SEX

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου έχει στυτική δυσλειτουργία;

Pexels

Η στυτική δυσλειτουργία δεν επηρεάζει μόνο τους άνδρες, αλλά και τις/τους συντρόφους τους. Άλλωστε, οι σεξουαλικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, αφορούν κάθε μέλος μιας σχέσης.

Ωστόσο, οι άνδρες είναι συχνά απρόθυμοι να μιλήσουν για τη στυτική δυσλειτουργία. Νιώθουν αμήχανα και ενοχές και θεωρούν τους εαυτούς τους λιγότερο «άντρες». Αν και είναι σοβαρό ζήτημα για μια υγιή σεξουαλική ζωή, περνά σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο μπορείς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου, προσφέροντας την απαραίτητη συναισθηματική και σωματική υποστήριξη.

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου έχει στυτική δυσλειτουργία; Pexels

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία και πότε μπορεί να εμφανιστεί

Καταρχάς, ας δούμε γρήγορα πώς εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία και σε ποιον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσεις διαφορετικές προκλήσεις, ανάλογα με τις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την στύση, ανήκουν στις διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης. Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία απόκτησης ικανοποιητικής στύσης έως την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή ο άνδρας να μην είχε ποτέ επαρκή στύση, ή δευτερογενής. Δηλαδή ο άνδρας να είχε για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή στύση, όμως από ένα χρονικό σημείο και μετά παρουσίασε τη διαταραχή.

Η στυτική δυσλειτουργία προκύπτει γενικά από τέσσερις αιτίες:

  • Φυσιολογικά επαγόμενη στυτική δυσλειτουργία: 

Προκύπτει από σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία

  • Ψυχολογική στυτική δυσλειτουργία: 

Αν και δεν είναι η πιο κοινή αιτία, εμφανίζεται στο 10-20% των ανδρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα αντίστοιχο ποσοστό ανδρών θα εμφανίσει δυσλειτουργία, σε κάθε δεκαετία ηλικίας, ακόμη και το 10% μεταφράζεται σε εκατομμύρια άνδρες.

Στους νεότερους άνδρες ιδιαίτερα, αυτό μεταφράζεται σε φόβους, νεύρα και ψυχολογική πίεση. Δημιουργείται έτσι ένας βρόχος ανατροφοδότησης, που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει.

  • Γήρανση: 

Η πιο συχνή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ηλικιωμένοι άνδρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το δημογραφικό παρουσιάζει συχνότερα στυτική δυσλειτουργία λόγω φυσικών αιτιών, που καταλήγουν σε μειωμένη ροή αίματος στο πέος.

  • Νόσος του Peyronie: 

Η πιο σπάνια αιτία της μειωμένης ροής αίματος, η νόσος του Peyronie, εμφανίζεται όταν ουλώδης ιστός, συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου έχει στυτική δυσλειτουργία

Πώς μπορείς λοιπόν να θίξεις ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και τι μπορείς να κάνεις αν ο σύντροφός σου έχει στυτική δυσλειτουργία; To Harvard Health δίνει 7 επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις: 

Συζητήστε το θέμα

Η καλή επικοινωνία είναι το θεμέλιο για κάθε υγιή σχέση. Αντιμετώπισε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχεις σχετικά με τη δυσκολία του να έχει ή να διατηρήσει μια στύση, συζητώντας τα συναισθήματά σου και λέγοντας στον σύντροφό σου ότι ενδιαφέρεσαι. Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλάς για οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημα, το επίπεδο δυσκολίας εκτοξεύεται αν το θέμα θαφτεί κάτω από χρόνια ψέματα, πληγές και αγανάκτηση.

Βρες την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε

Υπάρχουν δύο είδη σεξουαλικών συνομιλιών: Αυτές που γίνονται στην κρεβατοκάμαρα και αυτές που γίνονται οπουδήποτε αλλού. Η στυτική δυσλειτουργία, είναι μια συζήτηση που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Και οι δύο θα αισθάνεστε λιγότερο ευάλωτοι εκτός κρεβατοκάμαρας.

Διαβεβαιώστε τον σύντροφό σας ότι δεν είναι μόνος

Υπενθύμισέ του (και στον εαυτό σου) ότι εκατομμύρια άνδρες έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και ότι είναι μια θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση. Επίσης, έχε στο μυαλό σου ότι η στυτική δυσλειτουργία, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το σεξ ή για εσένα.

Μην το παίρνεις προσωπικά

«Με έχει βαρεθεί» ή «Δεν είμαι αρκετά σέξι γι’ αυτόν» μπορεί να είναι μερικές από τις φωνές που ακούς στο κεφάλι σου σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο, συμβαίνει σπάνια. Αν είναι μαζί σου, είναι μαζί σου για κάποιο λόγο. Οπότε δεν έχεις κανένα λόγο να το παίρνεις προσωπικά. 

Εξετάστε επιλογές θεραπείας και αντιμετωπίστε τη στυτική δυσλειτουργία ως ζευγάρι

Η καλύτερη θεραπεία, είναι αυτή που συμφωνείτε και οι δύο ότι θα ταιριάζει με τον έρωτά σας. Γενικά, τα ζευγάρια που συνεργάζονται, έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Αλλά αν ο σύντροφός σου, προτιμά να βλέπει τον γιατρό του μόνος του, σεβάσου την επιλογή του. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορείς να υποστηρίξεις τη θεραπεία του.

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου έχει στυτική δυσλειτουργία: Βοήθησε τον να βοηθήσει τον εαυτό του

Λάβε υπόψη ότι επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία, όπως το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Με υποστηρικτικό και μη επικριτικό τρόπο, ενθάρρυνε το σύντροφό σου να κόψει αυτές τις συνήθειες και να σχηματίσει πιο υγιεινές συνήθειες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Ό,τι είναι καλό για τη γενική του υγεία είναι καλό για τη σεξουαλική σας σχέση.

Εξέφρασε την αγάπη σου με πολλούς τρόπους

Η σεξουαλική ζωή δεν περιστρέφεται γύρω από τον οργασμό, ούτε γύρω από την στύση. Μπορείτε να διευρύνετε το σεξουαλικό σας ρεπερτόριό, με διαφορετικούς τρόπους. Το να κάνεις έρωτα μπορεί να είναι ικανοποιητικό ακόμα και χωρίς στύση. Δημιούργησε ένα άνετο περιβάλλον, αφιέρωσε χρόνο και εξερευνήστε μαζί, διαφορετικούς τρόπους για να αναπτύξετε σεξουαλική οικειότητα, όπως τα προκαταρκτικά παιχνίδια και η εξερεύνηση του σώματος του άλλου.