ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα σνακ για την υγεία του εντέρου

Pexels

Στο σώμα μας συμβιώνουμε με περισσότερα από 40 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στο έντερό μας. Τα βακτήρια του εντέρου μας, γνωστά ως μικροχλωρίδα του εντέρου έχουν εξέχουσα σημασία για την υγεία μας, ενώ η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το είδος των βακτηρίων.

Η υγεία του εντέρου συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς, ακόμη και την ψυχική σου ευεξία. Ένας από τους καλύτερους, πιο θεμελιώδεις τρόπους για να φροντίσεις αυτό το μέρος του σώματός σου είναι μια υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου σου. Αντίθετα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά, μπορούν να βλάψουν την υγεία του εντέρου. Εμείς παρακάτω σου προτείνουμε μερικά απολαυστικά σνακ που είναι ιδανικά για την υγεία του εντέρου σου.

Τα καλύτερα σνακ για την υγεία του εντέρου Pexels

Αμύγδαλα

Η κατανάλωση μιας χούφτας με αμύγδαλα την ημέρα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή βουτυρικού, ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας που προάγει την υγεία του εντέρου. Επίσης, αυτός ο ξηρός καρπός μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματός και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Χούμους και καρότο

Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος προάγοντας τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Επίσης, τα καρότα συμπληρώνουν το χούμους, παρέχοντας μια επιπλέον ενίσχυση φυτικών ινών και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.

Ποπ κορν

Θεωρείται φαγητό ολικής άλεσης και βοηθά στο μεταβολισμό. Το ποπ κορν είναι φυσικά πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση και τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου σου. Ωστόσο, προτού ξεκινήσεις την κατανάλωσή του, είναι σημαντικό να βρεις μια υγιεινή συνταγή για να φτιάξεις ποπ κορν που μπορείς να απολαύσεις, χωρίς αυτή να περιέχει δυνητικά επιβλαβή για το έντερο συστατικά.

Πουτίγκα με σπόρους chia

Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου σου. Μερικοί άνθρωποι βάζουν σπόρους chia στο γιαούρτι ή το smoothie τους, αλλά μπορείς να κάνεις και μια νόστιμη πουτίγκα chia, επειδή μπορείς να την φτιάξεις νωρίτερα και να την αποθηκεύσεις για όταν χρειάζεσαι ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ.

Μπορείς να φτιάξεις πουτίγκα με σπόρους chia χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σου γάλα, γιαούρτι και γαρνιτούρες όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών και φρούτα.

Μήλο με βούτυρο ξηρών καρπών

Κόψε μερικά μήλα και επέλεξε το αγαπημένο σου βούτυρο ξηρών καρπών. Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και συγκεκριμένα πηκτίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ο συνδυασμός φετών μήλου με το αγαπημένο σου βούτυρο ξηρών καρπών μπορεί επίσης να φέρει περισσότερες φυτικές ίνες και υγιή λίπη, τα οποία είναι 2 θρεπτικά συστατικά που μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σου.