ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: Πώς να αντιμετωπίσεις την πιο κοινή καλοκαιρινή λοίμωξη

Pexels

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή για πολλούς εκεί έξω, ωστόσο, είναι η εποχή που κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας. Τα ηλιακά εγκαύματα από έκθεση χωρίς προστασία, το κολύμπι σε ακατάλληλες παραλίες, η έξαρση από μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, είναι μερικοί από αυτούς. Ένας άλλος εξίσου κοινός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν ειδικά οι γυναίκες, πιο συχνά το καλοκαίρι, είναι οι ουρολοιμώξεις.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται σε θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός αυξάνεται το καλοκαίρι. Σχετική μελέτη παρατηρεί μια αύξηση 15% στις διαγνωσμένες περιπτώσεις ουρολοίμωξης, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και ενώ οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών (περίπου το 50% εμφανίζουν μία σε κάποια στιγμή της ζωής τους), εμφανίζονται και στους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη στην παραλία ή την πισίνα. Ας δούμε γιατί.

Ουρολοίμωξη: Πώς να αντιμετωπίσεις την πιο κοινή καλοκαιρινή λοίμωξη Pexels

Ουρολοίμωξη: Το καλοκαίρι είναι η εποχή αιχμής για τα βακτήρια

Οι ουρολοιμώξεις είναι αποτέλεσμα βακτηρίων που αναπτύσσονται στα ούρα, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν τόσο το ανώτερο, όσο και το κατώτερο, ουροποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες (τους αγωγούς μεταξύ των νεφρών και της ουροδόχου κύστης), την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Συνηθέστερα, οι ουρολοιμώξεις επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και προκαλούν κάψιμο και κνησμό.

Οι παράγοντες που ευνοούν την ουρολοίμωξη

Πολλοί είναι οι παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, όπως το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο είναι πιο πιθανό να καεί, το ουροποιητικό μας σύστημα είναι πιο πιθανό να εκτεθεί σε βακτήρια το καλοκαίρι. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται:

Διψασμένα κορμιά

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο και το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα υγρά για να απομακρύνει από τον οργανισμό μας τα βακτήρια, τα απόβλητα και τις τοξίνες. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, που διευκολύνει την εφίδρωση, τα βακτήρια που μένουν στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Κρατά πάντα ένα μπουκάλι νερό κοντά σου. Αν ιδρώνεις πολύ, φρόντισε να αναπληρώνεις το νερό που χάνεις.

Ένα θερμό καλωσόρισμα

Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και αυτό περιλαμβάνει την σεζλόνγκ στην παραλία και το βρεγμένο σου μαγιό. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, επειδή έχουν μικρότερη ουρήθρα και επομένως μικρότερη απόσταση για τα βακτήρια να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη. Ένα υγρό μαγιό, συμβάλλει στο υγρό περιβάλλον στο οποίο αναπαράγονται τα βακτήρια.

Σεξ και ουρολοίμωξη

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη, εάν η ουρήθρα έρθει σε επαφή με βακτήρια από την περιοχή των γεννητικών οργάνων του συντρόφου. Και σε αυτή την περίπτωση, η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού, αυξάνουν τον κίνδυνο. Φρόντισε να πας τουαλέτα αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή και πιες ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να καθαρίσεις το ουροποιητικό σύστημα.

Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις ουρολοίμωξη

Ακόμη και με αυτά τα μέτρα πρόληψης, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε ουρολοιμώξεις. Όσο μεγαλώνουμε, για παράδειγμα, το σώμα μας τείνει να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνη ούρηση με αίσθηση «καψίματος»
  • Αίσθηση ότι θέλεις να πας τουαλέτα συχνά
  • Μικρές ποσότητες ούρων, παρά το ότι αισθάνεσαι έντονα την ανάγκη να πας τουαλέτα
  • Θολά, με άσχημη οσμή ή αίμα ούρα
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Πυρετός και ρίγη
  • Ναυτία και έμετος
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και στο πλάι

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη;

Τα καλά νέα είναι ότι παρά την ενόχληση, οι ουρολοιμώξεις συνήθως δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Ωστόσο, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, έτσι ώστε η λοίμωξη να μην προχωρήσει στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, είναι η λήψη άφθονων υγρών. Φροντίστε να πίνετε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα ώστε να «καθαρίσει» το ουροποιητικό από τα μικρόβια. Παράλληλα, ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλέον, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και ειδικότερα τα cranberries, που αποτρέπουν την εγκατάσταση των μικροβίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά

Επειδή οι ουρολοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν στους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, παρουσιάζουν την πιθανότητα περίπλοκων παρενεργειών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οξείες και χρόνιες νεφρικές λοιμώξεις, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και στένωση της ουρήθρας (στους άνδρες). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια ουρολοίμωξη μπορεί να απαιτεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Επομένως, αν εμφανίζεις συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή, χωρίς καθυστέρηση.