ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να ουρούμε μέσα στη μέρα;

Toilet Paper iStock

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεσαι την τουαλέτα σε καθημερινή βάση, δεν είσαι μόνη. Η συχνότητα ούρησης, είναι στην πραγματικότητα ένας σημαντικός δείκτης της γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη την ενήλικη ζωή.

Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να ουρούμε μέσα στην ημέρα;

Πόσο συχνά πρέπει να ουρούμε καθημερινά; Pexels

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι που αντικειμενικά να θεωρείται «φυσιολογικό». Γενικά, ωστόσο, η ούρηση μεταξύ 4 και 10 φορές την ημέρα θεωρείται υγιής, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την τουαλέτα, μεταξύ 6 και 7 φορών την ημέρα.

Ο αριθμός των φορών που ουρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν εσύ πηγαίνεις 5 φορές τουαλέτα την ημέρα, ενώ ο σύντροφός σου επισκέπτεται το μπάνιο τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα. Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι οι ξαφνικές αλλαγές στη συχνότητα, οι οποίες, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, θα μπορούσαν να προκληθούν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, υπερδραστήρια κύστη, αδιάγνωστο διαβήτη, μη φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα, διαβήτη, πέτρες στα νεφρά ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Εάν ξαφνικά παρατηρήσεις ότι πηγαίνεις στην τουαλέτα 12 φορές την ημέρα, αντί για 5 ως συνήθως, καλό θα ήταν να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή, για να μάθεις τί μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την αλλαγή.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά ουρούμε

Το πόσο συχνά ουρούμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

Πόσο πίνουμε

Αυτό είναι αρκετά προφανές, αλλά πιθανότατα θα παρατηρήσεις ότι όταν αυξάνεις την κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα, επισκέπτεσαι πιο συχνά την τουαλέτα. Και αντίστροφα.

Τι πίνουμε

Δεν έχουν όλα τα υγρά που καταναλώνουμε την ίδια δράση στον οργανισμό μας. Το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη μπορεί να έχουν ισχυρότερη διουρητική δράση, σε σχέση με άλλα ποτά, όπως το νερό ή διάφοροι χυμοί φρούτων.

Η ηλικία μας

Δεν είναι μόνο τα νιάτα που χαραμίζονται στους νέους. Οι νέοι επίσης, δεν πηγαίνουν τόσο συχνά τουαλέτα, ειδικά στη μέση της νύχτας. Σύμφωνα με το WebMD, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη ποσότητα από την ορμόνη που βοηθά στη συγκέντρωση των ούρων, ώστε να μπορούμε να τα κρατήσουμε μέχρι το πρωί. Το αποτέλεσμα; Περισσότερες και συχνότερες, επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την υπέρταση, έχουν διουρητική δράση, ακριβώς προκειμένου να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση στο αίμα.

Εγκυμοσύνη

Ανάμεσα στις δεκάδες αλλαγές που βιώνει το γυναικείο σώμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι μία από αυτές. Τυπικά, στο πρώτο τρίμηνο, μια αύξηση των ορμονών προγεστερόνης και χοριακής γοναδοτροπίνης, προκαλεί αυξημένη συχνότητα ούρησης, η οποία μπορεί να εξαντληθεί καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η ουρολοίμωξη είναι μια κοινή πάθηση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα ούρησης. Μια ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για ούρηση, ακόμα κι αν η ουροδόχος κύστη είναι άδεια.

Ορισμένες τροφές και ροφήματα

Ορισμένες τροφές ή συμπληρώματα είναι φυσικά διουρητικά και μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα υγρών που αποβάλλει το σώμα μας. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται:

  • Ο μαϊντανός
  • Το σέλινο
  • Το καρπούζι
  • Τα σταφύλια
  • Τα μούρα
  • Το πράσινο και μαύρο τσάι
  • Ο καφές