ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Πώς επιδρά η μουσική στο πόσο σωστά γυμναζόμαστε

Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι η μουσική στα αυτιά μας μας δίνει ένα έξτρα boost, είτε πάμε για τρέξιμο είτε κάνουμε διάδρομο στο γυμναστήριο. Σε διάφορες σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η μουσική είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για γυμναστική, τη στιγμή που σκέφτεται «σιγά μη σηκωθώ τώρα από τον καναπέ».

 

Οι δύο σημαντικές επιδράσεις της μουσικής

Σου αποσπά την προσοχή από το πόσα χιλιόμετρα πρέπει να καλύψεις ή από το πόσο «σκληρά» θέλεις να γυμναστείς. Κάνεις focus στη μουσική που ακούς και όχι στο πόσα σετ πρέπει να κάνεις για να κάψεις το λίπος της κοιλιάς.

Σε διεγείρει, σε κρατά ξύπνια και κρατά τη ροή της αδρεναλίνης σε υψηλά επίπεδα. Και όταν έχεις μέσα σου πολύ δυνατά συναισθήματα που δεν εκδηλώνεις, η γυμναστική υψηλής έντασης (με τη βοήθεια της μουσικής) σε βοηθά να εκφραστείς.

Κυτταρίτιδα: Οι 3 ασκήσεις που την καταπολεμούν

Η σημασία της ποιότητας του ήχου

Μία πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του ήχου ενισχύει την επίδραση της μουσική στις επιδόσεις μας. Αυτό που απεδείχθη είναι ότι όταν ακούμε μουσική από ηχεία ή ακουστικά υψηλής ποιότητας υπάρχει σημαντική αύξηση των θετικών συναισθημάτων σε σχέση με τη γυμναστική. Σωματικά δε, υπήρξε αύξηση (2%) στο συνολικό αποτέλεσμα της άσκησης συγκριτικά με τη χαμηλή ποιότητα ήχου, αλλά και αύξηση 4% συγκριτικά με την απουσία μουσικής.

Το είδος της μουσικής

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος που επηρεάζει αποδεδειγμένα την απόδοσή μας. Σε γενικές γραμμές, ξέρεις ότι η έντονη χορευτική μουσική σε βοηθά στο τρέξιμο και η ορχηστρική μουσική είναι κατάλληλη για διάβασμα και χαλάρωση. Τα γούστα όμως ποικίλουν και μπορεί  να λειτουργεί το αντίστροφο στη δική σου περίπτωση. Όπως φαίνεται, η ποιότητα του ήχου είναι πολύ πιο σημαντική.