ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μπαχαρικό που δεν πρέπει να λείπει για κανένα λόγο από τη διατροφή σου

Pexels

Τα μπαχαρικά συνδέονται διαχρονικά με την υγεία των ανθρώπων. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, ήταν μάλιστα γνωστές, πολύ πριν από τη μαγειρική τους χρήση. Και ενώ η ποικιλία στα μπαχαρικά είναι πραγματικά ανεξάντλητη, όταν μιλάμε για οφέλη στην υγεία, ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, πραγματικά ξεχωρίζει. Drum roll please: Η κανέλα!

Πέρα από την αναμφισβήτητη νοστιμιά και το άρωμα,που χαρίζει σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές, τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει πολλά από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κανέλα. 

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις επτά από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους, δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου.

Pexels

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Η κανέλα είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών. Μάλιστα, η αντιοξειδωτική δράση της κανέλας είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι απίστευτα σημαντική, καθώς βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στις λοιμώξεις και να επιδιορθώσει τη βλάβη των ιστών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά της, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται με συνέπεια, για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

4. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Η ινσουλίνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρά σας. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα και να υποστηρίξει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

5.  Έχει αντιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση

Η κανέλα πιστεύεται ότι έχει πολλές φαρμακευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στη βοτανοθεραπεία. Η κινναμαλδεΰδη είναι η ουσία που δίνει στην κανέλα το άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, ενώ παράλληλα προστατεύει από τα προβλήματα που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Έχει επίσης αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

6. Μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

Καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, είναι πιο συχνές καθώς γερνάμε και χαρακτηρίζονται από προοδευτική εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, πρωτεΐνες δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο, με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι πρωτεΐνες αυτές, αρχίζουν να συσσωρεύονται, παρεμβαίνοντας στην κυτταρική δομή. Η κανέλα περιέχει ενώσεις που φαίνεται να αναστέλλουν τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστατευτική δράση της κανέλας σε ό,τι αφορά το Αλτσχάιμερ δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πλήρως, αλλά πιστεύουν ότι αν συμβεί αυτό, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της νόσου.

7. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μια κουταλιά της σούπας κανέλα περιέχει 20 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Δεν περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης ή λίπους, αλλά είναι πλούσια σε πολυάριθμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.