ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ; Αλήθειες και (πολλοί) μύθοι

Pexels

Η ασεξουαλικότητα είναι μια από τις πιο ευρέως παρεξηγημένες ταυτότητες, κάτω από την ομπρέλα LGBTQIA +. Υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις σχετικά με την ασεξουαλικότητα, όπως η υπόθεση ότι τα ασέξουαλ άτομα, γνωστά και ως «άσοι», δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη, δεν ενδιαφέρονται για το σεξ και δεν θέλουν ρομαντικές σχέσεις.

Αλλά αυτοί οι μύθοι δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την αλήθεια και μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες. Η παραπληροφόρηση γύρω από την ασεξουαλικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και στίγμα, δυσκολεύοντας ασέξουαλ άτομα, να αποκτήσουν τη ρομαντική σχέση που επιθυμούν.

Σύμφωνα με το The Trevor Project, οι ασέξουαλ, ταυτίζονται κάπου σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τη συναισθηματική, πνευματική και ρομαντική έλξη τους για άλλους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι στο ασεξουαλικό φάσμα, επιθυμούν τη σεξουαλική οικειότητα, ενώ άλλοι όχι. Επειδή η ασεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος που αντιπροσωπεύει πολλά επίπεδα έλξης, είναι εύκολο να διαδοθούν μύθοι σχετικά με το τί σημαίνει στην πραγματικότητα.

Αν και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως το Sex Education και το Big Mouth, παρουσιάζουν ασεξουαλικούς χαρακτήρες, η κυρίαρχη κουλτούρα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, πριν οι ακριβείς αναπαραστάσεις της ασεξουαλικότητας, γίνουν ο κανόνας. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τα ασέξουαλ άτομα.

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ; Αλήθειες και (πολλοί) μύθοι Pexels

Μύθος # 1: Οι ασέξουαλ δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι ασεξουαλικοί άνθρωποι δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη, ούτε κάνουν σεξ. Πιθανότατα σκέφτεσαι: «Μα περίμενε, αυτό δεν σημαίνει ασεξουαλικότητα;» Όχι απαραίτητα.

Η στάση των ασεξουαλικών ατόμων απέναντι στο σεξ, γενικά εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: ευνοϊκά για το σεξ, αδιάφορα για σεξ και απέχθεια για το σεξ. Ανάλογα με το πού εμπίπτει ένα άτομο σε αυτό το φάσμα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενσωματώσει σεξουαλικές ή προσωπικές δραστηριότητες στις σχέσεις του.

Η σεξουαλική έλξη, άλλωστε είναι μόνο μια από τις πολλές πτυχές μιας σχέσης.

Μύθος # 2: Οι ασέξουαλ δεν μπορούν να είναι kinky

Ένας άλλος κοινός μύθος σχετικά με την ασεξουαλικότητα είναι ότι τα ασέξουαλ άτομα, συνήθως δεν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το κεφάλαιο σεξ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων το 2021, σχετική μελέτη, ανακάλυψε ότι η κοινότητα των ασέξουαλ, έχει στην πραγματικότητα μια ποικιλία από kinky ενδιαφέροντα, γεγονός που καταρρίπτει περαιτέρω τον μύθο.

Σχετικό άρθρο στο Psychology and Sexuality διαπίστωσε επίσης, ότι το να μοιράζεσαι φετίχ θα μπορούσε να ενισχύσει την οικειότητα στις ασεξουαλικές σχέσεις. Σαφώς, το να είσαι ασεξουαλικός και kinky λοιπόν, δεν αλληλοαποκλείεται.

Μύθος # 3: Οι ασέξουαλ δεν έχουν ρομαντικές σχέσεις

Επίσης συχνά, πολλοί υποθέτουν ότι οι ασέξουαλ, δεν έχουν ρομαντικές σχέσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλοί έχουν. Οι «άσοι» μπορούν να έχουν πολλές ρομαντικές ταυτότητες. Όπως οι σεξουαλικές ταυτότητες, οι ρομαντικές ταυτότητες περιγράφουν ποιος έλκεται ρομαντικά. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ομορομαντικός, επιθυμεί ρομαντικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου και κάποιος αμφιφυλορομαντικός ενδιαφέρεται για ρομαντικές σχέσεις με άτομα πολλαπλών φύλων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική και η ρομαντική επιθυμία, μπορεί να είναι εντελώς ξεχωριστές παρορμήσεις και πολλοί ασεξουαλικοί άνθρωποι, απολαμβάνουν υγιείς ρομαντικές σχέσεις ανεξάρτητα από το εάν εμπλέκεται σεξ ή όχι.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι περίπου το 58% των ασεξουαλικών ατόμων, ανέφεραν ότι ήταν σε ρομαντική σχέση.

Μύθος # 4: Η ασεξουαλικότητα είναι μια διαταραχή

Ιστορικά, οι θεραπευτές και οι επαγγελματίες της ιατρικής, έχουν χρησιμοποιήσει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, για να κάνουν κλινικές διαγνώσεις. Μέχρι το DSM-5, η «έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας» ήταν ένα από τα κύρια κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD), η οποία ορίζεται ως «η ψυχική και σωματική απώλεια της επιθυμίας για σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επειδή τα κριτήρια για αυτή τη διαταραχή, ήταν πρακτικά αδιάκριτα από την ασεξουαλικότητα, οι ακτιβιστές, σχημάτισαν μια επιτροπή για να υποστηρίξουν την αλλαγή, η οποία οδήγησε σε μια ενημέρωση του DSM το 2013.

Προκειμένου να αποφευχθεί το στίγμα, το DSM-5, περιλαμβάνει πλέον μια εξαίρεση στη διάγνωση για άτομα που αναγνωρίζονται ως ασέξουαλ. Αλλά πολλοί άνθρωποι επικρίνουν αυτή την αλλαγή ότι δεν πάει αρκετά μακριά.

Όχι μόνο υπάρχει μια μακρά και προβληματική ιστορία έρευνας, που πλαισιώνει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά τα κριτήρια που αναφέρονται στο DSM, συχνά στερούνται σαφείς ορισμούς, αφήνοντας διαγνώσεις όπως το HSDD ανοιχτές σε ερμηνεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το DSM κατέγραψε την ομοφυλοφιλία ως διαταραχή μέχρι το 1973. Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλινικός κόσμος άργησε να φτάσει στην κουλτούρα LGBTQ + ή με επιστημονική έρευνα.

Μύθος # 5: Οι ασέξουαλ περνούν «απλώς μια φάση»

Αυτή η παρανόηση για την ασεξουαλικότητα δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Όπως όλες οι ταυτότητες κάτω από την ομπρέλα LGBTQ +, η ασεξουαλικότητα δεν είναι μια φάση. Και το να υποδηλώνει κανείς ότι η ταυτότητα ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει μετά από μια σεξουαλική εμπειρία είναι κατάφωρα ψευδής.

Σχετική έκθεση του 2019, έφερε την προσοχή στην επιβλαβή ιδέα της «διόρθωσης» της σεξουαλικότητας κάποιου και εξέτασε ιστορικά περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης εναντίον LGBTQ + ατόμων.

Ακτιβιστές της κοινότητας, μιλάνε τακτικά για το πόσο επιβλαβείς και επικίνδυνοι είναι οι ισχυρισμοί γύρω από το ότι η ταυτότητα ή ο προσανατολισμός κάποιου, μπορεί να αλλάξει μετά από μια σεξουαλική επαφή.

Μύθος # 6: Ασέξουαλ και queer δε γίνεται

Η ασεξουαλικότητα και το queerness δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες ταυτότητες. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο μύθος είναι διάχυτος στους LGBTQ + χώρους. Το ασέξουαλ, είναι μέρος του φάσματος LGBTQ +. Στην πραγματικότητα, το «Α» στην LGBTQIA, αντιπροσωπεύει το ασέξουαλ. Αλλά οι «άσοι» αντιμετωπίζουν συχνά, ακυρώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της queer κοινότητας, ακόμη και από άτομα, που έχουν επίσης βιώσει παρόμοιες ακυρώσεις.

Αντιμετωπίζουν επίσης στερεότυπα σχετικά με την ταυτότητα τους, όπως ότι «οι ασέξουαλ είναι απλώς στρέιτ άτομα, που θέλουν να είναι μέρος της queer κοινότητας» ή ότι είναι «απλώς αγενείς ετεροφυλόφιλοι». 

Παρά τον κοινό μύθο ότι ένα άτομο δεν μπορεί να είναι queer και ασέξουαλ ταυτόχρονα, οι «άσοι» δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε σεξουαλικές, ρομαντικές ή ακόμα και queerplatonic σχέσεις για να «κερδίσουν» την ένταξη.

Εάν αυτοπροσδιορίζεσαι ως ασέξουαλ δεν είσαι μόνη

Όταν εξερευνάς την ταυτότητά σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και ότι υπάρχουν κοινότητες ανθρώπων, στις οποίες μπορείς να επιλέξεις να ανήκεις.

Μερικές φορές, αυτή η επικύρωση μπορεί να έρχεται από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, όπως τα memes στο διαδίκτυο. Εκτός από την κοινότητα, πολλοί ασέξουαλ, βρίσκουν επίσης τη δύναμη να εξερευνούν και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, μέσω της αίσθησης του στυλ τους. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο ένα διαφορετικό χτένισμα, ένα νέο ντύσιμο ή κάτι περισσότερο δεσμευτικό, όπως ένα νέο τατουάζ.