ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε τα πατατάκια παύουν να είναι ένα «αθώο» σνακ

Pexels

Όταν θέλεις ένα γρήγορο σνακ ή χρειάζεσαι κάτι για να συνοδέψεις ένα burger ή ένα hot dog, τίποτα δεν ακούγεται καλύτερo από τα πατατάκια. Αν και τίποτα δεν μπορεί να επιβαρύνει τη διατροφή σου, αν το καταναλώνεις με μέτρο και μία φορά στο τόσο, τα πατατάκια μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία ανεπιθύμητων παρενεργειών, όταν καταναλώνονται αλόγιστα.

Τσιπς, πατατάκια και άλλα σνακ 

Μια συνηθισμένη σακούλα πατατάκια, περιέχει αρκετό λίπος και αλάτι για να αποτρέψει οποιονδήποτε προσέχει τη διατροφή τού ή προσπαθεί να χάσει βάρος. Ωστόσο, αυτό το σνακ, όταν υπερκαταναλώνεται, μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει τη σιλουέτα σου, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες για διάφορα προβλήματα υγείας.

Πατατάκια Pexels

Τα πατατάκια απειλούν την υγεία των δοντιών σου

Μπορεί να είναι νόστιμα και να τους έχεις αδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής σου. Ένα πράγμα που μπορεί να μην γνωρίζεις, είναι ότι τα πατατάκια σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση τερηδόνας. Αυτό συμβαίνει από βακτήρια στο στόμα που ζυμώνουν διατροφικούς υδατάνθρακες. Τα πατατάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδρολυμένο άμυλο (διασπασμένοι υδατάνθρακες). Το επεξεργασμένο αυτό σνακ, κολλάει στα δόντια, μειώνοντας το pH του στόματος, το οποίο επιτρέπει στα βακτήρια να ζυμωθούν. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ αξιολογεί τα πατατάκια ως μία ριψοκίνδυνη τροφή για την υγεία των δοντιών, λόγω του ότι μπορούν να κολλήσουν σε σχισμές, προκαλώντας παρατεταμένη βλάβη.

Πιθανή πηγή καρκινογόνων ουσιών

Η υπερκατανάλωση αυτού του σνακ, σε εκθέτει όμως και σε ένα πιθανό καρκινογόνο που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου και σε ορισμένους περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Winchester, αυτό το άοσμο, άγευστο καρκινογόνο, συνήθως χρησιμοποιείται ως χημικό για να βοηθήσει στη διατήρηση των τροφίμων, αλλά εμφανίζεται φυσικά, όταν οι πατάτες τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα τηγανητά προϊόντα πατάτας, είναι μια από τις πιο κοινές πηγές ακρυλαμιδίου. Ορισμένες μελέτες, υποδηλώνουν ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο στα τηγανητά πατατάκια, μπορεί να είναι πηγή καρκινογόνων ουσιών στη διατροφή.

Επιστήμονες σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μαγείρεμα πατάτας σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως αποτέλεσμα ένα προϊόν με σημαντικό αριθμό ακρυλαμιδίων. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να συνδέσουν οριστικά αυτή τη χημική ουσία με μια ποικιλία καρκίνων, αλλά η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει ότι άλλα συστατικά σε μια σακούλα πατατάκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο, καθιστώντας αυτό το σνακ ιδιαίτερα ύπουλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.