ΥΓΕΙΑ

Το επιστημονικό μυστικό για να ζήσεις μετά τα 100 αποκαλύπτεται

Pexels

 

Η ιστορία του ανθρώπινου είδους, είναι γεμάτη με λαμπρά μυαλά που προσπάθησαν να ανακαλύψουν το μυστικό πίσω από τη μακροζωία. Μεγάλο μέρος της έρευνας δίνει βάρος στη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων, επέκτεινε τα προηγούμενα δεδομένα για να προτείνει μια άλλη θεωρία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Ιατρικό Κέντρο Tufts, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν ως τα 100, μπορεί να έχουν μια μοναδική σύνθεση ανοσοκυττάρων που είναι εξαιρετικά προστατευτικά έναντι των ασθενειών. Όπως αποκάλυψε η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι αιωνόβιοι έχουν στη διάθεσή τους προστατευτικούς παράγοντες που τους επιτρέπουν να αναρρώσουν από ασθένειες και να εξασφαλίζουν έτσι τη μακροζωία.

Μακροζωία και ανοσοποιητικό

Μακροζωία: Το μυστικό για να ζήσεις ως τα 100 Pexels

Τα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθενται σε λοιμώξεις, αναρρώνουν από αυτές και μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε μελλοντικές λοιμώξεις.

Ενώ η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις μειώνεται με την ηλικία, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τους αιωνόβιους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού που κυκλοφορούν στο αίμα που ελήφθησαν από 7 αιωνόβιους συμμετέχοντες στη Βόρεια Αμερική και εντόπισαν μοτίβα γήρανσης και ακραίας, ανθρώπινης μακροζωίας, ειδικά για το ανοσοποιητικό.

Συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες, με άλλα δημόσια, διαθέσιμα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό προφίλ των αιωνόβιων δεν ακολουθούσε τάσεις που σχετίζονται με τη φυσική γήρανση.

Τα ευρήματα «υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όσοι ζουν ως τα 100 και πάνω, διαθέτουν προστατευτικούς παράγοντες που αυξάνουν την ικανότητά τους να αναρρώνουν από λοιμώξεις».

Δεν είναι σαφές, εάν αυτή η μοναδική, ανοσολογική ικανότητα, οφείλεται σε γενετικούς ή εξωτερικούς παράγοντες.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες: 

«Η απάντηση για το μυστικό της μακροζωίας είναι αρκετά περίπλοκη. Υπάρχει πλήθος παραγόντων που μπορεί να επηρεάσει αν κάποιος θα ζήσει τουλάχιστον έως τα 100. Υπάρχει η γενετική, υπάρχει ο τρόπος ζωής και υπάρχει και η τύχη».

Οι συντάκτες της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για τον γηράσκοντα πληθυσμό του κόσμου.

«Οι αιωνόβιοι και η μακροζωία τους, παρέχουν ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε πιο παραγωγικές, υγιείς ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μακροζωίας.