ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να ξυρίζεσαι και tips για να το κάνεις σωστά

Pexels

Ξεκινάμε από τα βασικά: Το σώμα σου σού ανήκει και μπορείς να κάνεις με αυτό Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ! Η τριχοφυΐα στο σώμα, είναι απολύτως φυσιολογική και το αν θες ή όχι να κάνεις αποτρίχωση, laser, ή να ξυρίζεσαι, είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου επιλογή.    

 

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το πόσο συχνά πρέπει να ξυρίζεσαι. Σε κάθε περίπτωση, αν το ξύρισμα είναι ο δικός σου τρόπος, για να απαλλαγείς από τις τρίχες στο σώμα σου, θα πρέπει να ξέρεις πώς μπορείς να αποφύγεις ερεθισμούς και να προστατέψεις την υγεία της επιδερμίδας σου.

Πόσο συχνά πρέπει να ξυρίζεσαι Pexels

Το σωστό ξύρισμα, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή εξανθημάτων, ξηρότητας και ενόχλησης που προκαλούνται από το ξύρισμα. Οι τρίχες μεγαλώνουν μέσα σε θύλακες της επιδερμίδας. Το μέρος που μπορούμε να δούμε, αποτελείται από νεκρά κύτταρα κερατίνης. Η τριχοφυΐα πραγματοποιείται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τους θύλακες, τροφοδοτούν τη ρίζα της τρίχας. 

Πόσο συχνά πρέπει να ξυρίζεσαι;

Όπως είπαμε παραπάνω, δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο συχνά χρειάζεται να ξυρίζεσαι. Για κάθε άνθρωπο, ο ρυθμός που αναπτύσσονται οι τρίχες στο σώμα, είναι διαφορετικός. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι, ωστόσο, είναι ότι πιθανότατα δεν χρειάζεται να ξυρίζεσαι κάθε μέρα. Τα ξυράφια δεν κόβουν απλώς τρίχες, αλλά παίρνουν μαζί τους ένα στρώμα κυττάρων δέρματος, κάθε φορά που περνάς τη λεπίδα στο δέρμα σου. 1-2 μέρες χωρίς ξύρισμα, θα επιτρέψει στην επιδερμίδα σου να επουλωθεί.

Συμβουλές για σωστό ξύρισμα

Αν ξυρίζεσαι με σωστό τρόπο, το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο. Επίσης, θα αποτρέψεις ερεθισμούς και θα μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης.

  • Μην μοιράζεσαι το ξυραφάκι σου

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το ξυραφάκι γλιστράει στην επιδερμίδα σου, στην πραγματικότητα δημιουργεί μικροσκοπικά κοψίματα στην επιφάνεια του και μαζεύει βακτήρια. Η χρήση του ξυραφιού με κάποιον άλλον, σημαίνει ότι μοιράζεστε βακτήρια και ίσως ακόμη και αίμα. Πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

  • Ενυδάτωσε το δέρμα σου

Χρησιμοποίησε ένα τζελ ή μια κρέμα ξυρίσματος ή, τουλάχιστον, βρέξε το δέρμα σου με ζεστό νερό πριν το ξύρισμα. Αυτό βοηθά το ξυράφι να λειτουργεί καλύτερα και επίσης μειώνει τους ερεθισμούς.

  • Κάνε απολέπιση πριν το ξύρισμα

Χρησιμοποίησε ένα scrub δέρματος ή απλά ένα σφουγγάρι ή λούφα. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος πριν το ξύρισμα, δίνει μια πιο ομοιόμορφη επιφάνεια και σε βοηθά να ξυριστείς πιο κοντά στη ρίζα του θύλακα της τρίχας.

  • Μην ξυρίζεσαι πάνω από μια πληγή, κόψιμο ή εξάνθημα

Το ξύρισμα πάνω από το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του. Μπορεί επίσης να εισάγει βακτήρια στην περιοχή, οδηγώντας σε μόλυνση.

  • Ξυρίσου προς την κατεύθυνση που αναπτύσσονται οι τρίχες σου

Αυτό μειώνει επίσης τους ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

  • Άλλαζε συχνά το ξυραφάκι σου

Φυσικά αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά το φροντίζεις. Οποιαδήποτε ίχνος σκουριάς ή θαμπάδας, είναι σημάδι ότι θα πρέπει να πεταχτεί αμέσως.

Πώς να ξυρίσεις τα πόδια σου

Πριν ξυρίσεις τα πόδια σου, χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι ή μια λούφα για απολέπιση. Στη συνέχεια κάνε αφρό, χρησιμοποιώντας τζελ ή κρέμα ξυρίσματος. Ξύρισε τα πόδια σου, κάνοντας μια μεγάλη κίνηση τη φορά, ακολουθώντας τη φορά που μεγαλώνουν οι τρίχες σου. Μετά το ξύρισμα, χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμα, για να μειώσεις τις πιθανότητες για ερεθισμούς.

Πώς να ξυρίσεις την ηβική περιοχή

Το ξύρισμα της ηβικής περιοχής πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από άλλες περιοχές. Οι άνθρωποι που ξυρίζουν τις ηβικές τρίχες, έχουν σύμφωνα με σχετική έρευνα, 80% πιθανότητες να εμφανίσουν φαγούρα ως παρενέργεια. Πριν το ξύρισμα, μείνε στο ντους 5-10 λεπτά με ζεστό νερό. Αυτό θα μαλακώσει τις τρίχες, διευκολύνοντας το ξύρισμα. Μετά το ξύρισμα, ξέπλυνε τυχόν περίσσεια σαπουνιού ή κρέμας ξυρίσματος για να αποφύγεις ερεθισμούς.

Πώς να ξυρίζεσαι στις μασχάλες

Το δέρμα κάτω από τις μασχάλες, είναι μια ακόμα ευαίσθητη περιοχή, επομένως είναι σημαντικό να ξυρίζεσαι προσεκτικά και αργά. Ξύρισε την περιοχή μετά από λίγο λεπτά στο ντους με ζεστό και αφού έχεις καθαρίσει καλά την επιδερμίδα. Κράτησε το δέρμα τεντωμένο και ξύρισε τις μασχάλες σου, προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες.