ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 30

Pexels

Έκτακτες ειδήσεις: Οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 30, είναι οι ίδιες κακές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να είχες, μεταξύ 11 και 22 ετών. Πίτσα για πρωινό, σακούλες με πατατάκια για βραδινό. Το πρόβλημα είναι ότι, από την ηλικία 30 ετών και μετά, το σώμα, τα κύτταρα, ο μεταβολισμός και όλη σου η ζωή είναι (έκπληξηηη) διαφορετική.

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες με την ηλικία 

Οι 6 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 30 Pexels

Ως παιδί, ήταν πολύ πιο εύκολο να κάψες όλες αυτές τις έξτρα θερμίδες που κατανάλωνες. Ως ενήλικας, πιθανότατα είσαι πολύ λιγότερο σωματικά δραστήρια, κάνεις πολλά περισσότερα στην καθημερινότητά σου και αντιμετωπίζεις πολλούς περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες. Εξαιτίας όλων αυτών, η διατροφή, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο για τη συνολική υγεία και ευεξία σου. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, ακολουθούν έξι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 30 και που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή.

Διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 30

1. Λιχουδιές χωρίς μέτρο

Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι πρέπει να στερηθείς τις αγαπημένες σου λιχουδιές. Ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό, μία στο τόσο, δεν πρόκειται να σου προκαλέσει διαβήτη. Αλλά ένα κομμάτι τούρτας εδώ, ένα παγωτάκι παραπέρα και μια σοκολάτα για σνακ, μπορεί να στείλει το σάκχαρό σου στην προδιαβητική ζώνη. Τοποθέτησε τα διατροφικά σου μοτίβα στη μεγάλη εικόνα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσεις πιθανές, ανθυγιεινές, διατροφικές συνήθειες, είναι να παρακολουθείς όλα όσα πίνεις και τρως, μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone σου ή σε ένα σημειωματάριο. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, θα παρατηρήσεις διατροφικές συνήθειες από τις οποίες μπορεί να θέλεις να αρχίσεις να αποφεύγεις.

2. Ροφήματα με ζάχαρη

Μεγάλες μελέτες δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών και αύξησης βάρους και αυξημένου κινδύνου ασθένειας. Ξεκίνα σταδιακά να λες «όχι» στα ποτά που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη. Φρόντισε απλά να πίνεις νερό.

3. Φαγητό χωρίς σκέψη

Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix, χωρίς να συνειδητοποιήσεις ότι μέχρι το τρίτο επεισόδιο, έφαγες ένα οικογενειακό παγωτό. Συχνά επίσης, αποκτάμε τη συνήθεια να τρώμε αλόγιστα όταν είμαστε υπό πίεση. Το να αναζητάς τροφή για να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας, είναι μια κοινή συνήθεια που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής. Η λύση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αναγνωρίζεις πότε είσαι αγχωμένος. Το φαγητό πρέπει να το απολαμβάνεις, όχι απλά να μπαίνει στο στόμα.

4. Παράλειψη γευμάτων

Το να παραλείπεις γεύματα για να χάσεις βάρος ή να ακολουθείς υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες, είναι κάτι που θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Πρόκειται για διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη βλάβη εις βάρος του βραχυπρόθεσμου κέρδους. Η απώλεια βάρους θα είναι κυρίως απώλεια υγρών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της συνήθους άρνησης φαγητού, είναι να εμπλακούμε σε δίαιτα γιο-γιο. Κάτι που βάζει μέρος του εγκεφάλου να μπει σε λειτουργία επιβίωσης, μειώνοντας συνολικά το μεταβολικό ρυθμό.

 

5. Αγνοείς τις λιγούρες

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πολεμάς τις λιγούρες σου. Είναι πολύ ισχυρές για τις αγνοήσεις. Δώσε στον εαυτό σου άδεια να ικανοποιήσει μια λιγούρα. Όταν γίνεσαι πολύ αυστηρή και προσπαθείς να καταστείλεις τις λιγούρες, θα το παρακάνεις αργότερα. Υπάρχει μια τεχνική για να ικανοποιήσεις μια λιγούρα, χωρίς υπερκατανάλωση τροφής: Ενσυνειδητότητα. Να απολαμβάνεις τη στιγμή και τη λιχουδιά σου.

6. Εύκολες και γρήγορες αποφάσεις

Το να αποφασίζεις τι θα φας όταν δεν έχεις χρόνο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη διατροφή σου. Αν περιμένεις μέχρι να πεινάσεις, για να αποφασίσεις τι θα φας, αναπόφευκτα θα καταλήξεις να επιλέξεις τη γρήγορη λύση. Fast food και επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αντίδοτο για αυτήν την ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια, είναι ο προγραμματισμός.

Χρειάζεται γνώση και χρόνος για να αλλάξει κανείς τις διατροφικές συνήθειές του, σε ένα που υγιεινό μοτίβο. Πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τους κινδύνους κατανάλωσης πολλών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, πριν καταβάλεις προσπάθεια να καταναλώνεις πιο υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ωμέγα-3 λιπαρά. Ο προγραμματισμός, βοηθά επίσης να ελέγξεις τις μερίδες σου.