ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 καλύτερα μπαχαρικά για απώλεια βάρους

Pexels

Στις κουζίνες όλου του κόσμου, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να προσθέσουν χρώμα, γεύση και άρωμα στα φαγητά.

Tα μπαχαρικά έχουν επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες, προστατεύοντας και ενδεχομένως ανακουφίζοντας τα συμπτώματα από οξείες και χρόνιες παθήσεις. Ένα από τα όχι και τόσο προφανή οφέλη των μπαχαρικών για την υγεία; Η επίδρασή τους στην απώλεια βάρους.

Παρακάτω θα βρεις τα 5 κορυφαία μπαχαρικά που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, για να ενισχύσεις τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να τονώσεις το μεταβολισμό σου. Όλα αυτά φυσικά, ενώ κάνεις τα γεύματά σου πιο γευστικά.

Τα 5 καλύτερα μπαχαρικά για απώλεια βάρους Pexels

Τα καλύτερα μπαχαρικά για απώλεια βάρους

1. Πιπέρι καγιέν

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό και πικάντικο συστατικό του πιπεριού καγιέν, δίνοντας στο μπαχαρικό την χαρακτηριστική καυτερή του γεύση, καθώς και τα οφέλη για την υγεία μας. Η καψαϊκίνη βρίσκεται σε όλες τις πιπεριές πιπεριές. Όσο πιο καυτερή είναι μια πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη θα έχει.

Η καψαϊκίνη είναι γνωστό ότι στοχεύει το νευρικό σύστημα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κορεσμό και τη θερμογένεση, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός σας να παράγει θερμότητα από την καύση θερμίδων. Και τα δύο βοηθούν στην απώλεια βάρους.

2. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο γεύμα σου. Το ενεργό συστατικό του ονομάζεται πιπερίνη και το οποίο έχει βρεθεί ότι έχει ενισχυτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πιπερίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά το σωματικό βάρος και άλλους δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για τη γεύση, το ζωηρό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις θετικές της επιδράσεις. Η απώλεια βάρους είναι μία από αυτές.

Επιστημονική μελέτη με συμμετέχοντες υπέρβαρα άτομα, έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

4. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του μαϊντανού. Είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του. Προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιταχύνει την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

5. Κανέλα

Η κανέλα, ίσως το πιο διάσημο αρωματικό μπαχαρικό, παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης, ότι η κανέλα μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας. Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.