ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τελικά;

Pexels

Το καθημερινό μπάνιο είναι για πολλούς, αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας τους. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνει κανείς μπάνιο. Τελικά τι ισχύει; 

Τι ισχύει γύρω από το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο 

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Pexels

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά το καθημερινό μπάνιο, μπορεί να είναι κακό για το δέρμα. Μερικοί δερματολόγοι συνιστούν ντους κάθε δεύτερη μέρα ή δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλοί κάνουν ντους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, είτε το πρωί είτε το βράδυ πριν τον ύπνο. Ανάλογα με την ημέρα και το επίπεδο δραστηριότητάς, μπορεί τα ντους μπορεί να είναι δύο ή τρία την ημέρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντική προτεραιότητα έχει η προσωπική υγιεινή του καθενός. Αλλά ενώ πολλοί απολαμβάνουν το καθημερινό ντους, σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να είναι μέρος της ρουτίνας τους. Συνεχίζεις να αμφιβάλλεις για το κατά πόσο μπορείς να παραλείψεις το καθημερινό ντους και να παραμείνεις καθαρή; Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Mπορεί να το παρακάνεις με το μπάνιο;

Η παραπάνω σύσταση από τους δερματολόγους δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθείς γενικά τη ρουτίνα του μπάνιου. Το δέρμα σου είναι διαφορετικό από οποιουδήποτε άλλου και οι ανάγκες του μπορεί να αλλάζουν από εποχή σε εποχή.

Για παράδειγμα, μπορεί η επιδερμίδα σου να είναι πιο ξηρή το χειμώνα, οπότε τα πολλά ντους μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ξηρότητα. Ωστόσο, καθημερινό μπάνιο το καλοκαίρι μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά το δέρμα σου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αυστηροί ή απόλυτοι κανόνες για το πόσο πολύ είναι υπερβολικά πολύ, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το σώμα σου και τι μπορεί να ανεχθεί η δική σου επιδερμίδα.

Εάν το παρακάνεις με το μπάνιο, μπορεί να εμφανίσεις:

 • φαγούρα
 • ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα
 • εξάρσεις δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση
 • ξηρά, εύθραυστα μαλλιά

Εάν δεν θες να χάσεις το καθημερινό σου ντους, οι ειδικοί επιμένουν πως ένα είναι αρκετό.

Το καθημερινό μπάνιο μπορεί να γίνει η κύρια αιτία που το δέρμα σου χάνει τα φυσικά έλαια του, οδηγώντας σε ερεθισμό και ξηρότητα. Επίσης, τα πολλά ντους μπορεί να ξεπλύνουν τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις. Ωστόσο, η υγεία του δέρματος δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνεις λιγότερα ντους. Το ντους καταναλώνει πολύ νερό, αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνεις πόσο.


Εξοικονόμηση νερού

Μειώνοντας τον αριθμό των ντους σου, μπορεί να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση νερού στο σπίτι σου. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις πολύτιμους πόρους, αλλά θα μειώσεις και τον λογαριασμό του νερού.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνεις μπάνιο;

Και ενώ μπορεί να το παρακάνεις με τα ντους, μπορείς επίσης να μην κάνεις όσα πρέπει. Έτσι, αν και λιγότερα ντους μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος, θα πρέπει πάντα να έχεις κατά νου την προσωπική σου υγιεινή. Οι ιδρωτοποιοί αδένες καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος και παράγουν ιδρώτα, όταν ζεσταίνεσαι, όταν είσαι αγχωμένη, σωματικά δραστήρια ή υπάρχουν ορμονολογικοί λόγοι. Ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος, μέχρι να συνδυαστεί με βακτήρια που υπάρχουν συνήθως στο δέρμα.

Μια παράλειψη ντους, πιθανότατα δεν θα προκαλέσει κακοσμία, ειδικά αν δεν έχεις γυμναστεί. Ωστόσο, η μυρωδιά του σώματος είναι αναπόφευκτη όσο περισσότερο μένεις χωρίς μπάνιο, ιδιαίτερα στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Φυσικά, ο κίνδυνος κακοσμίας, δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνεις ντους ή μπάνιο τακτικά. Η κακή υγιεινή, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, ρύπων και ιδρώτα στο δέρμα σου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακμή και πιθανώς να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα και το έκζεμα.

Τα περιορισμένα μπάνια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο δέρμα. Τα κακά βακτήρια στο δέρμα αυξάνουν τον κίνδυνο για δερματικές λοιμώξεις. Το μπάνιο αφαιρεί επίσης τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Χωρίς συχνά μπάνια, αυτά τα κύτταρα μπορεί να κολλήσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση. Η επανέναρξη της καλής υγιεινής μπορεί να διορθώσει αυτήν την κατάσταση.

 

 

 

Tips για ένα σωστό μπάνιο

Μερικές συμβουλές για να κάνεις σωστά μπάνιο και να προστατέψεις το δέρμα σου:

 • Κάνε μόνο ένα ντους την ημέρα (κάθε δεύτερη μέρα, αν είναι δυνατόν). Πλύνε το πρόσωπο, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.
 • Μην κάνεις ντους με καυτό νερό. Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό.
 • Περιόρισε τα ντους σε 5 έως 10 λεπτά.
 • Χρησιμοποίησε ένα απαλό σαπούνι ή καθαριστικό και φρόντισε να ξεβγαλθείς πριν βγεις από το ντους.
 • Μην τρίβεις την επιδερμίδα σου με την πετσέτα. Στέγνωσέ το για να διατηρήσεις την υγρασία.
 • Απέφυγε τα καθαριστικά και τα σαπούνια με αρώματα ή τα αποσμητικά. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σου.
 • Χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα στο σώμα και το πρόσωπο, μετά από κάθε ντους ή μπάνιο.