ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι αυτό που τελικά αναζητάμε στον ιδανικό σύντροφο και πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες μας;

Unsplash

Η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείσαι να φέρεις εις πέρας στη ζωή σου.

*Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Πώς γίνεται λοιπόν ένα από τα πιο ενστικτώδη συναισθήματα, αυτό της αγάπης, πολλές φορές δεν λειτουργεί σωστά και μας στέλνει σε επικίνδυνα μονοπάτια; Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των ανθρώπων που έρχονται να με επισκεφτούν είναι η αδυναμία τους να βρουν έναν σύντροφο που να πληροί 100% τις προσδοκίες τους.

Και ενώ στην αρχή φαίνονται ενθουσιασμένοι, με το τέλος του χρόνου μοιάζουν σαν ξύπνησαν από κάποιο κώμα, και διαμαρτύρονται πως ο σύντροφός τους είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο άνθρωπος είχε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά από την αρχή. Μπαίνοντας, όμως, σε μία σχέση βιαστικά και για τους λάθος λόγους, μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάτι που έχει δεδομένη ημερομηνία λήξης.

Τις ή τι πταίει λοιπόν; Το ψυχολογικό κενό που νιώθεις πως σου αφήνει ο σύντροφός σου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πιθανότερο είναι πώς το κουβαλάς μαζί σου από πολύ παλιά. Ίσως από την παιδική σου ηλικία κιόλας.

Όσα έζησες τότε διαδραματίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτά που ζεις τώρα, γιατί τα συναισθήματα που πήραμε από τους πρώτους ανθρώπους που αγαπήσαμε, τους γονείς μας, καθορίζουν σε μεγάλη έκταση ποιες είναι οι συναισθηματικές ανάγκες και τα κενά που καλούμαστε να αναπληρώσουμε στο μέλλον.

Όσο μεγαλώνουμε και οι σχέσεις μας διαπλέκονται έξω από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον οι ελλείψεις αυτές και τα ζητούμενα αλλάζουν αποδέκτη. Κάθε φορά που επενδύουμε συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο, είτε σύντροφο είτε φίλο, είναι σαν να ξαναμεγαλώνουμε μαζί του, ζητώντας την αναπλήρωση των αναγκών που έχουν παραμείνει ανικανοποίητες όταν ήμασταν παιδιά.

Αν μας έλειψε η αποδοχή, η ασφάλεια και ή αναγνώριση είναι το πρώτο που θα ζητήσουμε να λάβουμε από τον σύντροφό μας. Με όση περισσότερη αγάπη και κατανόηση μεγαλώσαμε, τόσο πιο σίγουροι και ολοκληρωμένοι νιώθουμε για να αναζητήσουμε όχι συναισθηματικά σωσίβια και «σανίδες σωτηρίας» για να μας συμπληρώσουν ή να μας προσδιορίσουν, αλλά ολοκληρωμένες οντότητες που θα σταθούν ισάξια στο πλευρό μας.

 

*Διαπιστευμένη lifecoach στο 3% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com

 

1. Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν.

2. Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.