SEX

Ας μιλήσουμε για τη στυτική δυσλειτουργία, από τη σκοπιά των γυναικών

Unsplash

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι επώδυνη, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Και όταν μιλάμε για στυτική δυσλειτουργία, τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες ακούν και τη σκοπιά του άνδρα. Γεγονός που είναι εν μέρει κατανοητό. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και για τις γυναίκες. Αν και οι γυναίκες δεν βιώνουν τον άμεσο, σωματικό αντίκτυπο, στερούνται την οικειότητα και βιώνουν μια σειρά από δυνατά συναισθήματα.

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο και η ψυχική υγεία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σωματική υγεία, ιδιαίτερα για χρόνιες παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες σε σχέσεις με άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους υγείας. Επιπλέον, επιφορτίζονται με τη φροντίδα του συντρόφου τους καθώς αυτός αντιμετωπίζει τα συναισθήματα που συνοδεύουν την αδυναμία απόδοσης, όπως η ντροπή και η αμηχανία.

Είναι καιρός να μιλήσουμε για την στυτική δυσλειτουργία, από την οπτική γωνία της γυναίκας. Πώς μπορούν οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν την απώλεια συναισθηματικής εγγύτητας; Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους, αντί να αισθάνονται ότι φταίνε για την ταλαιπωρία του συντρόφου τους;

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία από την σκοπιά των γυναικών Unsplash

Καταρχάς, ας δούμε γρήγορα πώς εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία και σε ποιον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις, ανάλογα με τις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ανήκει στις διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία απόκτησης ικανοποιητικής στύσης έως την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή ο άνδρας να μην είχε ποτέ επαρκή στύση, ή να είναι δευτερογενής, δηλαδή ο άνδρας να είχε για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή στύση, όμως από ένα χρονικό σημείο και μετά παρουσίασε τη διαταραχή.

Η στυτική δυσλειτουργία προκύπτει γενικά από τέσσερις αιτίες:

 • Φυσιολογικά επαγόμενη στυτική δυσλειτουργία: Προκύπτει από σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία
 • Ψυχολογική στυτική δυσλειτουργία: Αν και δεν είναι η πιο κοινή αιτία, εμφανίζεται στο 10-20% των ανδρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα αντίστοιχο ποσοστό ανδρών θα εμφανίσει δυσλειτουργία, σε κάθε δεκαετία ηλικίας, ακόμη και το 10% μεταφράζεται σε εκατομμύρια άνδρες. Στους νεότερους άνδρες ιδιαίτερα, αυτό μεταφράζεται σε φόβους, νεύρα και ψυχολογική πίεση. Δημιουργείται έτσι ένας βρόχος ανατροφοδότησης, που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει.
 • Νόσος του Peyronie: Η πιο σπάνια αιτία της μειωμένης ροής αίματος, η νόσος του Peyronie, εμφανίζεται όταν ουλώδης ιστός, συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.
 • Γήρανση: Η πιο συχνή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ηλικιωμένοι άνδρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το δημογραφικό παρουσιάζει συχνότερα στυτική δυσλειτουργία λόγω φυσικών αιτιών, που καταλήγουν σε μειωμένη ροή αίματος στο πέος.

Πρέπει να μιλήσουμε για την στυτική δυσλειτουργία

Οι πάσης φύσεως ασθενείς, δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, σε πολλές μορφές στυτικής δυσλειτουργίας, δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια που συνδέονται με την αδυναμία απόδοσης. Ο σύντροφός σου, μπορεί να απογοητευτεί, να αλλάξει θέμα μετά από άλλη προσπάθεια ή να αναστατωθεί όταν αναφερθείς στο ζήτημα. Αλλά αν δεν το έχετε συζητήσει και δεν ξέρεις καν πώς, τι πρέπει να κάνεις; Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου:

 • Το βάρος δεν είναι αποκλειστικά δικό του:  Είστε σε αυτό μαζί. Έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι δίκαιο αν αρνείται να το αναγνωρίσει και αν το κάνει, μην το αποδεχτείς.
 • Μην βιάζεσαι για λύση: Η εύρεση μιας πρόχειρης λύσης, απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Πάρτε το χρόνο σας και κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό.
 • Αντιμετώπισε το πρόβλημα χαλαρά, αλλά χωρίς να είσαι ασαφής: Μην παίρνεις αμυντική στάση ή μην το χαρακτηρίζεις «πρόβλημά του».
 • Διαβεβαίωσε τον ότι συμβαίνει σχεδόν σε κάθε άντρα: Mε χρόνο και υπομονή, θα επιστρέψετε σε μια υγιή, σεξουαλική ζωή.
 • Συζητήστε άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας: Το σεξ είναι ένα ευρύ φάσμα που μπορείτε μαζί να εξερευνήσετε. Μόλις αρχίσετε να πειραματίζεστε, είστε στα μισά του δρόμου.

Αντιμετωπίζοντας την στυτική δυσλειτουργία, διατηρώντας τα όρια

Το 94% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία εκφράζουν την ανάγκη για υποστήριξη της συντρόφου τους. Ωστόσο, πρέπει να φροντίζεις και τον εαυτό σου. Μέρος αυτού απαιτεί τη διατήρηση των ορίων. Είσαι ακόμα άνθρωπος και έχεις ανάγκες.

Φρόντισε να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Ναι, θέλεις να δείξεις την υποστήριξή σου, αλλά από την άλλη, πρέπει να εξισορροπήσεις τον χρόνο σου. Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη φροντίδα της ψυχικής σου υγείας, ενώ υποστηρίζεις τον σύντροφό σου κατά τη διάρκεια μιας στυτικής δυσλειτουργίας:

 • Επένδυσε σε χρόνο για τον εαυτό σου: Όλες οι υγιείς σχέσεις το χρειάζονται και για τα δύο μέρη.
 • Απομακρύνσου από το θέμα: Δεν θέλεις να ζεις σε κλουβί, όταν η ζωή προσφέρει πολλά περισσότερα από το σεξ.
 • Μερικοί άνδρες μπορεί να έχουν εμμονή με την ψυχολογική στυτική δυσλειτουργία, επιδεινώνοντας απλώς το πρόβλημα: Μείνε μακριά από τυχόν συνεξαρτώμενες τάσεις εκ μέρους του.
  Μην επιτρέψεις το πρόβλημα να καταναλώσει όλο το χρόνο και την ενέργειά σου:  Ακριβώς όπως δεν θέλεις να νιώσεις εμμονή με το θέμα, είναι άδικο να σε κρατά παγιδευμένη στις δικές του σκέψεις.
 • Κράτα σταθερή και ξεκάθαρη θέση.

Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια

Oι άντρες μπορούν εξίσου συχνά να αποφύγουν τη συζήτηση για την στυτική δυσλειτουργία, ακόμα και με έναν επαγγελματία. Είτε πρόκειται για έναν γιατρό είτε για έναν ειδικό σύμβουλο, λόγω συμβατικών αξιών σχετικά με τον ανδρισμό ή απλώς της ντροπής να το παραδεχτούν, οι άντρες δεν μιλούν για τα προβλήματα στύσης. Όταν και οι δύο αισθάνεστε άνετα συζητάτε για αυτό και εάν το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να ανατρέξετε σε ιατρικές λύσεις ως επιλογή. Το ιατρικό απόρρητο προστατεύει οποιονδήποτε από την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την επίσκεψή του σε οποιονδήποτε γιατρό και σύμβουλο.

Μην σου γίνει εμμονή και μην τον αφήσεις να την κάνει το επίκεντρο

Αποφεύγοντας συνεξαρτώμενες συμπεριφορές, μην αφήσεις την στυτική δυσλειτουργία να γίνει το επίκεντρο της σχέσης σας. Ναι, το σεξ είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος κάθε μακροχρόνιας σχέσης. Εάν τα προβλήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται λόγω της επίμονης, στυτικής δυσλειτουργίας, κάντε ένα διάλειμμα από την πλήρη αντιμετώπιση της. Μπορείτε να δείτε από κοινού έναν σύμβουλο, χρησιμοποιώντας τις συνεδρίες ως ασφαλή χώρο για να μιλήσετε ανοιχτά.

Υποφέρετε και οι δύο από αυτό. Ωστόσο, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αυτό δεν υποβιβάζει το πρόβλημα, καθώς για κάποιους είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Αλλά το κλειδί είναι να το αντιμετωπίσετε. Εάν τα όρια εξαφανίζονται και αρνείται να ζητήσει βοήθεια, είναι επιτακτική ανάγκη να φροντίσεις τον εαυτό σου.