ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι χειρότερες στιγμές της ημέρας για να φας ένα σνακ

Pexels

Τα σνακ έχουν συχνά μια κακή φήμη, ειδικά όταν μιλάμε για ένα πρόγραμμα διατροφής που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια. Aντίθετα, τα σνακ είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς μπορούν να περιορίσουν τις λιγούρες και βοηθούν στη διαχείριση της πείνας.

Το μόνο που πραγματικά πρέπει να προσέχεις είναι το πότε και τι σνακ διαλέγεις, γιατί μια τεράστια σακούλα πατατάκια τα μεσάνυχτα σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα.

Οι καλύτερες στιγμές της ημέρας για ένα σνακ:  Το πρωί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πείνας και τις πιθανότητες για κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων. Γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, όσο νωρίτερα τρώμε, τόσο περισσότερο χρόνο έχουμε για να κάψουμε αυτή την ενέργεια.

Κάθε 4 ώρες

Ένας από τους πιο γνωστούς διατροφικούς κανόνες είναι ότι πρέπει να φροντίζεις να καταναλώνεις ένα μικρό γεύμα κάθε τέσσερις ώρες. Αν το στομάχι μας μείνει χωρίς φαγητό για περισσότερες από 4 ώρες, ο μεταβολισμός και το σάκχαρο πέφτουν. Μην ξεχνάς επίσης ότι όσο περισσότερες ώρες μένεις νηστική, τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες το επόμενο γεύμα σου να είναι μεγαλύτερο, επιβαρύνοντας τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες. Ως εκ τούτου, είναι πραγματικά καλή πρακτική να έχεις πάντα μερικά υγιεινά σνακ στη διάθεσή σου.

Μετά από μια έντονη προπόνηση

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και fitness, επιμένουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από κάθε μεγάλη και έντονη προπόνηση, να αναπληρώνεις την ενέργειά σου, καταναλώνοντας σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Πριν βγεις για φαγητό (αν πεινάς υπερβολικά)

Το να τρως έξω μπορεί να περιορίσει τις υγιεινές, διατροφικές σου επιλογές και να σε δυσκολέψει να αντισταθείς στους νόστιμους πειρασμούς. Γι’ αυτό οι ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιεινών σνακ, που ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, χωρίς περιττές θερμίδες.

Οι χειρότερες στιγμές της ημέρας για σνακ: Το μεσημέρι

Μια μελέτη από το The Journal of the American Dietetic Association διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τσιμπολογούν μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, τείνουν επίσης να τρώνε σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι προσθέτουν περισσότερες θερμίδες στη συνολική, ημερήσια πρόσληψη.

Πριν πας για ύπνο

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Tο φαγητό δεν «γίνεται λίπος» όταν πέφτεις για ύπνο αμέσως μετά. Στην πραγματικότητα, το να έχεις ένα μικρό σνακ όπως για παράδειγμα ένα φρούτο, πριν τον ύπνο είναι απολύτως εντάξει. Ωστόσο, αν συνηθίζεις να τσιμπολογάς αργά το βράδυ, εκεί μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.  Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο προσεκτικοί με τις επιλογές τους στο φαγητό αργά το βράδυ και να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα.