναστικής, μπορούν να παρέχουν πολύ ελαφριά ή βαριά αντίσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με στοχευμένους τρόπους για συγκεκριμένους μύες που προστατεύουν επίσης τις αρθρώσεις.

Stretching και αύξηση κινητικότητας

Η γυμναστική με αντιστάσεις, είναι εξαιρετική τόσο για διατάσεις μετά από μια προπόνηση, όσο και για την αύξηση της κινητικότητας σου.

Ιδανικά για ταξίδια

Αν δεν θέλεις να χάσεις μία προπόνηση, ενώ έχεις κανονίσει ένα ταξίδι, τα λάστιχα γυμναστικής είναι εδώ και για εσένα. Χωράνε στη βαλίτσα σου και σου επιτρέπουν να ασκηθείς σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι όμως η καλύτερη επιλογή για εσένα;

Αφού είδαμε τα πλεονεκτήματα που χαρίζουν τα λάστιχα γυμναστικής, γίνεται πιθανώς πιο σαφές ότι ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους στόχους της φυσικής του κατάστασης. Ωστόσο, παρακάτω θα βρεις ορισμένες πιο συγκεκριμένες ομάδες, που μπορούν να τα εντάξουν στην προπονητική τους ρουτίνα:

 

Ιδανικά για μυϊκή ενδυνάμωση και «χτίσιμο» μυών

Αν θέλεις να «χτίσεις» μύες και να ενισχύσεις τη μυϊκή σου δύναμη, η γυμναστική με αντιστάσεις θα δώσει ένα νέο και προκλητικό ερέθισμα στους μύες σου.

Λάστιχα γυμναστικής και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη όταν συνδυάζεις μια υγιεινή διατροφή, προπόνηση cardio και ενδυνάμωσης. Πρόσθεσε λάστιχα γυμναστική στις προπονήσεις σου, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης fitness ρουτίνας. Θα κάψεις θερμίδες και θα χτίσεις μυς ταυτόχρονα, κάτι που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα.

Ιδανικά για γυμναστική για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Για ενήλικες γύρω ή άνω των 60 ετών, τα τυπικά βάρη, μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικά για το σώμα. Τα λάστιχα γυμναστικής από την άλλη, βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας χωρίς υπερβολές. Οι ειδικοί συνιστούν τις ζώνες αντίστασης, ως μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους για την αύξηση της αντοχής των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Λάστιχα γυμναστικής και στην εγκυμοσύνη

Η άσκηση είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη βελτίωση της ενέργειας, του ύπνου, της διάθεσης και την προετοιμασία για τον τοκετό. Ωστόσο, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα έντονο πρόγραμμα προπόνησης με βάρη. Τα λάστιχα γυμναστικής και οι επαναλήψεις (15-20) είναι ιδανικές για ελαφριά μυϊκή τόνωση, χωρίς καταπόνηση.