ΥΓΕΙΑ

10 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις το αλκοόλ

Pexels

Οι περισσότεροι θα απολαύσουμε ένα ποτήρι αλκοόλ, είτε σε κάποια έξοδο, είτε στο σπίτι και στο φαγητό. Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει για την υγεία μας, η διακοπή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών;

To όχι και τόσο αθώο αλκοόλ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το αλκοόλ Pexels

Μήπως η συνήθεια να πίνεις ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ έχει αρχίσει να πολλαπλασιάζεται σε περισσότερα ποτηράκια; Και αν ναι, μήπως έχει έρθει η ώρα να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία σου;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 επιχειρήματα που μπορεί να σε κάνουν να πεις «όχι ευχαριστώ» στο αλκοόλ.

Λιγότερο αλκοόλ για καλύτερο ανοσοποιητικό

Ακόμη και μικρή περίοδος υπερβολικής κατανάλωσης ποτών, μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη καταπολέμησης των μικροβίων του σώματος, για έως και 24 ώρες. Με την πάροδο του χρόνου, μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αμβλύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επισκευαστεί. Αν μειώσεις το αλκοόλ, ουσιαστικά αποφεύγεις πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο για ασθένειες.

Λιγότερο αλκοόλ για λιγότερη πίεση

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Για να επαναφέρεις την πίεση σου σε φυσιολογικές τιμές, μπορείς απλά να κόψεις το αλκοόλ. Ακόμη και η  μείωση των ποτών μπορεί να φέρει μεγάλη αλλαγή.

Η καρδιά σου γίνεται πιο υγιής

Μπορεί να πιστεύεις ότι το κόκκινο κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά, κάνουν καλό στην καρδιά σου. Αλλά αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για την ελαφριά κατανάλωση τους (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα). Εάν πίνεις περισσότερο από αυτό, η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκόολ, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λίπους που ονομάζονται τριγλυκερίδια και τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένα ευχάριστο διάλειμμα για το συκώτι σου

Η δουλειά του συκωτιού, είναι να φιλτράρει τις τοξίνες. Και το αλκοόλ είναι τοξικό για τα κύτταρα σου. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ – τουλάχιστον 15 ποτά για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα για τις γυναίκες την εβδομάδα – μπορεί να επηρεάσει το συκώτι και να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ, κίρρωση και άλλα προβλήματα. Τα καλά νέα: Το συκώτι σου μπορεί να επουλωθεί, ακόμη και να αναγεννηθεί, αν περιορίσεις ή κόψεις το αλκοόλ.

Λιγότερο αλκοόλ για να χάσεις βάρος

Ένα ποτήρι μπύρα έχει περίπου 150 θερμίδες και ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 120. Εκτός από αυτές τις κυρίως κενές θερμίδες, το αλκοόλ αυξάνει την όρεξή σου. Σε κάνει επίσης πιο παρορμητική και λιγότερη ικανή να αντισταθείς σε διατροφικούς πειρασμούς. Έτσι, όταν μένεις μακριά από το αλκοόλ, η ζυγαριά σου μπορεί κάλλιστα να πάρει την κατηφόρα.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Είναι σαφές ότι το αλκοόλ, και ιδιαίτερα η μεγάλη κατανάλωσή του, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του στόματος, του λαιμού και του μαστού. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι εάν η διακοπή του αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο και, εάν ναι, πόσος χρόνος μπορεί να χρειάζεται. Ορισμένες μελέτες προτείνουν πιθανά οφέλη, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα.

Η σεξουαλική σου ζωή μπορεί να βελτιωθεί

Λίγο αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στο σεξ. Αλλά οτιδήποτε περισσότερο από ένα ποτό περίπου την ημέρα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά αν μιλάμε για κατάχρηση ή εθισμό. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια στύση. Η σεξουαλική ορμή των γυναικών μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα. Μείωσε το ποτό και παρατήρησε τις διαφορές στην σεξουαλική σου ζωή.

Λιγότερο αλκοόλ για όνειρα γλυκά

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στην αρχή. Αλλά μόλις πέσεις σε ύπνο, μπορεί να γίνει η αιτία που θα σε ξυπνήσει επανειλημμένα τη νύχτα. Επιπλέον, διαταράσσει το σημαντικό στάδιο REM του ύπνου και μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να διακόψεις τον ύπνο σου για να πας τουαλέτα ή για να πιείς νερό. Προσπάθησε να αποφύγεις την κατανάλωση ποτών, ειδικά αργά το απόγευμα και το βράδυ, για πιο ξεκούραστο ύπνο.

Καθαρίζεις το κεφάλι σου

Η εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να δυσκολεύει τη συγκέντρωση σου ή να επηρεάζει τη μνήμη. Με την πάροδο του χρόνου, η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να θολώσει την αντίληψη για τις αποστάσεις και τους όγκους ή να επιβραδύνει και να βλάψει τις κινητικές δεξιότητες. Μπορεί ακόμη και να σε δυσκολέψει να διαβάσεις τα συναισθήματα των άλλων. Αλλά αν το κόψεις, ο εγκέφαλος φαίνεται να μπορεί να ανακτήσει κάποιες από αυτές τις ικανότητες.

Λιγότερα αλκοολούχα για υγιές και λαμπερό δέρμα

Μέσα σε λίγες μέρες αποχής από αλκοολούχα ποτά, θα νιώθεις το δέρμα σου πιο ενυδατωμένο. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, δηλαδή προκαλεί περισσότερη ούρηση, που με τη σειρά της σε αφυδατώνει. Επίσης, ελαττώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο νερό. Τέλος, αν πατήσεις φρένο στα αλκοολούχα, δερματικές παθήσεις όπως η ακμή ή το έκζεμα, μπορεί να βελτιωθούν.