ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου δεν θέλει να κάνετε σεξ

Pexels

H σεξουαλική ικανοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις υγιείς σχέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού καθώς και την ατομική, σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Μια σχέση μπορεί να περάσει από μια περίοδο «ξηρασίας» όταν ο σύντροφος σου, ενδιαφέρεται ξαφνικά λιγότερο για το σεξ από εσένα. Μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, που σχετίζεται με το στρες στη δουλειά ή άλλα θέματα.

Ακόμη πιο συχνά, ένα αγχωτικό πρόγραμμα γεμάτο με υποχρεώσεις και προθεσμίες, μπορεί να αφήσει τον σύντροφό σου εξουθενωμένο και αδιάφορο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ύπνο ή ένα βράδυ μπροστά από τηλεόραση. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο, μια παρατεταμένη και ανεξήγητη αδιαφορία για το σεξ, μπορεί να είναι επιβλαβής για μια σχέση και τη γενική ευημερία δύο συντρόφων. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης και αμφιβολίας για τον εαυτό σου, ή να σε κάνει να σκεφτείς αν αξίζει να βρίσκεσαι σε μια σχέση χωρίς σεξ. Μια όχι εντελώς αβάσιμη ανησυχία, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ.

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου δεν θέλει να κάνετε σεξ Pexels

Προκλήσεις στο σεξ

Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα διάστημα χωρίς σεξ, είναι «πολύ μεγάλο». Η ηλικία του ζευγαριού, πόσο καιρό είναι μαζί και ποιο είναι το συνηθισμένο μοτίβο του σεξ, παίζουν το ρόλο τους.

Είναι σημαντικό να μην σε απασχολούν οι «μέσες» εκτιμήσεις, για το πόσο συχνά τα ζευγάρια κάνουν σεξ με αυτό που είναι φυσιολογικό για εσένα και τη σχέση σου. Κάθε άτομο και ζευγάρι είναι διαφορετικό και η σεξουαλική επιθυμία, είναι βέβαιο ότι θα έχει τις διακυμάνσεις της με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο είστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα και την ποιότητα του σεξ που κάνετε.

Εκτός εάν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να έχουν μια ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, οποιαδήποτε συζήτηση για την έλλειψη σεξ, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής, θυμού, ενοχής ή αμηχανίας και υποχώρησης, αντί να προωθήσει μια λύση.

Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα από κοινού.

Αιτίες

Η μείωση της σεξουαλικής ορμής και της συναισθηματικής οικειότητας, τείνουν να είναι συνηθισμένα, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική οικειότητα αρχίζει να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 45 ετών και συνεχίζεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ, είναι πολλοί. Ενώ μπορεί να υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου έχει σχέση ή απλά έχει χάσει το ενδιαφέρον του για εσένα, πρέπει να είσαι ανοιχτή σε όλες τις πιθανότητες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της χαμηλής λίμπιντο (απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας), της υποδραστήριας, σεξουαλικής επιθυμίας (απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων) και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Το καθένα μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές αιτίες, αλλά αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κατανοώντας τη διαφορά, μπορείτε να προσεγγίσετε από κοινού το πρόβλημα πιο αντικειμενικά και να αποφύγετε πολλές από τις συναισθηματικές επιπτώσεις.

Χαμηλή λίμπιντο και μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ

Η χαμηλή λίμπιντο είναι μια μείωση της σεξουαλικής ορμής, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν μπορούν να εντοπιστούν τα υποκείμενα αίτια. Οι αιτίες για την απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να είναι πολλές, όπως:

  • Στρες
  • Κατάθλιψη
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Πόνος στα γεννητικά όργανα
  • Χρόνια νόσος
  • Φάρμακα
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Προβλήματα σχέσεων

Η λίστα είναι ατελείωτη καθώς πολλές είναι οι συναισθηματικές προκλήσεις που μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο πόσο ένα άτομο επιθυμεί το σεξ.

Διαταραχή Υποκινητικής Σεξουαλικής Επιθυμίας

Η διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD), ορίζεται ως η απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι ο πιο κοινός τύπος σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των γυναικών, επηρεάζοντας το 8,9% των γυναικών μεταξύ 18 και 44 ετών, 12,3% μεταξύ 45 και 64 ετών και 7,4% άνω των 65,8 ετών.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η HSDD συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως η χειρότερη ποιότητα ζωής, τα πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα και η λιγότερη ικανοποίηση με τους συντρόφους.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πάθησης, συχνά υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

Λιγότερο από το 50% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, αναζητούν ιατρική βοήθεια, συχνά λόγω αισθημάτων αμηχανίας ή δυσφορίας για συζητήσεις για το σεξ.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Η σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνει οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης που εμποδίζει το άτομο ή ένα ζευγάρι να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό ή με πόνους πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση και την πρόωρη εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες, οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπαρκή λίπανση κατά τη σεξουαλική επαφή, αδυναμία χαλάρωσης των κολπικών μυών για να επιτραπεί η σεξουαλική επαφή.

Let’s talk about sex

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χειρότερο μέρος για να συζητήσεις σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση, είναι στην κρεβατοκάμαρα, όπου είστε και οι δύο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Αντίθετα, συμβουλεύουν την εύρεση μιας «ουδέτερης περιοχής», όπου μπορείτε να είστε μόνοι.

Χωρίς καμία υπόδειξη ευθυνών, μίλα για τις ανησυχίες σου μέσα στο πλαίσιο της σχέσης.

Εάν ο σύντροφός σου, δεν γνωρίζει τι προκαλεί το πρόβλημα, αλλά αναγνωρίζει την ύπαρξή του, πρότεινε μια ιατρική εξέταση. Η χαμηλή λίμπιντο, είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αδιάγνωστης ιατρικής κατάστασης (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης). Ή η παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για τον προστάτη).

Εάν ο σύντροφός σου διστάζει να συζητήσει το θέμα, πρέπει να μην πάρεις τα πράγματα προσωπικά. Και οι δύο πρέπει να οικειοποιηθείτε το πρόβλημα ως ζευγάρι. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, μπορείς να φέρεις το θέμα στο φως και να χρησιμοποιήσεις τη διαδικασία για να ενισχύσεις, αντί να πληγώσεις, τη σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα (όπως άγχος στη δουλειά ή αίσθημα κούρασης), συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Επικεντρωθείτε στη σταδιακή αλλαγή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν χρειάζεται. Και μην διστάσεις να προτείνεις ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να είναι εξαιρετική για τη διδασκαλία των δεξιοτήτων διαχείρισης του άγχους και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων κατάθλιψης ή άγχους.

Επιπλέον, αφιέρωσε χρόνο στην συναισθηματική οικειότητα και τη φυσική εγγύτητα, καθώς προσπαθείτε να βρείτε μια μόνιμη λύση.