ΥΓΕΙΑ

Καλύτερο κι από νερό: Το κορυφαίο ρόφημα για ενυδάτωση στον καύσωνα

iStock

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη γενική μας υγεία και ευεξία. Ενώ το να πίνεις άφθονο νερό, είναι ένας καλός τρόπος να φροντίζεις για την επαρκή ενυδάτωσή σου, μήπως υπάρχει κάποιο άλλο ρόφημα που να σε ενυδατώνει καλύτερα; Ας το συζητήσουμε.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι συχνά η κορυφαία συμβουλή για την πρόληψη ή τη διαχείριση καταστάσεων, όπως το hangover, οι πονοκέφαλοι ή ο καύσωνας. Tο να πίνουμε αρκετό νερό, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων και των οργάνων μας, ενώ μας προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη. Γνωρίζουμε ότι το νερό μάς βοηθά να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματος, προλαμβάνει τις μολύνσεις, διατηρεί τις αρθρώσεις μας υγιείς, ενώ επιστημονικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει και στη μακροζωία. Άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι οι καλά ενυδατωμένοι άνθρωποι, τείνουν να αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια προχωρημένης βιολογικής γήρανσης. Η αφυδάτωση και η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι η ενυδάτωση παίζει πραγματικά τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο νερό πίνεις.

Ο ρόλος του νερού και των ηλεκτρολυτών

Καλύτερο κι από νερό: Η Νο1 επιλογή για ενυδάτωση Pexels

Η σωστή ενυδάτωση είναι κάτι περισσότερο από κατανάλωση νερού. Οι ηλεκτρολύτες είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης. Όταν μέταλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το νάτριο και άλλα διαλύονται, γίνονται ηλεκτρολύτες. Ο ρόλος που παίζουν οι ηλεκτρολύτες, είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί σωστά το νερό. Ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στις χημικές αντιδράσεις και στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στα διάφορα κύτταρα, ιστούς και όργανα του σώματος. Μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε περιπτώσεις όπως ένας καύσωνας, όπου ιδρώνεις πολύ. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση νερού.

Τι προσφέρει καλύτερη ενυδάτωση από το νερό στον καύσωνα;

Σίγουρα, μπορείς πάντα να πιεις ένα ποτήρι νερό στην υγειά σου. Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, δεν είναι το πιο ενυδατικό ρόφημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το νερό, τόσο το μεταλλικό όσο και το ανθρακούχο, προσφέρει γρήγορη ενυδάτωση, ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λίπος ή πρωτεΐνη κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά και μας κρατούν ενυδατωμένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο λόγος έχει να κάνει με το πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας σε αυτά τα ροφήματα. Ένας παράγοντας είναι ο όγκος ενός συγκεκριμένου ποτού: Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται από το στομάχι στα υπόλοιπα όργανα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο ενυδατικό είναι ένα ρόφημα, σχετίζεται με τη θρεπτική σύνθεσή του. Για παράδειγμα, το γάλα βρέθηκε να είναι ακόμα πιο ενυδατικό από το απλό νερό, επειδή περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά, συστατικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γάλα περιέχει επίσης νάτριο, το οποίο λειτουργεί σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ούρων.

Τι να προσέξεις

Τα ποτά με συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά, δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά. Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι, αλλά μόλις περάσουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο για να αραιώσει τα σάκχαρα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι ανάγκες σου για ενυδάτωση αυξάνονται.