ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 διατροφικές συνήθειες που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σου

Pexels

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να μην έρχονται πάντα εύκολα στη ζωή μας, αλλά αν δώσουμε προτεραιότητα σε μερικές από αυτές, μπορεί να κάνουν θαύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τον μεταβολισμό μας. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει αργότερα.

Ένας υγιής, δυνατός μεταβολισμός, βοηθά τη συνολική λειτουργικότητα του σώματος. Διασπά τα θρεπτικά συστατικά από τα καθημερινή μας διατροφής, χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τις θερμίδες και δεν τις αποθηκεύει ως λίπος χωρίς λόγο.

Είτε θέλεις να χάσεις βάρος, είτε απλώς να το συντηρήσεις, είναι σημαντικό να διατηρήσεις έναν ενεργό μεταβολισμό. Συνιστάται να έχεις έναν γρήγορο και καλά λειτουργικό μεταβολισμό. Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός δυσλειτουργικού μεταβολισμού μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Αν είσαι συνεχώς κουρασμένη, λαχταράς υδατάνθρακες και ζάχαρη, έχεις πρόβλημα να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου, έχεις δυσκοιλιότητα ή ακανόνιστες περιόδους, τότε ο μεταβολισμός σου μπορεί να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αν και αυτά είναι κοινά συμπτώματα, έχε κατά νου ότι μπορεί επίσης να είναι παράγοντες άλλων προβλημάτων υγείας. Καθώς σχεδιάζεις τα γεύματά σου, δοκίμασε τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, ώστε το σώμα σου να μην χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά κάθε μέρα.

Οι 5 διατροφικές συνήθειες που θα απογειώσουν το μεταβολισμό σου Pexels

Δυνατός μεταβολισμός με τα σωστά σνακ

Τα σνακ δεν είναι ο εχθρός. Ίσα ίσα που η επιλογή του τι αποφασίζεις να τσιμπολογήσεις, μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του. Ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνες, αντί για ένα μπολ με υδατάνθρακες, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ το σώμα είναι σε ηρεμία και όταν κοιμάσαι. Για παράδειγμα, μετά την κατανάλωση ενός στήθους γαλοπούλας 300 θερμίδων, περίπου 90 από αυτές τις θερμίδες θα καούν κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν το σώμα σας διασπά τις πρωτεϊνούχες τροφές, ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από ότι όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Καθώς το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες από τα σνακ πρωτεΐνης, ο μεταβολισμός μπορεί φυσικά να διασκορπίσει αυτές τις θερμίδες ως πηγή ενέργειας, με ταχύτερους ρυθμούς.

Μην τρως πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Εκτός από το ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, όταν τρώμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ρίχνουμε άμεσα τα επίπεδα ενέργειάς μας. Ξεκίνα με μικρότερες μερίδες. Αν ακόμα πεινάς, μπορείς πάντα να συμπληρώσεις το πιάτο σου. Όταν τρως μεγάλα, λιπαρά, πλούσια σε θερμίδες γεύματα, θα κάψεις λιγότερες θερμίδες, ειδικά αν δεν κινείσαι πολύ. Πράγμα που αδρανοποιεί το μεταβολισμό σου. Βασικά, εάν ο μεταβολισμός σου δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, θα ρίξει ρυθμούς, επειδή δουλεύει δύο φορές πιο σκληρά για να διασπάσει μια τόσο μεγάλη ποσότητα θερμίδων.

Δυνατός μεταβολισμός με τις σωστές θερμίδες

Η κατανάλωση αρκετών θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας τροφοδοτεί το σώμα μας και βοηθά στη διατήρηση ενός δυνατού μεταβολισμού. Αλλά αν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα και παρ’ όλα αυτά, δεν χάνεις βάρος, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο μεταβολισμός σου δεν λειτουργεί με την ισχύ που θα έπρεπε. Η παράλειψη γευμάτων και η απώλεια ζωτικών θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιβραδύνει τον μεταβολισμό, αναγκάζοντάς τον να συγκρατεί θερμίδες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε το σώμα να συνεχίσει να λειτουργεί. Εάν καταναλώνεις αρκετά γεύματα και σνακ, ο μεταβολισμός σου θα λειτουργεί σταθερά, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Πες «ναι» στα φυλλώδη λαχανικά

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους. Η κατανάλωση τους, μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη καλύτερης πέψης. Πράγμα που με τη σειρά του, ενισχύει το μεταβολισμό. Η συμπερίληψη περισσότερων λαχανικών στα καθημερινά γεύματα υποστηρίζει τη μεταγευματική κατάσταση του μεταβολισμού, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτό δημιουργεί έναν απρόσκοπτα λειτουργικό μεταβολισμό, επειδή τα φυλλώδη πράσινα παράγουν υγιή επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα, τα οποία μπορούν εύκολα να αναλυθούν σε μορφές ενέργειας.

Δυνατός μεταβολισμός με μειωμένες ποσότητες αλκοόλ

Όταν το αλκοόλ είναι μέρος της διατροφικής εξίσωσης, καταστέλλει το μεταβολισμό και διεγείρει την όρεξη. Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα αφομοιώνει το αλκοόλ και όχι το φαγητό. Κατά συνέπεια οι υπερβολικοί υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μπορεί να αποθηκευτούν ως λίπος. Το να απολαμβάνεις ένα- δυο ποτηράκια, με φίλους είναι απολύτως εντάξει. Απλώς πρέπει να μετράς τα ποτηράκια. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποτελείται από δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα, για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο, για τις γυναίκες.